Смажені грибочки і поганий зв'язок ледь не вбили дві родини з Вишеньки

Смажені грибочки і поганий зв'язок ледь не вбили дві родини з Вишеньки
Двома каретами швидкої допомоги в Літинську районну лікарню вночі доставили восьмеро людей, четверо з яких – діти. Перед тим всі вони вечеряли грибами. Маленьких діток, 2,6 і 4-х років рятували по дорозі в лікарню в реанімобілі

- Гриби, як завжди, почистили, а тоді Юра, мій чоловік, відварив їх, потім підсмажив на сковороді з цибулею, перцем, лавровим листям. Страва вдалася на славу. Ми ж не знали, що буде далі, - каже молода мати двох дітей Анастасія з села Вишенька Літинського району.

Сімейна вечеря ледь не перетоврилася на трагедію. 

- Я спробувала, може, два-три грибочки, - каже  п'ятирічна Валя. – Не люблю такого.

Відео дня
> Але й цього виявилося достатньо, щоб дитина разом з братиками і сестричками  потрапити на лікарняне ліжко.

Журналіст RIA запитав у пані Анастасії, чи знала вона про те, що дітей не можна годувати грибами. Каже, що знала. Тепер, мовляв, буде обачніша. 

- Не тільки дітям не буду давати, а й сама не буду їсти ніякі гриби, - каже жінка. - Я таке пережила, що на все життя вистачить.

Не могли викликати швидку

Усі потерпілі проживають у невеликому селі Вишенька Літинського району. Брат і сестра зі своїми сім’ями ділять навпіл один будинок. Ще в одному будинку – у літній кухні живуть батьки брата й сестри. Велика родина часто вечеряє разом. Так було й того вечора, в середу, 18 вересня.

- Вдень свекруха зі свекром принесли з лісу гриби, - каже Анастасія. – Відколи живуть, ходять у ліс. Тут недалеко. Особисто мені таке заняття не дуже подобається, вони про це знають, тому не кличуть з собою.  Сестра мого чоловіка Світлана також була вдома, вона вагітна, чекає дитину. 

Коли грибна страва була готова, разом з дорослими за стіл сіли діти. У кожній сім’ї їх по двоє. Найменша дівчинка дочка Світлани, - Жанна, якій лише два з половиною роки,  і та спробувала гостинців з лісу.  Вона вечеряла, сидячи на колінах у дядька Юри, маминого брата. Сподобалися гриби старшому на рік від неї братику Саші, так само, як і 4-річній Люді, дочці Анастасії. Валя, якій  трохи більше п’яти років, грибів майже не їла. І саме тому відчула симптоми отруєння останньою. 

Першій стало зле Анастасії. 

- Ми тільки заснули, як я прокинулася від того, що мене почало нудити, далі замучила блювота, заболіла голова, - каже жінка. – Розбудила чоловіка.  Дивлюся, в нього те саме починається. Чую, вже діти плачуть, скаржаться, що їм погано. Хата стала схожа на лазарет. У сусідній кімнаті ввімкнула світло Світлана. Звідти теж було чути плач дітей і сама вона була бліда від недобрих симптомів. Чоловіка Світлани вдома не було, він на заробітках. Отруїлися всі, крім діда й баби, які збирали гриби. 

Юрій раз-по-раз намагався  викликати швидку. Зробити це з мобільного ніяк не вдавалося, бо не було зв’язку, у селі погана зона покриття. Пішов будити сусідів, в яких є стаціонарний телефон. Але телефон не працював. Не тільки у сусіда, мовчали всі телефони в селі. Один із сусідів, 64-річний пенсіонер, також вечеряв у цій дружній компанії. Вночі в його будинку світилися вікна. Чоловік, як міг, рятувався від отруєння.

До лікарів швидкої все-таки вдалося додзвонитися з мобільного. Медики, за словами селян, приїхали швидко.

