- Гриби, як завжди, почистили, а тоді Юра, мій чоловік, відварив їх, потім підсмажив на сковороді з цибулею, перцем, лавровим листям. Страва вдалася на славу. Ми ж не знали, що буде далі, - каже молода мати двох дітей Анастасія з села Вишенька Літинського району.
Сімейна вечеря ледь не перетоврилася на трагедію.
- Я спробувала, може, два-три грибочки, - каже п'ятирічна Валя. – Не люблю такого.
Журналіст RIA запитав у пані Анастасії, чи знала вона про те, що дітей не можна годувати грибами. Каже, що знала. Тепер, мовляв, буде обачніша.
- Не тільки дітям не буду давати, а й сама не буду їсти ніякі гриби, - каже жінка. - Я таке пережила, що на все життя вистачить.
Не могли викликати швидку
Усі потерпілі проживають у невеликому селі Вишенька Літинського району. Брат і сестра зі своїми сім’ями ділять навпіл один будинок. Ще в одному будинку – у літній кухні живуть батьки брата й сестри. Велика родина часто вечеряє разом. Так було й того вечора, в середу, 18 вересня.
- Вдень свекруха зі свекром принесли з лісу гриби, - каже Анастасія. – Відколи живуть, ходять у ліс. Тут недалеко. Особисто мені таке заняття не дуже подобається, вони про це знають, тому не кличуть з собою. Сестра мого чоловіка Світлана також була вдома, вона вагітна, чекає дитину.
Коли грибна страва була готова, разом з дорослими за стіл сіли діти. У кожній сім’ї їх по двоє. Найменша дівчинка дочка Світлани, - Жанна, якій лише два з половиною роки, і та спробувала гостинців з лісу. Вона вечеряла, сидячи на колінах у дядька Юри, маминого брата. Сподобалися гриби старшому на рік від неї братику Саші, так само, як і 4-річній Люді, дочці Анастасії. Валя, якій трохи більше п’яти років, грибів майже не їла. І саме тому відчула симптоми отруєння останньою.
Першій стало зле Анастасії.
- Ми тільки заснули, як я прокинулася від того, що мене почало нудити, далі замучила блювота, заболіла голова, - каже жінка. – Розбудила чоловіка. Дивлюся, в нього те саме починається. Чую, вже діти плачуть, скаржаться, що їм погано. Хата стала схожа на лазарет. У сусідній кімнаті ввімкнула світло Світлана. Звідти теж було чути плач дітей і сама вона була бліда від недобрих симптомів. Чоловіка Світлани вдома не було, він на заробітках. Отруїлися всі, крім діда й баби, які збирали гриби.
Юрій раз-по-раз намагався викликати швидку. Зробити це з мобільного ніяк не вдавалося, бо не було зв’язку, у селі погана зона покриття. Пішов будити сусідів, в яких є стаціонарний телефон. Але телефон не працював. Не тільки у сусіда, мовчали всі телефони в селі. Один із сусідів, 64-річний пенсіонер, також вечеряв у цій дружній компанії. Вночі в його будинку світилися вікна. Чоловік, як міг, рятувався від отруєння.
До лікарів швидкої все-таки вдалося додзвонитися з мобільного. Медики, за словами селян, приїхали швидко.
- Спочатку приїхала одна машина, - каже Анастасія. – Разом з нами забрали сусіда. А по дорозі назустріч виїхала ще одна швидка. Коли машини наблизилася одна до одної, зупинилися і в реанімобіль пересадили двох найменших дітей. Вони були у найважчому стані. Здавалося, згасають на очах. Личка зблідли, тіла стали кволі. Очі якісь такі байдужі до всього. Я тоді дуже перелякалася.
Першу інтенсивну допомогу дітям надали в реанімобілі по дорозі в лікарню. На ранок їх перевезли в реанімаційне відділення обласної дитячої лікарні, а дорослих залишили лікуватися у Літині.
