Скасували новий український правопис, який ввели у 2019 році. ОПИТУВАННЯ

Скасували новий український правопис, який ввели у 2019 році. ОПИТУВАННЯ
  • Нещодавно Окружний адміністративний суд Києва визнав протиправною та нечинною постанову уряду про новий український правопис.
  • У Міністерстві юстиції України заявили, що таке рішення суду буде оскаржене.
  • Про новації Українського правопису 2019 року читайте у матеріалі.

У травні два роки тому Кабінет міністрів України схвалив нову редакцію українського правопису. Документ підготувала спеціально створена Українська національна комісія з питань правопису, до якої увійшли вчені-мовознавці Національної академії наук та національних університетів з різних регіонів України. Новий правопис почав діяти 3 червня 2019 року.

Позов до суду через нововведення

Одразу після введення нового правопису на Кабмін подали до суду. Позивачі: ГО «Правова держава» та жителька міста Херсон, яка представляла свою неповнолітні дитину.

Справа розглядалася за правилами загального позовного провадження, суд провів 8 судових засідань. Вчора, 28 січня, суд підтримав позивачів та скасував новий український правопис.

Відео дня

У Міністерстві юстиції України заявили, що таке рішення будуть оскаржувати.

— Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконною та скасував постанову Кабміну про запровадження нового українського правопису. У зв’язку з цим хочу повідомити, що ми вважаємо незаконним відповідне рішення ОАСК та оскаржуватимемо його в апеляційній інстанції, – повідомила у фейсбуці заступниця міністра юстиції Валерія Коломієць.

Адвокат Дмитро Ільченко у фейсбук пояснив чому був поданий позов. Цитуємо його допис:

«Щойно Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив наш позов та скасував Постанову КМУ про так званий «новий правопис». Нагадую, це той самий правопис, в якому запроваджують «павзу», «Атени», проєкт та Марта замість Марфи. Підставою позову було те, що Уряд не має права змінювати правопис, оскільки подібне просто не є його компетенцією. Також під час розгляду з'ясувалося, що «мовна комісія» мала суттєві суперечки та не розробляла правопис саме в тій редакції, в якій він був затверджений урядом. Тобто в наш правопис вносилися зміни, фактично, на колінах. Рішення вступає в силу після його апеляційного перегляду - якщо КМУ подасть апеляцію. Нагадую, що позов був направлений на захист української мови від її спотворення на користь регіональних діалектів».

Опитування

Підтримуєте відміну нового українського правопису 2019 року?

Галас через новий правопис

Перед введенням нового правопису було чимало чуток. Деякі джерела настільки спотворювали деякі слова і вказували, що саме так українцям доведеться скоро писати чи розмовляти.

Був галас і через деякі слова, які повернули до форм використання, як 1930-х роках. Нагадаємо про них далі.

За новим правописом слід писати икати, Ирод та индик. Раніше слова на букву «и» були недозволені. Також на «и» мали закінчуватися іменники третьої відміни в родовому відмінку однини — гідности, незалежности, радости, смерти, чести, хоробрости.

Назви сайтів та інших інтернет-сервісів за новим правописом варто вказувати виключно українською: твітер, ґуґл та мережа «Фейсбук»

Ще одна зміна, написання слів з пів у значенні половини тільки окремо: пів аркуша, пів відра, пів години, пів літра, пів міста, пів огірка, пів острова, пів яблука, пів ящика, пів ями; пів Європи, пів Києва, пів України.

Слово «священник» тепер пишемо з двома Н. З'явилося і слово етер, замість ефір. Проєкт, замість проекту. Повний перелік нововведень можна проглянути за посиланням.

 


Читайте також:

У Жмеринці жертвами розбещення стало 11 дітей від 12 до 14 років

Водій, який був «під кайфом», скандалив з патрульними та шарпав їх за форму

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Ivan Tykhoniuk

    Ех к=ня радіє,накінець їм суди догодили.

    Jon Walker reply Ivan Tykhoniuk

    Ivan Tykhoniuk Обзивати кацапньою половину країни - це так певне у вашій голові виглядає патріотизм?
  • Serhii Mazur

    Хоть где-то адекватный судья попался
  • Вадим Трубников

    «Туда, сюда, обратно» вся суть реформ аби бабло списати...
  • Aleksandr Dvirniy

    Правильно сделали

    Max Nikolyuk reply Aleksandr Dvirniy

    Aleksandr Dvirniy Не зовсім правильно
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:22 Хірурги-ортопеди «Пироговки» успішно вилікували вроджену ваду ноги в дитини photo_camera 13:21 Вінницька громада передала військовим три пікапи, 60 FPV-дронів і шість Mavic 3T photo_camera 12:31 Спершу передали на фронт 11 дронів, а потім — 184 паски. У «Карамельної банди» зі Жмеринки новий збір 12:19 Неповнолітній пасажир мотоцикла потрапив до лікарні після зіткнення з п'яним водієм автівки Від читача 08:29 Укртелеком підвів підсумки першого кварталу 2024 року 11:24 СБУ затримала чоловіків, які готували масовані авіаудари по Вінниччині напередодні Великодня photo_camera 11:15 Три види пасок та шоколадні яйця готували на майстер-класі разом з учасницею МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:17 Тисячі людей прийшли до кафедрального собору Вінниці, аби посвятити великодні кошики photo_camera 09:17 Минулої ночі сили ППО знищили 12 ворожих безпілотників над Україною 09:00 Медогляд дітей: які медичні центри Вінниці пропонують швидке та комфортне обстеження? (партнерський проєкт) 08:17 В Україні відзначають День піхоти ЗСУ. Історія, заборони та прикмети 6 травня 21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 29 квітня до 6 травня, які ви могли пропустити play_circle_filled 20:23 Учні сьомого ліцею на благодійному ярмарку зібрали 140 тисяч гривень на безпілотники для ЗСУ 19:42 ІТ-компанія допомагатиме Подільському зоопарку піклуватися про оленів, коней та орланів photo_camera 19:03 У Вінниці відзначатимуть 160-річчя Михайла Коцюбинського. Що саме запланували? 18:15 Субсидії на неопалювальний період: хто отримає автоматично, а кому треба переоформити 17:06 Оля Полякова долучилася до благодійного вечора, де зібрати сім мільйонів на потреби ЗСУ 16:10 Вакцина проти COVID від AstraZeneca може викликати тромби 15:10 Можливі зміни: дати останніх дзвоників та екзаменів у 2024 році
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up