- Спочатку приїхала одна машина, - каже Анастасія. – Разом з нами забрали сусіда. А по дорозі назустріч виїхала ще одна швидка. Коли машини наблизилася одна до одної, зупинилися і в реанімобіль пересадили двох найменших дітей. Вони були у найважчому стані. Здавалося, згасають на очах. Личка зблідли, тіла стали кволі. Очі якісь такі байдужі до всього. Я тоді дуже перелякалася.

Першу інтенсивну допомогу дітям надали в реанімобілі по дорозі в лікарню. На ранок їх перевезли в реанімаційне відділення обласної дитячої лікарні, а дорослих залишили лікуватися  у Літині.

Село грибників. Всі шоковані

Лікар обласної дитячої лікарні Олексій Носіков, який опікувався постраждалими дітьми, каже, що після виконання процедур інтенсивного лікування, загроза їхньому життю перестала існувати. Важливу роль відіграв фактор часу. Ситуація могла б бути більш критичною, якби пацієнти не отримали медичну допомогу у перші години після отруєння. За словами Олексія Носікова, для тих, хто потрапляє в реанімацію,  найбільш складним періодом є перша доба. На щастя, за цей час лікар не зафіксував у дітей подальших ускладнень. Через дві доби пацієнтів перевели в гастроентерологічне відділення, де вони продовжують курс лікування. Завідувачка відділення Тетяна Маланіна так охарактеризувала  маленьких пацієнтів.

- На понеділок, 23 вересня, стан здоров’я дітей близький до задовільного, - каже пані Тетяна. – Вони активні, рухливі, мають апетит. З ліків отримують ферменти і сорбенти. Чекаємо результатів аналізів, щоб перевірити динаміку. Попередні результати, зроблені в реанімаційному відділенні,  не були задовільні. Тому діти продовжують курс лікування. 

Малюків розмістили в окрему палату. Разом з ними  знаходиться Анастасія, мати двох дівчаток – Валі і Людмили. Каже, як тільки її виписали з Літинської лікарні, одразу поїхала до дітей у Вінницю. Друга мати, Світлана, ще залишається на лікарняному ліжку в Літині. Інших дорослих вже відпустили додому. 

- Відколи себе пам’ятаю, я сама, як і мої земляки, постійно збираємо ці гриби і жодного разу в селі не було отруєнь, – каже секретар сільської ради Валентина Гончарук. – Тому для нас стало шоком те, що сталося у цих двох сім’ях. Потерпіли дуже хороші люди, роботящі, старанні, гостинні. 

2013: отруйні гриби зібрали найбільший за останні роки "врожай"

Тільки протягом одного минулого тижня в області госпіталізували 38 людей, що отруїлися грибами

У нинішньому році найбільше отруєнь грибами. За інформацією обласної  СЕС, починаючи з червня,  зареєстровано 61 випадок отруєнь. Один чоловік помер. 

Найбільше постраждалих у Томашпільському, Барському, Могилів-Подільському та Літинському районах. Тільки протягом одного тижня (15-22 вересня)  госпіталізовано 38  осіб з отруєнням грибами.

У 2012 році було 10 випадків отруєння грибами.

У 2011 отруїлося 20 людей, троє з яких лікарям не вдалося врятувати. 

Зростання числа потерпілих фахівці пояснюють рясним урожаєм грибів у нинішньому сезоні. Нині у лісах, як ніколи раніше, можна побачити дуже багато грибників. Прикро, що не всі з них обізнані з правилами «тихого полювання», а також не навчені, які гриби є їстівними, а які отруйними. 

В смертельній страві срібні ложки не темніють

Вінничанин Валерій Дощанський грибник із 40-річним стажем. Каже, змалку мати брала його з собою в ліс по гриби. Вона теж добре зналася на них, бо навчилася у своєї мами. Жодного разу за весь час «полювання» ні мама, ні я не отруїлися грибами.