Село грибників. Всі шоковані
Лікар обласної дитячої лікарні Олексій Носіков, який опікувався постраждалими дітьми, каже, що після виконання процедур інтенсивного лікування, загроза їхньому життю перестала існувати. Важливу роль відіграв фактор часу. Ситуація могла б бути більш критичною, якби пацієнти не отримали медичну допомогу у перші години після отруєння. За словами Олексія Носікова, для тих, хто потрапляє в реанімацію, найбільш складним періодом є перша доба. На щастя, за цей час лікар не зафіксував у дітей подальших ускладнень. Через дві доби пацієнтів перевели в гастроентерологічне відділення, де вони продовжують курс лікування. Завідувачка відділення Тетяна Маланіна так охарактеризувала маленьких пацієнтів.
- На понеділок, 23 вересня, стан здоров’я дітей близький до задовільного, - каже пані Тетяна. – Вони активні, рухливі, мають апетит. З ліків отримують ферменти і сорбенти. Чекаємо результатів аналізів, щоб перевірити динаміку. Попередні результати, зроблені в реанімаційному відділенні, не були задовільні. Тому діти продовжують курс лікування.
Малюків розмістили в окрему палату. Разом з ними знаходиться Анастасія, мати двох дівчаток – Валі і Людмили. Каже, як тільки її виписали з Літинської лікарні, одразу поїхала до дітей у Вінницю. Друга мати, Світлана, ще залишається на лікарняному ліжку в Літині. Інших дорослих вже відпустили додому.
- Відколи себе пам’ятаю, я сама, як і мої земляки, постійно збираємо ці гриби і жодного разу в селі не було отруєнь, – каже секретар сільської ради Валентина Гончарук. – Тому для нас стало шоком те, що сталося у цих двох сім’ях. Потерпіли дуже хороші люди, роботящі, старанні, гостинні.
2013: отруйні гриби зібрали найбільший за останні роки "врожай"
Тільки протягом одного минулого тижня в області госпіталізували 38 людей, що отруїлися грибами
У нинішньому році найбільше отруєнь грибами. За інформацією обласної СЕС, починаючи з червня, зареєстровано 61 випадок отруєнь. Один чоловік помер.
Найбільше постраждалих у Томашпільському, Барському, Могилів-Подільському та Літинському районах. Тільки протягом одного тижня (15-22 вересня) госпіталізовано 38 осіб з отруєнням грибами.
У 2012 році було 10 випадків отруєння грибами.
У 2011 отруїлося 20 людей, троє з яких лікарям не вдалося врятувати.
Зростання числа потерпілих фахівці пояснюють рясним урожаєм грибів у нинішньому сезоні. Нині у лісах, як ніколи раніше, можна побачити дуже багато грибників. Прикро, що не всі з них обізнані з правилами «тихого полювання», а також не навчені, які гриби є їстівними, а які отруйними.
В смертельній страві срібні ложки не темніють
Вінничанин Валерій Дощанський грибник із 40-річним стажем. Каже, змалку мати брала його з собою в ліс по гриби. Вона теж добре зналася на них, бо навчилася у своєї мами. Жодного разу за весь час «полювання» ні мама, ні я не отруїлися грибами.
- Мама завжди повторювала, ніколи не брати тих грибів, яких не знаєш, - каже Валерій. – Те саме раджу іншим. Друга порада: не йдіть у ліс, якщо маєте про гриби тільки теоретичні знання з Інтернету чи книг. Краще приєднайтеся до компанії досвідченого грибника, щоб він на ділі показав, який гриб їстівний, а який ні. Третя порада – треба знати місця, де які гриби ростуть.
Я починаю «полювання» на гриби уже з травня. Тоді з’являються гливи, в народі їх називають підсливки або підсадки. Ростуть здебільшого у садках, просіках, малинниках. Далі йде майський білий гриб, за ним – боровики. Лісові гриби ростуть залежно від дерев: білі гриби – у дубових посадках, маслята – у соснових, підберезники – відповідно у березових гаях. Ніколи не довіряйте поширеним серед людей порадам: отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні – приємний; усі дрібні молоді гриби їстівні; личинки комах, черви й равлики не живуть і не їдять отруйних грибів; срібна ложка чи монета темніють, якщо опустити її у відвар, де є отруйні гриби; цибуля, часник темніють, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні; отрута з грибів видаляється після кип'ятіння протягом кількох годин; сушка, засолювання, маринування, термічна обробка знешкоджують отруту в грибах. Особисто перевірив – все це неправда.
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 20 від 14 травня 2025
Читати номер