«Система хороша, але вона ж вимкнена»: перевірили пожежну безпеку у торговельних центрах

«Система хороша, але вона ж вимкнена»: перевірили пожежну безпеку у торговельних центрах
Пожежний інспектор Євген Фаліштинський біля заблокованого виходу, що мав би бути евакуаційним
  • Ми перевірили на готовність до пожежі два торговельно-розважальних центри у Вінниці.
  • У одному з них вже була велика пожежа кілька років тому. Інший — відкрився нещодавно.

Кілька днів тому у російському місті Кемерово спалахнув торговельно-розважальний центр. У вогні загинули десятки людей, серед яких більша частина  — діти. Якби у центрі спрацювала пожежна сигналізація, якби не були зачиненими двері у кінозалі, де малі дивилися мультфільм, якби організовано проводили евакувацію, а пожежні виходи були відчиненими — жертв могло бути значно менше.

У Вінниці теж є такі центри, де бавляться діти, де облаштовані кінозали і завжди багато людей. Ми вирішили перевірити, як у наших міських великих торговельно-розважальних закладах дбають про пожежну безпеку. Тому вирушили у рейд спільно з активістами громадської організації «Ревізія влади».

Разом з журналістами та активістами був працівник обласної служби порятунку Євген Фаліштинський. Він, знаючи спеціальні протипожежні норми, одразу на місці пояснював, які моменти були позитивними, а на які працівникам центрів потрібно звернути увагу і виправити помилки.

Відео дня

Детальніше про те, як проходив рейд, можна подивитися у відео нижче:

«Plaza Park»

У 2010-му році у цьому закладі сталася масштабна пожежа. Загоряння сталося на підземному паркінгу, спалахнув автомобіль «Газель». Автівки, які знаходилися на тій парковці, почали почергово вибухати. А дим розійшовся по всій території центру. Пожежу гасили вісім десятків рятувальників. Внаслідок неї постраждали двоє людей.

Той підземний паркінг не використовується і дотепер.

Зараз «Plaza Park» має площу понад 14 тисяч квадратних метрів. А ще три виходи для евакуації на додачу до двох центральних. Закриті двері, які на входах-виходах дублюють автоматичні. Інспектор Євген Фаліштинський зазначив, що у разі пожежі, автоматичні двері можуть не спрацювати, для того поряд завжди залишають відчиненими звичайні.

Один з аварійних виходів, які нам показала менеджер з регіонального розвитку «Plaza Park» Тетяна Макаренко, захаращений різними речами, бо він зараз використовується як той, де можна щось привезти-відвантажити.

Ще деякі виходи, ймовірно, планувалися як пожежні, але зараз вони повністю заблоковані.

На стінах майже немає вказівників, які б показували, куди бігти та де шукати вогнегасники у разі небезпеки. Але самі вогнегасники де-не-де висять на стінах, і вони, навіть, справні.

Також варто зазначити, що у приміщенні рідко зустрічаються плани евакуації, але кнопки пожежної сигналізації облаштовані на стінах часто.

Перевіряти раптово — заборонено

Євген Фаліштинський розповів, що зараз закон забороняє пожежним інспекторам проводити раптові перевірки. Такі норми прийняли, щоб ті не зловживали службовим становищем.

Планові перевірки залишилися, але тільки для державних закладів та закладів підвищеної небезпеки (торговельні центри часто входять у перелік таких місць). Проте, щоб провести перевірку, потрібно попереджувати адміністрацію про візит за десять днів.

«Мир» з новим кінозалом

Торговельно-розважальний центр «Мир» відкрився після капітальної реконструкції кілька місяців тому. Зараз там функціонує кінотеатр з найбільшими кінозалами у місті. Двері під час сеансу не зачиняють.

Центр оснащений сучасною протипожежною системою. На неї витратили стільки грошей, що «можна було б ще пів-«Миру» побудувати» — так сказав директор комплексу Володимир Швець.