- Мама завжди повторювала, ніколи не брати тих грибів, яких не знаєш, - каже Валерій. – Те саме раджу іншим. Друга порада: не йдіть у ліс, якщо маєте про гриби тільки теоретичні знання з Інтернету чи книг. Краще приєднайтеся до компанії досвідченого грибника, щоб він на ділі показав, який гриб їстівний, а який ні. Третя порада – треба знати місця, де які гриби ростуть.

Я починаю «полювання» на гриби уже з травня. Тоді з’являються гливи, в народі їх називають підсливки або підсадки. Ростуть здебільшого у садках, просіках, малинниках. Далі йде майський білий гриб, за ним – боровики. Лісові гриби ростуть залежно від дерев: білі гриби – у дубових посадках, маслята – у соснових, підберезники – відповідно у березових гаях.  Ніколи не довіряйте поширеним серед людей порадам: отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні – приємний; усі дрібні молоді гриби їстівні; личинки комах, черви й равлики не живуть і не їдять отруйних грибів; срібна ложка чи монета темніють, якщо опустити її у відвар, де є отруйні гриби; цибуля, часник темніють, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні; отрута з грибів видаляється після кип'ятіння протягом кількох годин; сушка, засолювання, маринування, термічна обробка знешкоджують отруту в грибах. Особисто перевірив – все це неправда.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Anonymous

    Странное совпадение,отравились все кроме тех кто собирал. Я думаю тут есть подвох и нужно капать глубже.
  • Anonymous

    Мне кажется что здесь есть что то не чистое, дед и баба тут замешаны.
  • Anonymous

    Невже ви ніколи не навчитесь ПРАВИЛЬНО писати заголовки?
  • Anonymous

    Виявляється, в отруєнні винні оператори мобільного зв'язку, а зовсім не недолуга звичка жерти все, що росте.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:17 Скасування ‎статусу обмежено придатний. Що потрібно знати призовникам 10:25 «Пироговський пікнік» у Вінниці буде з благодійністю, майстер-класами, фудкортом (ПРОГРАМА) photo_camera 10:11 Вигідно відкласти пенсію. Як українське законодавство стимулює працювати довше? 09:48 рф завдала 5 ракетних, 69 авіаударів і 74 обстріли з систем залпового вогню. Є жертви серед цивільних Від читача 15:59 Командир батальйону полку ССО «Рейнджер» розповів про службу у спецпідрозділі 09:34 Першокласники 15-го вінницького ліцею завітали до рятувальників photo_camera 09:07 Діти-переселенці отримали тисячу ортопедичних рюкзаків з канцтоварами 08:03 Сьогодні — Великдень. Історія, традиції та прикмети 5 травня 21:01 На Вінниччині випустили марку на честь 32-річчя прикордонного загону photo_camera 20:05 Вічна пам'ять Героям: 13 захисників з Вінниччини відзначили посмертно photo_camera 19:23 БК «Вінниця» виграв Першу лігу, а Юрія Шкондю визнали найкращим гравцем чемпіонату photo_camera 19:17 Великдень онлайн: де дивитися богослужіння ПЦУ та УГКЦ play_circle_filled 18:31 Пожежа у недіючому столярному цеху: вогонь охопив площу у 100 квадратів photo_camera 18:22 Скільки їсти і що краще не їсти взагалі, щоб великодні святкування не перетворити на лікарняні 18:16 У Хмільнику під час пожежі загинула людина 17:55 В Єрусалимі зійшов Благодатний вогонь play_circle_filled 17:09 Є 25 вакансій для медиків у Вінницькій області: де шукати пропозиції 17:05 Ведучий «Орел і Решка» відвідав Вінницю. Розповів про місцевих малих виробників play_circle_filled photo_camera 17:00 Три види пасок та шоколадні яйця готували на майстер-класі разом з учасницею МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 16:16 У 16-му ліцеї провели «Парад капелюшків» на підтримку українських військових play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up