Сьогодні — Чистий четвер. Про суть четвертого дня Страсного тижня та молитви

Сьогодні — Чистий четвер. Про суть четвертого дня Страсного тижня та молитви
  • Чистий (Великий або Страсний) Четвер — один з найважливіших днів останнього тижня перед Великоднем.
  • Традиційно він святкується за три дні до Воскресіння Христового. Цьогоріч день припадає на 2 травня.

Великий четвер, який відзначають сьогодні — другий за значенням день на Страсному тижні. Під час Таємної вечері Спаситель встановлює головне таїнство Церкви — Таїнство Євхаристії.

У цей день згадується Таємна вечеря Ісуса з учнями, а ввечері — Страсті Христові.

В цей день Христос символічно омиває ноги Своїм учням на знак глибокого смирення і любові до них. А потім Спаситель молився у Гетсиманському саду

Відео дня

«І, вийшовши, пішов, за звичаєм, на гору Єлеонську; за Ним пішли й учні Його. Прийшовши ж на місце, сказав їм: моліться, щоб не впасти в спокусу. А Сам відійшов від них, як докинути каменем, і, ставши на коліна, молився, говорячи: Отче, о, коли б Ти благоволив пронести чашу цю мимо Мене! А втім, не Моя воля, а Твоя нехай буде!» (Євангеліє від Луки, 22: 39-42).

В час цієї молитви Ісус вкрився кривавим потом. Саме цього дня відбулась і друга зрада — поцілунок Юди.

Що можна робити у Чистий четвер

Цього дня віряни зазвичай омивають своє тіло. Вважається, що цього дня вода має особливо цілющі властивості, допомагає очистити тіло, дух та оздоровити людину від хвороб. 

Також у Чистий четвер традиційно готують свою оселю до світлого свята Великодня. Обов'язково займаються генеральним прибиранням, наводять лад у домі, займаються пранням та іншими домашніми справами.

Що не можна робити

  • Оскільки в Чистий четвер потрібно прибирати в хаті, заборонено смітити та розкидати речі, щоб не накликати на себе сварок.
  • Виконуючи домашні справи, не можна ледарювати.
  • Не шкодуйте за викинутими речами.
  • В Чистий четвер не залишали брудного посуду та невипраної білизни.
  • Брудну воду після прибирання не виливають в межах будинку, тому що негативна енергія від цього бруду погано вплине на життя родини. Її принято виливати на дорогу чи на каміння, де нічого не росте.
  • Не дозволяється позичати гроші, виносити речі з дому.
  • Не ображайтесь і не лайтесь з іншими людьми.
  • Все ще триває Великий піст, а останній його тиждень вважається найсуворішим, тому заборонено вживати м'ясо, рибу, молочні продукти.

Після прибирання оселі господині починають готуватися до Великодня, пекти паски, розфарбовувати крашанки та писанки. Але їсти їх до ранку неділі заборонено.

Прикмети на Чистий четвер

  • Якщо у Чистий четвер гарна та сонячна погода, отже кінець весни теплим буде. Якщо ж іде дощ — дощова погода протримається до літа.
  • Якщо цього дня підібрати з землі гроші, то вони не принесуть власнику щастя.
  • Існує навіть давнє повір'я, згідно з яким, хто не прибере свою оселю в Чистий четвер, той весь рік проведе у сварках з рідними.

Молитви

У це свято будь-яка молитва вважається особливо сильною, якщо ви читаєте її щиро і від душі.

  • Молитва для очищення душі від гріха

Як сповідь очищає, як вода бруд знімає, так і ти, четвер, чистим будь. Очисти мене від усякого зла, від образи людям, від непослуху, від нестримання, від диявольської хули, від поганої поголоски, від злих розмов, бісівських суперечок. В ім'я Отця і Сина і Святого Духа. Амінь.

  • Молитва за рідних і близьких

Спаси, Господи, і помилуй батьки моя (імена), братію і сестри, і споріднені моя по плоті, і вся ближні роду мого, і други, і даруй їм мирна Твоя і премірна блага. Батьки моя, братію, сестри, дружину, чада і вся ближня роду мого у здоров'ї і довгоденстві дотримай. Визволи їх від усякої скорботи і потреби, даруй їм достаток плодів земних і у всіх благих починаннях помічник їм буди. До них же і мене під час своє благополучна поверни, та радіє милостем твоїм, завжди благословимо всесвяте ім'я твоє, Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь.

  • Змова на щасливий шлюб

Покладіть ввечері нитку на поріг, а коли чоловік її переступить, зв'яжіть у вузол, примовляючи:

Раб Божий (ім'я) і я, його нитка, разом скручені, щільно зверчені. Як на цій нитці вузол не розв'яжеться, так і він зі мною ніколи не розлучиться.

  • Змова на удачу і щастя

Вимовляти ці слова потрібно після закінчення прибирання.

Очищається Чистим четвергом вся Матінка-земля, очиститься Чистим четвергом, і душа моя. Як правильно ходять по небу сонце і місяць, по своєму колу вічному повертаються, так правильно повернеться і до мене щаслива частка і доля. Нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

 

Читайте далі:

Церковний календар на травень 2024 року: дата Великодня та інших важливих релігійних свят

Магнітні бурі в травні-2024: коли очікувати на погіршення самопочуття

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up