Справді, стеля центру рясно всіяна розприскувачами води, у стінах — пожежні шланги. Є датчики диму та система димовідведення. Є аварійні виходи, щоправда, один з них на час нашого візиту був закритий. Плани евакуації можна зустріти часто.

Все було б добре, але… станом на 27 березня — день нашого рейду — уся ця дорога система була просто вимкнена. Ніякі датчики не зафіксували б дим, сигналізація автоматично не спрацювала б. Про це сказав Євген Фаліштинський, коли зайшов у кімнату, звідки уся ця система керується.

— Сигналізація кричить дуже голосно, але первіряти не будемо, — казав керівник технічної частини «Миру».

— Перепрошую, система хороша, але вона ж вимкнена, — відповів рятувальник Євген.

Пан Швець відповів, що сигналізація спрацює, але її треба увімкнути вручну. Тобто якщо станеться пожежа, потрібно, щоб хтось сказав про це адміністратору, який вже самостійно увімкне сигналізацію. А зараз автоматика не увімкнена, бо система ще не прийнята в експлуатацію. Але ж від відкриття «Миру» вже пройшов не один місяць...

Як поводитися під час пожежі, якщо ви у громадському місці

  • Почувши крики: "Пожежа!", зберігайте спокій і закликайте до цього оточуючих;

  • Оцініть обстановку, переконайтесь у наявності реальної небезпеки;

  • Стоячи на місці, уважно подивіться навколо. Побачивши телефон або кнопку пожежної сигналізації, повідомте про реальну пожежу в пожежну охорону (не сподівайтесь, що це хтось зробить за вас) і починайте спокійно рухатися до найближчого виходу;

  • Якщо є можливість впоратися з вогнем, використовуючи засоби пожежогасіння та підручні засоби, загасіть пожежу, залучаючи на допомогу людей, які знаходяться поруч;

  • При заповненні приміщення димом або відсутності освітлення, йдіть до виходу, тримаючись за стіни або поручні;

  • Дихайте через носову хустку або рукав одягу;

  • Не входьте туди, де є велика концентрація диму;

  • Ведіть дітей поперед себе, тримаючи їх за плечі;

  • Зберігайте витримку, не давайте розповсюджуватися паніці;

  • Допоможіть тим, хто скутий страхом, розмовляйте з ними спокійно та виразно;

  • Опинившись у тисняві, зігніть руки в ліктях та притисніть їх до боків, стиснувши кулаки, захищайте боки від тиску. Нахиліть корпус назад, вперши ноги спереду і спробуйте стримувати натиск спиною;

  • Намагайтеся всіма силами втриматися на ногах;

  • Допомагайте підніматися збитим з ніг людям. Якщо вас збили з ніг, намагайтеся встати на коліно і, спираючись об підлогу руками, ривком випряміть тіло, піднімаючись по ходу руху натовпу;

  • При неможливості вийти назовні, відступіть у незайняті вогнем приміщення і там чекайте на допомогу пожежних;

  • Вибравшись з натовпу, надайте допомогу постраждалим, перенесіть їх на свіже повітря, розстібніть одяг, викличте «Швидку допомогу».

Запам’ятайте: у всіх випадках, якщо ви у змозі, зателефонуйте «101» та викличте пожежну команду.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Alexey Struchalin

    Анонимус! Навчись читати, не пропускаючи слів. Там написано "понад 14 тисяч квадратних метрів".

    З.А.Глядач reply Alexey Struchalin

    Звичайно,після того,як я тицьнув авторові під носа,там стало 14 тисяч.
  • Rikz Bodnik

    як колишній працівник фірми по обслуговуванню систем пожежної сигналізації скажу, що 80% сигналізацій в неробочому стані. А з тих 20, що справні, половина вимкнені.
  • З.А.Глядач

    "Зараз «Plaza Park» має площу понад 14 квадратних метрів."

    Добрячий "парк". І заради цих 14(чотирнадцяти)"квадратів" ви займаєтеся такими дурницями? Краще коректора найміть.
  • Lavrik Vitaliy

    В Метро все чотко...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up