Сиділи козаки під вербами… У Тульчині міжнародна виставка до ювілею «Козацької левади»

Сиділи козаки під вербами… У Тульчині міжнародна виставка до ювілею  «Козацької левади»
На "Козацькій леваді" багато автентичного матеріалу. Стару скриню подарував меценат Віталій Шевчук (у центрі) привіз її з Португалії
  • Сьогодні, 5 серпня 2020, у Тульчині відкривають виставку робіт художників, які в різні роки брали участь у пленерах на «Козацькій леваді».
  • Три зали місцевого краєзнавчого музею відвели для живопису, графіки, кераміки.
  • Представлено роботи художників з різних країн.
  • Ознайомитися з ними можна буде упродовж двох місяців.
  • Що таке «Козацька левада» і що цікавого пропонують відвідувачам?

Відкриття виставки, нагадуємо, сьогодні о 16-й годині у приміщенні Тульчинського районного краєзнавчого музею. Приурочили її до 15-й річниці «Козацької левади». Це  — ГО «Музей просто неба «Козацька левада», історико-культурний центр з символами козаччини

Як він створювався?

Надихнули Чебикін і Яворівський

Спершу створили громадську організацію. Заснував її місцевий митець заслужений художник України Михайло Довгань. Наведу один штрих до його портрета. «Тільки не пишіть талановитий, відомий, популярний художник… Я вас прошу, знайдіть інші слова».

Відео дня

Такими словами пан Михайло звернувся до автора цієї публікації, коли ми прощалися на його леваді.

Зареєструвати ГО просто. А ось музей створити!...

Довгань взяв в оренду під Тульчином ділянку з каскадом ставків і створив прекрасний національно-культурний центр. Надихнули його на це відомі земляки  — народний художник України, ректор Національної академії мистецтв України Андрій Чебикін та письменник і громадський діяч Володимир Яворівський.

—Якось Чебикін і Яворівський завітали до мене в гості, — згадує Михайло Довгань у розмові з журналістом 20minut.ua. — Сиділи ми ось під цими вербами на березі невеликого ставка. Розмовляли про життя-буття. Чебикін затятий рибалка. Без вудочки він не приїздить. Весь час поглядав на поплавок. Розмова мимоволі перейшла про Тульчин, його славні сторінки минулого, загалом про історію цієї землі, на якій нині судилося нам топтати ряст.

Саме тоді Яворівський висловив думку про створення на цьому місці біля Тульчина своєрідного музею з символами козаччини, щось на зразок історико-культурного центру, де б зберігався дух старовини. Казав, на такому місці це аж проситься з’явитися. Чебикін схвально поставився до пропозиції, двома руками підтримав її.

Гості запевнили Довганя, що всіляко підтримають його у втіленні в життя задуманого.

Як пізніше згадував Володимир Яворівський, Михайло Довгань власними руками, на свій страх і ризик, з мистецьким смаком відтворив автентичний стан запорізьких козаків із козацьким зимівником, сторожовими вежами, козацькими човнами, різьбленими з дерева скульптурами із козацького життя.

Першими тут стали збиратись на Трійцю відомі митці, які народилися на Поділлі.

Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності провів тут своє виїзне засідання. І слава про чарівне місце швидко розкотилася в Україні, і сюди стали приїздити на пленер художники з Києва та інших міст і країн, збиратися відомі письменники, актори, музиканти, народні майстри.

"Козацька левада" зареєстрована як недержавний історико-культурний центр, що діє на підставі свого статуту.

Славу йому принесли мистецькі художньо-графічні пленери. Проводять їх спільно з Національною академією мистецтв за безпосередньою участю Андрія Чебикіна.

Тут створено Іконописну майстерню , організовано козацьку сотню, засновано етнографічний музей Поділля, літній будинок творчості митців.

До речі, йому багато допомагали і продовжують це робити його сини. Вони теж вмілі художники.

Побували китайці, поляки, прибалти, словаки…

Заслужена художниця України Аліна Славгородська, яка переїхала до Тульчина із Запоріжжя, один з організаторів нинішньої виставки. Незважаючи на клопоти, пов’язані з підготовкою виставки і звичні у таких випадках хвилювання, пані Аліна знайшла можливість для спілкування з журналістом.

 —Показуємо роботи митців з різних країн, — говорить пані Аліна. — Всі вони створені на «Козацькій леваді» під час пленерів. Частину написаних полотен митці залишають у нас, частину передаємо в Національну академію мистецтв.

До речі, після кожного пленеру в Академії відбувається виставка картин тих, хто брав участь у пленері. Тобто розширюється аудиторія глядачів. Важливо інше, в Академії написане оцінюють майстри. Кожен схвальний відгук це не просто слова, це висока оцінка тих, хто добре розуміється на мистецтві.

