«Система загрузла у хабарах»: очільник Нацполіції розформував дозвільну службу

«Система загрузла у хабарах»: очільник Нацполіції розформував дозвільну службу
  • В Україні через корупційну схему розформували всі підрозділи поліції з контролю над обігом зброї.
  • Як це коментують в управлінні Нацполіції області? Що говорять вінницькі активісти? Яка подальша доля служби?

«Дозвільна служба розформована» — із такою заявою сьогодні зранку виступив очільник Нацполіції Ігор Клименко.

За його словами, працівники Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України понад півроку перевіряли дозвільну, внаслідок чого виявили корупційну схему у видачі дозволів на придбання, зберігання та носіння дозволених видів зброї info.

«Дозволи видавалися з кричущими порушеннями, інколи навіть без участі громадянина, на якого оформлювалась зброя. Оголошення про оформлення зброї без документів продажні поліцейські безсоромно розміщували в групах популярних месенджерів. В нас є інформація про понад дві тисячі випадків видачі дозволів на зброю з грубими порушеннями процедури та законодавства, використовуючи підроблені документи», — говорив Клименко.

Відео дня

За інформацією Нацполу викрито дев’ятьох задіяних у схемі співробітників поліції. Серед них як посадовці Центрального апарату Національної поліції, так і працівники у  регіонах.

Ігорем Клименком був підписаний наказ про повне розформування підрозділів контролю за обігом зброї. 

Що кажуть у вінницькій поліції?

В управлінні Національної поліції у Вінницькій області розповіли, що про ситуацію, як і ми, дізналися після опублікованого звернення Ігоря Клименка, тому коментувати їм наразі нічого. 

— Наразі дозвільна призупинила прийом громадян, але працівники на робочих місцях. Робочий день у них розпочався, як і зазвичай, а потім було звернення. Наразі там чекають роз’яснень, що їм робити далі, — говорить прес-офіцер Ірина Добровольська.

Що кажуть активісти?

Зазначимо, що керівник вінницької дозвільної подав рапорт на звільнення ще минулого тижня. Очільник ГО «Комітет безпеки руху» та вінницький активіст Володимир Черкас розповів нам, що за його інформацією, службовця спіймали на хабарі, і, аби уникнути покарання, він мав терміново подавати рапорт. 

Володимир Черкас

— У столиці вважають, що розголос цього факту змусив Нацполіцію публічно визнати корумпованість всієї дозвільної системи, — говорить Черкас. 

На думку активіста, дозвільну систему МВС потрібно було реформувати вже давно, прописавши чіткі правила та функції її роботи. 

— Дозвільна система загрузла у хабарах. Зброю видавали направо і наліво, навіть тим, кому мати її не можна було. А ті, хто мав на неї право, але не мав грошей, аби дати «на лапу», проходив всі круги бюрократичного пекла у спробах зібрати нікому не потрібні документи, — продовжує Володимир Черкас. — У вінницькій дозвільній завжди працювали малоприємні співробітники, метою яких були заробітки. А з приходом на посаду нового керівника Главку, ситуація змінилася кардинально. Вінничани застогнали від прайсів, які їм почали озвучувати за видачу або продовження дозволу на зброю. 

Черкас говорить, що останні відомі йому цифри наступні: продовження дозволу коштувало від 3 500 до 5 000 гривень за одиницю зброї. Отримати дозвіл з нуля — від 300 доларів. 

Віталій Павловський

За інформацією іншого активіста та очільника ГО «Ревізія влади» Віталія Павловського, послуги служби обходилися вінничанам від 250 до тисячі доларів, в залежності від складності. 

— Інформація, яку ми отримуємо, свідчить про регулярну корупцію в дозвільній системі, — говорить Павловський. — Наші інформатори говорять, що комерційна складова є в усіх питаннях, які там вирішуються. Довго не було ніяких результатів, аж ось тепер їх розформували. Але навряд там щось кардинально зміниться, занадто «глибоке болото».

Які висновки?

За словами очільника Нацполіції Ігоря Клименка, особові справи усіх власників зброї в країні будуть перевірені на предмет законності отримання дозволу. Усі дозволи, які були видані з порушеннями, будуть анульованими, а зброя — вилучена. 

Наразі завершується формування нового дозвільного підрозділу з іншими працівниками. Кримінальною справою попередників буде займатися Державне бюро розслідувань. 

 

Читайте також:

П’янка в дитячому таборі та погрози обшуками: як керівник поліції області Іщенко потрапив в зашквар

Суд виніс вирок феменці, яка три роки тому підпалила у Вінниці декоративний трамвай Roshen

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Володя Дзюбенко

    Неправда у Мог Подільську дозвільна на висоті завжди звертався все законо
  • Сергей Мержиевский

    Черкес не смог пойти по папиным стопам и теперь якобы бореться с системой )))) смешно конечно читать , раскрыли аферу века
  • Юрий Пастух

    Значить будут (грабить)
  • Daily

    це то саме коли начальник паспортного  столу  каже у вас лівий  паспорт  при цьому сам і видав його двадцять років тому
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up