Школярка без тями у готелі та прямий ефір в соцмережі. Як дитині пережити сором?

Школярка без тями у готелі та прямий ефір в соцмережі. Як дитині пережити сором?
  • Матір повідомила про розбещення своєї доньки після того, як 13-річну п’яну дівчинку привезли з готелю у лікарню.
  • Лише за останній час у судах області розлядали вісім справ про розбещення дітей. Ще сім фактів розслідує зараз поліція.
  • Та хіба всі жертви наважилися розповісти про подібне?
  • Зібрали дані про схожі справи і запитали в психолога, як пережити сором батькам і постраждалим дітям.

Батьки повідомили у поліцію про розпусні дії відносно їхньої доньки. За інформацією вінницької обласної поліції, 1 лютого, близько 20 години 13-річна дівчина була доставлена в лікарню з вінницького готелю у стані алкогольного сп’яніння.

Матір розповіла, що донька святкувала День народження в компанії та проти неї інші учасники святкування здійснили розпустні дії.

— Слідчо-оперативною групою поліції попередньо встановлено, що дівчина святкувала в компанії друзів день народження. За висновками лікарів та судово-медичного експерта, згвалтування неповнолітньої не було, — кажуть у відділі комунікації поліції Вінницької області.

Відео дня

За заявою матері відрили кримінальне провадження з такою кваліфікацією: стаття 156 Кримінального кодексу України (розбещення неповнолітніх). Цей злочин карається обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Після публікації «П'яну 13-річну дівчину доставили в лікарню з готелю. Її мати заявила про розбещення» наші читачі запитували, чи покарають батьків, які відпустили доньку в готель святкувати.

— За неналежне виконання обов'язків з виховання дитини на батьків дівчини склали адміністративний протокол за статтею 184 КУпАП, — розповідає керівниця відділу комунікації вінницької обласної поліції Анна Олійник.

Читач під ніком «Влад Кравчук» залишив у коментарях фото з підписом, що дівчинка вчиться у паралельному класі. Також він виклав скрін з прямого ефіру. Схоже, підлітку в безпорадному стані роздяли і знімали для трансляції. 

За словами начальника ювенальної поліції Вінниччини Людмили Кузнецової, протягом 2019 року в області відкрили сім кримінальних проваджень за фактами розбещення неповнолітніх.

За даними реєстру судових рішень, в нашому регіоні винесли вісім вироків. Стільки автор знайшла за пошуком «розбещення неповнолітніх», продивилася усі, але не знайшла подібного до випадку 1 лютого. У 2017 році дали 2,5 роки умовного терміну п’яному онаністу, який махав статевим органом біля музичної школи у Гнівані. Також за інформацією реєстру, у 2016 році дали п’ять років умовно вінничанину, який мав секс з неповнолітньою дівчиною.

Поради психолога батькам і дітям

Запитуємо у психолога Анни Катрук, що вона порадить батькам та постраждалим від непристойних дій дітям. Як пережити сором?

— Все, що з людиною відбувається, залишає певний слід у внутрішньому сприйнятті, в поведінці і ставленню до світу в цілому. Цей слід може бути руйнівним, а може й зробити людину міцнішою, якщо загоєно душевну рану і усвідомлено урок з тієї ситуації, — розповідає психолог.

За її словами, цей випадок непоодинокий.

—  Просто він став публічним. Це з одного боку спричиняє більше фрустраціі для самої дівчини: сором, страх, стигматизація. З іншого боку це розголошення заставить інших людей більше задуматись про те, як убезпечити себе та своїх дітей від подібного, — зазначає Катрук.

Психолог Анна Катрук дає поради батькам та постраждалим

Чи можна було попередити це?

За словами Анни Катрук, звичайно, життя гарантій не дає, і ніхто з нас не може бути стовідсотково впевненим, що це з ним не трапиться. Однак подбати про власну безпеку можна і треба.

Ось прості запитання, на які повинні знати відповідь батьки, що відпускають підлітка на вечірку:

  1. Куди йде моя дитина? Адреса.
  2. З ким вона там буде? Номери телефонів.
  3. Кого з них я знаю особисто? Чиї батьки мені відомі?
  4. Чи викликають ці люди у мене довіру? (Як у матері чи батька, як у дорослої людини)
  5. Чи проінструктована моя дитина, що саме робити у випадку небезпеки?
  6. Чи навчена дитина говорити «ні» (алкоголь, психоактивні речовини, секс тощо)
  7. Чи домовлено з подругою/другом, щоб в разі поганого самопочуття моєї дитини дзвонив/ла до мене?
  8. Чи продумано мною, що саме я роблю, якщо дитина не відповідає на телефон.

