Спиртзавод в Овечачому продали за 53 мільйони гривень. Як торгувалися п’ятеро покупців?

Спиртзавод в Овечачому продали за 53 мільйони гривень. Як торгувалися п’ятеро покупців?
Найбільше покупців було на завод в Овечачому, бо підприємство працює і виробляє асортимент високоякісних спиртів. А яка красива природа поруч із заводом! Фото зі сторінки у Фейсбуці "Село Овечаче-Дружне"
  • Вже три спиртові заводи нашої області перейшли у приватні руки через аукціони.
  • Найбільше претендентів було на найстаріше підприємство — Овечацькому заводу 170 років.
  • Фонд Держмайна (ФДМУ) виторгував за цей об’єкт у 2,7 рази дорожче від стартової ціни.
  • До приватизації готують ще дев’ять спиртових і один лікеро-горілчаний завод в області.
  • Які підприємства підуть з молотка?

Закон про демонополізацію спиртової галузі набрав чинності 1 січня нинішнього року. У ньому передбачено, що з 1 липня 2020 скасовується монополія держави на виробництво спирту. Відтоді триває великий розпродаж спиртових підприємств. У нашій області таких заводів було найбільше у порівнянні з іншими регіонами. Уже приватизували три з них — Немирівський, Бершадський, Овечацький (Калинівський район).

Село спиртують 170 років

Овечацький спиртзавод, що в Калинівському районі, найстаріший серед приватизованих. Його збудовано ще у 1850 році. Є ще одна особливість. Вона стосується назви.

Завод Овечацький, а знаходиться у селі Дружне. Чому так?

Відео дня

Овечаче це стара назва села. Її змінили у 60-х роках минулого століття. А завод зберіг назву. От і виходить, що завод зберіг населеному пункту стару назву.

За всю історію свого існування підприємство зупиняло роботу лише декілька разів. Про це свідчать документи, що є в музеї заводу. Зокрема, згадується, що обладнання на завод завезли з Польщі, воно було фірми «Борман-Шведе».

Завод не зупиняв роботу під час Першої світової війни, пізніше пережив Горбачовську антиалкогольну кампанію, зберігся до наших днів.

На жоден завод не було стільки бажаючих

Овечацький спиртовий купила інженерно-геодезична фірма, що належить власнику охоронної фірми — ТОВ «Амеланд». Як повідомляють на сайті ФДМУ, на жоден інший спиртзавод не було стільки претендентів. Під час аукціону ціну підвищували всі п’ятеро учасників торгів. Різниця між переможцем і та його найближчим конкурентом ТОВ «Укрхімресурс» склала всього лише 100 гривень.

Згідно з відомостями Єдиного державного реєстру, основний вид діяльності товариства-переможця — діяльність у сфері інжирінгу, геології та геодезії, надання послуг технічного консультування у цих сферах Кінцевим бенефеціарним власником значиться Володимир Головко, який володіє приватною охоронною службою ТОВ «Альянс безпека».

Називаємо ще трьох учасників аукціону — ТОВ «Технокомплектсервіс»,  ТОВ «Регіон Комплект», ТОВ «Агро Центр-2012».

Таку запеклу конкуренцію за цей завод фахівці пояснюють тим, що підприємство продовжує працювати. Пропонує споживачам асортимент високоякісних спиртів: етилові ректифіковані «Пшенична сльоза», «Люкс», «Екстра», «Вища очистка», а також спирт-сирець, миючі засоби, вуглекислоту, барду суху зернову.

Торгувалися самі з собою?

Першим у державі продали Немирівський спиртовий. На нього претендував один покупець — власник  компанії Neniroff.

Чому ж тоді вартість об’єкта збільшилася? Стартова ціна була 49,5 млн.грн., а продали за 55 млн.грн. З ким торгувалися на аукціоні  — самі з собою?

Пояснення ситуації знаходимо на сайті ФДМУ. Компанія-покупець запропонувала вищу ціну на випадок можливої конкуренції під час торгів, адже інформація про кількість учасників закрита. Завод для покупця має важливе значення: у Немирові він має у власності горілчане підприємство. Отримати під «боком» технологічні лінії з виробництва сировини (спирту) вигідно насамперед з економічної точки зору.