За словами співрозмовниці, роботи з «Козацької левади» є також на постійно діючій виставці в університеті КРОК, з яким також має тісні контакти ГО «Козацька левада».

Пані Аліна звертає увагу на один з особливих розділів виставки. Пояснює, в чому саме його особливість.

 —Михайло Довгань дуже боляче сприймає втрату кожного зі своїх знайомих художників, і навіть тих, кого знав тільки по роботах, — продовжує пані Аліна.  — На жаль, митці, як і всі люди, відходять у кращі світи. Так ось, минулий пленер 2019-го Михайло вирішив присвятити тим художникам, яких уже нема з нами. Так і назвали його головну тему  — «Реквієм». Ми згадували про них. Говорили про їхні роботи. Найбільше про тих, хто був у нас на «Леваді», брав участь у пленерах, спілкувався, жартував, писав разом з нами, ходив під оцими вербами, сидів на березі ставу…На нашій виставці будуть роботи таких митців.

У Бринського повні кишені дотепів!

За час проведення пленерів на них побували митці з різних країн. Приїздили поляки, словаки, литовці, китайці, угорці, чехи.

Один з художників наш земляк Анатолій Шевчук добирається з Криму, а його рідний брат Віталій — з далекої Португалії. Каже, спеціально підбирає час відпустки на той період, коли відбувається пленер. Звичайно, найбільше митців з нашої держави.

Працюють і живуть на леваді. Дух, який панує на той час  у цій місцині, словами не передати. Автор відчув це на собі. Двічі висвітлював пленер. Стежив за роботою митців, бачив, якими вони бувають під час відпочинку, як проявляють свої таланти.

Наприклад, під руками у Михайла Довганя завжди є баян. Часто увечері на леваді чути переливи звуків і пісні. Миті співають не гірше, ніж пишуть полотна. А жартами як сиплять! Завжди має повні кишені дотепів заслужений художник України з Івано-Франківська Богдан Бринський. Компанію йому складає запоріжець Олександр Жолудь. Теж іменитий митець з високими титулами. Андрій Чебикін частенько зникає. Але недалеко. Всі знають, де його шукати. В очереті з вудочкою. Хіба про всіх розповіси?  

Традиційно готують рибну юшку. Причому, за збірним рецептом — кожен «підкидає» свою пораду. Врешті-решт, виходить дуже смачно! Сам пробував!

В один з минулих років «Козацька левада» стала місцем практики для китайських студентів, які опановують науку в Національній академії мистецтв у Києві. Таким чином музей просто неба збагатився ще одним амплуа.

Пані Аліна каже, їй було цікаво спілкуватися з молодими митцями з Піднебесної, спостерігати за їхньою роботою, звертати увагу на кольори.

—Кольори у митців з Піднебесної дуже стримані, — говорить пані Аліна. —

Це у нас на картинах багато сонця, неба, квітів, соняшників, зелені, рушників! У них частіше туман, сріблясті мазки, все якось приглушено. Та й емоцій вони, здається, мало виявляють. Вони в них стримані, не відчувається такої широкої душі, як у нас.

Передав подарунок музею Тиманівки

Нинішню виставку митцям допомогла організувати міська влада. Її проведення підтримав керівник Тульчинської ОТГ Валерій Весняний. До речі, приміщення для презентації полотен надали безкоштовно. Торік Валерій Весняний був присутній на пленері. Отримав у подарунок від митців дві роботи. Автором однієї з них є згаданий вище художник із Запоріжжя Олександр Жолудь, друга картина Аліни Славгородської.

 —Міський голова приємно вразив нас словами, що сказав їх після отримання подарунку,  — говорить пані Аліна. — Повідомив, що передасть їх у фонди Тиманівського сільського художнього музею. Ми належно оцінили такий вчинок керівника громади.

Підтримав художників з організацією виставки, як і робив це раніше, колишній голова райдержадміністрації Володимир Чуба. Є в Тульчині й інші шанувальник мистецтва, до яких митці звертаються і знаходять порозуміння з їхнього боку і допомогу. Вони будуть присутні на відкритті виставки.

—Саме зараз, коли ми розмовляємо, до нас у Тульчин їдуть з Києва гості — доктор мистецтвознавства Олександр Федорук та мистецтвознавець Володимир Петрашик. А завтра на виставці побуває Андрій Чебикін.

Побажаємо успіху митцям! Їм є де черпати натхнення — на «Козацькій леваді»! Там скільки автентичного матеріалу! Краса природи – аж очі вбирає! Хоч спинись, та з Богом говори. Це вже Ліна Костенко. Я про останнє речення.

  

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Олена

    Творчі люди творчі у всьому
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up