Солдат Степан Черевко судиться з Нацгвардією: «На гауптвахту його!»

Солдат Степан Черевко судиться з Нацгвардією: «На гауптвахту його!»
Мати солдата Ольга Черевко теж оббиває пороги військової частини з тим само проханням - відпустити сина на сесію
  • Відправки на гауптвахту чекає старший солдат Степан Черевко.
  • Він судиться зі своїм начальством з в/ч 3008 Нацгвардії.
  • Усе почалося з того, що його не відпускали на сесію, заочно навчається на юриста.
  • А на гауптвахту за що?

 

У старшого солдата в/ч 3008 Степана Черевка у травні державні іспити в університеті внутрішніх справ. Навчальний заклад знаходиться у Львові. Бійцю виїжджати за межі Вінниці – зась. Командування частини не дозволяє. Пояснює це тим, що в країні особливий період.

Парадокс ситуації в тому, що у Черевка закінчився контракт. Він підписував документ до війни, у 2013-му. У жовтні минулого планував розпрощатися з військом. 24-річний хлопець здобуває професію юриста, тому немає наміру надалі залишатися на службі. Однак звільнитися не так просто. Його не відпускають. Навіть через суд. Дійшло до того, що один з кращих стрільців частини – такий результат він показав під час перевірки — чекає відправки на гауптвахту.

— За три роки служби у мене не було жодного покарання, тепер відправляють на «губу», — розчаровано говорить співрозмовник.

Відео дня

Чим завинив боєць? Найважливіше – чи вдасться йому вибратися на державні іспити?

Півтора року з мітлою

Контракт з вінницькою частиною Нацгвардії Степан Черевко підписав після того, коли навчався заочно у Львівському національному університеті імені Івана Франка. Потрібні були кошти на навчання. На останньому курсі він вирішив самостійно заробити, щоб оплатити завершення навчання. Тоді ще не було війни. На сесію його відпускали без жодних проблем.

— Батьки не схвалювали мій вибір йти на контракт, — розповів хлопець. – В університеті я отримав диплом бакалавра. Планував здобути диплом спеціаліста. Соромно було випрошувати гроші у батьків. Тим більше, військова частина у нашому місті. На службу – як на роботу.  

Хлопець каже, що знайомі попередили, що спочатку отримає специфічну «зброю» - мітлу і віник. Водночас заспокоювали: мовляв, не переживай, кілька тижнів попідмітаєш територію, а там усе піде, як по маслу.  

— Мені довелося підмітати півтора року, — стверджує боєць. – Соромно говорити, але що було, те було.

Пізніше його призначили у конвойну роту. Охороняв злочинців, яких доправляли на судові засідання. У зону АТО його не направляли. З їхнього підрозділу найменше бійців виконували бойові завдання на Донбасі. Як стверджує співрозмовник, служив добросовісно. Мав заохочення. А в листопаді минулого року під час стрільб його відзначив підполковник, який приїхав у частину з перевіркою. Солдат каже, особисто чув, як перевіряючий доручив командиру роти заохотити влучного стрільця. Чому цього не зробили у частині, йому не пояснили.

Дипломований юрист зрозумів, що служба у Нацгвардії, це не те, чим би хотів займатися у житті. За три місяці до завершення контракту солдат попередив  командирів, що не буде продовжувати договір. У вересні 2016-го дія контракту закінчилася. Однак бійця дотепер не відпустили з частини. Більше того, він не має можливості їздити навіть на екзаменаційні сесії в університет.

Продовжили без згоди

Наказ про продовження контракту із старшим солдатом Черевком підписано 9 вересня 2016-го.

— Я не підписував цей документ, — пояснив солдат. – Мене з ним ознайомили, коли вже оформили. У ньому записано, що дію контракту продовжено до оголошення мобілізації. Указу про мобілізацію чекати довелося недовго – президент підписав його 26 вересня. Але я дотепер продовжую службу.

Солдат звернувся з позовом до Адмінсуду. Його заяву про припинення контакту не задовольнили. Апеляційний адмінсуд так само залишив рішення в силі. Вищий адмінсуд у Києві заяву зареєстрував, але провадження не відкрив. Мотивували тим, що нема підстав.