— Такий гіперконтроль навряд чи сподобається підлітку, проте може врятувати життя і здоров’я. Впевнена, що батьки і діти, в яких є довіра одне до одного, знайдуть баланс в цьому питанні, — говорить психолог.

Якщо вже сталося, що робити?

— Головне, що тут необхідно засвоїти батькам і всьому суспільству, що дитина НЕ винна! — каже Анна Катрук. — Проти неї скли злочин. Вона неповнолітня — це раз. Непритомна — два. Не давала згоду — три! Навіть, якщо давала, то не контролювала себе, то не вона, а алкоголь, і вона таки неповнолітня. За злочин відповідає злочинець. Крапка. Тому ніякої (навіть 1%) провини на неї вішати не можна!!! Коли так буде вважати суспільство, то ми станемо цивілізованим. Якщо так будуть щиро вважати батьки, то не навішують того сорому, який на неї вже почали вішати оточуючі. Бажання обвинуватити дівчину («сама винна») — це психологічний захист. Тобто вона винна, так себе вела, то з нею сталося, а я буду по-іншому себе вести і я буду в безпеці. Ні, не винна! Навіть, як би вона сама не провокувала, але винен той, хто повівся на провокацію.

Психолог наголошує, що тепер батькам в першу чергу потрібно захищати дитину юридично, а далі — психологічна реабілітація. 

— Коли злочинців буде покарано, психологічна реабілітація відбуватиметься легше і швидше. Перш за все дівчині потрібен спокій, безпечна обстановка, ніяких докорів. Що сталося, то сталося, але на майбутнє можна винести урок: я сама можу дбати про свою безпеку, я також маю право обирати людей, з якими почуваюся в безпеці, ніхто не має права чинити проти мене злочинні діяння, — каже Анна Катрук. — Якщо сталася психологічна травма, треба звернутися до професіоналів. Вони допоможуть відновити внутрішнє відчуття цілісності, власної цінності і сприйняття світу, як загалом хорошого.

Наслідки, які можуть бути у майбутньому

— У моїй практиці є багато випадків, коли з дівчатами ставалося сексуальне насилля. Ті з них, хто надовго залишався в ролі жертви, по такому ж прикладу і обирали собі партнерів. Тобто насильство продовжувалося. Часто саме тому, що вони почувалися винними, — повідомляє психолог.

За її словами, ті ж, хто розумів справжню розстановку сил, проходили терапію швидше.

— Вони навчилися, краще розуміти себе і свої потреби, інших людей і їхні психологічні межі. Такі дівчата і жінки дуже швидко упізнають риси кривдників, вони вже не погоджуються на нездорові стосунки. Дехто з них допомагає іншим жінкам справитися з подібними ситуаціями. Серед них є юристи, працівники органів безпеки, громадські діячі, психологи, педагоги і лікарі, — каже Анна Катрук.
 

Читайте також:

«Вибирай чи ніж у живіт, чи волосся обрізаємо»: як катували 16-річну Олю з Козятина

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (34)
  • Едік

    В чем суть проблемы, мама не знала что дочь ведет активную половую жизнь?  уверен это не первые ее кавалер.  В наше время тотальной деградации женского населения, сексуальной провокации, разврата, секс у подростков с 13 норма. Если б не напилась, и статьи бы этой не было, в тихую сделала дело как обычно и домой уроки ..
  • Митя Асадов

    уже в гейропе
  • Человек

    Печальная история, но могло быть и хуже. Почему журналисты не замазали названия страниц в инсте???? Теперь страна знает своих героев. Интересно Денчик хотел бы чтоб так и с его сестрой кто-то сделал? Что-то она плохо его воспитала.  Но если журналисты говорят хоть частично не правду, то на них ещё и в суд могут подать, за клевету
  • Аліна Венгрин

    чому дівчинка не винна??
    Пише психолог не повнолітня і тому не винна!! А кривдник повнолітній???
    Як і батьки безвідповідально відносяться до дитини так і сама дитина до себе))
    Як я зрозуміла силоміць її не затягнули
    Там скоріш всього були такі самі як і вона
    Винні тільки батьки які не беруть участі у вихованні дітей))
    Як можна 13ти -літню  відпустити святкувати день народження!???
    Даючи їй гроші і знаючи як зараз проводить час молодь і підлітки чи ті самі діти
    Та наївно думати що вона накупляє цукерок і соку щоб відсвяткувати день народження )))ну це брєд!
    Дітей впильнувати дуже важко))
    А от розмовляти і не дозволяти більшого ніж дозволено здоровим глуздом і віком дитини
    Це все колосальна праця батьків.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up