Як з’явилася назва горілки Nemiroff

Пригадую розповідь Якова Грібова, засновника заводу  Його офіс тоді знаходився у Хмельницькому. Під час зустрічі він багато розповідав про створення підприємства. Дотепер пам’ятаю два цікаві моменти.

Один з них стосувався того, як з’явилася відома нині у багатьох країнах світу назва

У той день представники Немирівського району за давньою традицією проводжали гостей, які взялися будувати в районі горілчаний завод.

Вигода для району була очевидна — податки. Тому й задобрювали інвесторів.

На межі району, куди супроводили приїжджих, зупинилися для того, щоб налити на дорогу по сто грамів.

Хтось з місцевих підняв наповнену склянку і замість довгого тосту вимовив таку фразу. Вона прозвучала на російській мові:  «Ну, за Немиров во всем мире!».

Саме ця фраза дала поштовх майбутній назві нової горілчаної продукції. По-перше, вона співзвучна у вимові, по-друге, відображає місце знаходження підприємства.

Як Грібов презентував в Америці "перцовку"

Під час розмови з паном Грібовим у його хмельницькому офісі він дістав з шафи зі скляними дверцятами перші зразки горілки Nemiroff. Говорив про те, що їх особливо цікавить можливість експорту.

Поділився враженнями, як він особисто презентував свою продукцію в Америці. Було це наприкінці 90-х.

 

У Нью-Йорку в російському ресторані «Распутін» представлено «перцовку», а в Лас-Вегасі у великому готельному комплексі «Париж» наша горліка потіснила знамениту «Смірнофф». Замість неї на полицях торгових центрів і казино з’явилася Nemiroff  (чорний) і «Медова з перцем».

За словами співрозмовника, поставкам за океан передувала презентація, неодноразові зустнрічі з партнерами. Вони «на ура» сприйняли Nemiroff (чорний).

Коли гість дістав пляшку.медової з перцем,одразу звернув увагу, як американці насторожено переглянулися. Далі пояснили, що недовіру викликав перець, що плавав у пляшці.

Грібов не став наполягати. Навіть не відкрив перцівку. Продовжив спілкування.

Перед тим, як попрощатися, ще раз дістав пляшку з перцем.

Схоже, американці на той час уже «дозріли», аби все-таки пригубити «підозрілу» рідину.

Коли випили, мало не в один голос вимовили : «Окей!» Як кажуть, вдарили по руках. Контракт  на «перцівку» також був підписаний.

Знайшовся тільки один покупець

Найдешевше з трьох приватизованих заводів заплатили за Бершадський спиртовий — 19,8 мільйона гривень. Саме такою була початкова ціна. Бажання придбати у власність виявив тільки один покупець. Не було конкурентів, тому не продали дорожче.

Хоча приклад продажу Немирівського заводу свідчить про інше — навіть за умови одного покупця вдалося виторгувати більше, ніж пропонували спочатку

Як пояснив один з фахівців, Бершадський завод менш привабливий. Тому не знайшлося охочих, крім одного покупця, взяти його у власність.

Завод купили одесити, точніше, компанія Аква Солар Інвест.

На черзі ще девять спиртових і один горілчаний

Згідно з даними ФДМУ, також готуються до приватизації наступні об’єкти:

– ДП «Вінницький лікеро-горілчаний завод» (Концерн «УКРСПИРТ»)
– ДП «Барський спиртовий комбінат» (Концерн «УКРСПИРТ»)
– ДП «Браїлівський сокоморсовий завод» (Концерн «УКРСПИРТ»)
– ДП «Гайсинський спиртовий завод» (Концерн «УКРСПИРТ»)
– ДП «Бджільнянський спиртовий завод» (Концерн «УКРСПИРТ»)
– ДП «Чечельницький спиртовий завод» (Концерн «УКРСПИРТ»)
– ДП «Уладівський спиртовий завод» (Концерн «УКРСПИРТ»)
– ДП «Тростянецький спиртовий завод» (Концерн «УКРСПИРТ»)
– ДП «Юрковецький спиртовий завод» (Концерн «УКРСПИРТ»)
– Мартинівський спиртзавод  (ДП «УКРСПИРТ»)
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up