— Ми з суддями якось по-різному читаємо документи, — говорить солдат, у якого, нагадаємо, диплом юриста. – У відповідях на мої листи до командира частини, а також у вищі інстанції, йдеться, що Нацгвардія перебуває у періоді особливого стану. Такі само рішення приймають суди. Чим це визначено, якщо є указ глави держави про демобілізацію?

Йому пояснюють, що має відслужити ще 1,5 року. Однак солдат не вірить командирам. Відчуває, що надалі ще щось придумають, аби й надалі залишити його у частині.

— Якби відпускали на екзамени, не витрачав би час на суди, — каже Степан Черевко. – Уже й батьки оббивають пороги моїх командирів, просять дати можливість навчатися. Пояснюють, що виш є закладом поліцейського профілю.

Тільки за власний рахунок

— Якби контрактник навчався у вищому навчальному закладі Нацгвардії, його б без проблем  відпустили на екзаменаційні сесії, а надалі й захист диплома, — сказав заступник командира в/3008 Віталій Шум. – Солдат Черевко просить відпустити його на іспити у цивільний виш. Це додаткова відпустка. Зараз у країні діє особливий період. Тому додаткові відпустки заборонено. Це ж не наша вигадка.

Що можу порадити? Брати передбачену відпустку. Розділяти її на дві частини і таким чином використовувати для поїздки на сесії. На запитання, скільки заочників у частині, офіцер відповів із здивуванням, мовляв, звідки йому знати.

А як в інших частинах?

— Заборона відлучатися на екзаменаційну сесію діє тільки у вінницькій в/ч 3008, чи така ситуація в інших підрозділах?

На офіційне звернення до прес-служби НГУ з проханням повідомити про це, відповіді поки що не отримали

На гауптвахту повезуть у Житомир

Сім діб гауптвахти Степану Черевку присудив Вінницький міський суд, куди з позовом звернулося командування частини. Найближча гауптвахта у Житомирі. Туди й повезуть солдата.

— На мою думку, це помста за те, що звернувся з позовом до суду про розірвання контракту, - каже боєць. – У частині знали, що я після чергування мав іти до лікаря. Було це наприкінці листопада минулого року. Натомість мої командири наполягли, щоб я вранці прийшов у частину і пояснив це після шикування. А в цей день треба було їхати в Київ. Коли запитали, хто і чому не може поїхати, я вийшов із строю і пояснив. Усе це записали на відео і тепер подають, як факт невиконання наказу. Медичні довідки в суді не взяли до уваги.

Будемо звертатися до Європейського суду з прав людини
Олександр Білошкурський, адвокат:

— Проблема, про яку йде мова, стосується не тільки бійця Степана Черевка. З нею зіткнулися також інші контрактники, які опинилися в аналогічній ситуації. Не відпускати студента-заочника на сесію – це пряме порушення Конституційного права людини на здобуття нею освіти. У військовій частині посилаються на те, що в країні особливий період. Такий період настає з моменту указу глави держави про мобілізацію. Але ж після того вже був інший указ – про демобілізацію. Утім, у Міноборони, а також у судах, керуються тим, що має бути окремий указ президента країни про закінчення особливого періоду. На підставі цього не дають можливості на припинення контрактів тим, хто не має наміру далі служити. Не береться до уваги й та обставина, що громадянин Черевко підписав контракт ще до того, як у країні почалися революційні події, а потім і АТО. Якщо до звернення до суду боєць Черевко отримував заохочення від командування, то тепер усе стало навпаки. Розцінюю це як переслідування за можливість захищати свої права у суді.

Боєць буде й надалі відстоювати свої законні права. Але це вже буде у Європейському суді з прав людини.


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • З.А.Глядач

    "Найближча гауптвахта у Житомирі. Туди й повезуть солдата."

    Смієтеся,чи що?
  • Форсова Мальвина

    Молодець, солдат Степан! Штурмуй їх, залучай телебачення!

    У нашій країні на жаль є ще продажні судді! ГАНЬБА їм!

    Підтримую усіх солдат в кого така ситуація.
  • Задунайский Торонтуй

    Вход рупь, выход - два. Подумай всегда прежде чем с сатаной связываться.
  • Прокоповна Проня

    Бгггг!!! И тыщавдень!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:24 До Небесного легіону приєднався Віталій Лукіянчук з Сальника 16:23 Внаслідок нічної атаки на Вінниччині є пошкодження енергетичної інфраструктури 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up