«Щоб Вінниця світила, як зірка Астерія». Ющенко вручив музею копію бурштинового намиста

«Щоб Вінниця світила, як зірка Астерія». Ющенко вручив музею копію бурштинового намиста
Унікальний подарунок для музею Катерина Висоцька отримала з рук Віктора Ющенка Намисто вже можна побачити у залі №6
  • Копію унікального бурштинового намиста отримав у подарунок обласний краєзнавчий музей
  • Оригіналу понад 3,5 тисячі років, його знайшли в одному з курганів у Тростянецькому районі
  • Чому оригінал не представлений в постійній експозиції музею?
  • Копію можна побачити, починаючи з 18 квітня у залі №6
  • У Вінниці найбільша в Європі колекція бурштинових прикрас доби бронзи – півтори тисячі одиниць

Виготовили копію  київські майстри у майстерні асоціації «Український бурштиновий шлях».  Сонячний камінь видобули  на Рівненщині  на родовищі ТЗОТ «Сонячне ремесло». Чому підприємців зацікавила  Вінниччина? Чому для вручення унікального виробу приїздив колишній президент України Віктор Ющенко? Разом з ним була керівник асоціації «Український бурштиновий шлях» Галина Симха.

Найбільша в Європі колекція бурштину – у Вінниці

-Не всі знають, що у Вінниці зберігається найбільша у Європі колекція бурштинових прикрас , – розповіла Галина Симха. – Тут є намисто, якому понад три тисячі років. На жаль, ця унікальна річ не представлена в постійній експозиції. Зовнішні чинники завдають шкоди, давній бурштин стає крихкий. Тому його законсервували. На огляд виставляють тільки час від часу.

Прикро, що такий скарб не представлено для огляду.

Відео дня

Активна жінка, якою є пані Симха, ініціювала виготовлення копії намиста. Здійснили роботу у рамках проекту «Код жінки». Керівником стала вінничанка, яка нині працює в Києві, кандидат історичних наук Оксана Лобко.

- Повторити оригінал було складно і легко водночас, - каже Оксана Лобко. -  Намистини унікальні своєю обробкою, а також кількістю. Загалом їх півтори тисячі. Майстрам стали у пригоді сучасні комп’ютерні технології.  Складність полягала в тому, щоб відтворити дух тієї дуже далекої епохи, адже це намисто хтось виготовляв, хтось його носив. Починали роботу з фотографування оригіналу. Зробили багато світлин, зокрема, фрагментів виробу. Знімки стали основою для відтворення усіх деталей оригіналу.

Порівняйте: на знімку вгорі - оригінал, якому понад три тисячі років, внизу - копія, виготовлена у нинішньому році.

Форми тогочасних майстрів виявилися модними нині. На їх основі відома дизайнерка Ольга Навроцька розробила колекцію бурштинових прикрас під назвою «Астерія» (це ім’я амазонки, на честь якої названо Зірку у Всесвіті – Авт.)

На запитання, звідки у нас бурштин, пані Оксана відповіла, що знахідку з курганів досліджували фахівці в різних країнах. Однак не вдалося достеменно встановити, звідки бурштин. Одні стверджують, що частина прикрас виготовлені з поліського бурштину, інші – з прибалтійського. Копія, як уже зазначалося, зроблена з сонячного каменю, видобутого на Поліссі.

Галина Симха: «Я вже трохи вінничанка»

Асоціація  «Український бурштиновий світ» розробляє туристичний маршрут під назвою «Бурштиновий шлях». Вінниця стане однією з його локацій.

-Хочемо, щоб Вінниця, як та зірка Астерія, яскраво світила на «Бурштиновому щляху» туристам, - емоційно говорить Галина Симха ( в центрі). – Цим проектом хочемо підняти небо над Вінницею. Бо ж саме тут знаходиться найбільший у Європі бурштиновий скарб. Про це не можна мовчати. В іншій країні на таке безперервно б возили екскурсії. У нас все по-іншому. Навіть у вашому краї далеко не всі знають про таке багатство, а що вже говорити про туристів з інших регіонів.

Пані Галина не вперше приїздить до Вінниці. Каже, «Я вже трохи вінничанка, хоча моя мала батьківщина Рівненщина, а проживаю у Києві». Очолюваній нею асоціації належить згадане приватне підприємство «Сонячне ремесло».

-Уже12 років ми добуваємо бурштин, - уточнює співрозмовниця. – Зверніть увагу: робимо це легально, маємо державну ліцензію, сплачуємо податки. Цей дивовижний матеріал має магічний вплив на людину. Неспроста відома українська дизайнера Ольга Навроцька надихнулася на виготовлення колекції з елементами прикрас, що зберігаються у Вінницкому музеї. Це фантастично! Елементи, які мали місце понад 30 століть, які були виготовлені тодішніми майстрами, викликають захват у нинішніх жінок, залишаються модними дотепер.

Будемо працювати з "Діадемою"

Асоціація не просто виготовила копію стародавнього намиста. Так само не обмежилися лише дизайнерською колекцією Ольги Навроцької.

-Маємо намір долучити до співпраці вінницьких підприємців, - ділиться думками пані Симха. – Уже співпрацюємо з президентом Клубу Ділових Людей Надією Лисецькою. Ведемо перемовини з вашою «Діадемою». Йдеться про виготовлення копій намиста Астерія для туристів. Є інші задуми…Якщо Бог благословляє цей проект, у Вінниці буде важлива точка на «Бурштиновому шляху».

Директор музею Катерина Висоцька висловила подяку підприємцям за розкішний подарунок. За її словами, копія бурштинового намиста буде знаходитися в постійній експозиції музею у залі №6.

Чому Ющенко?

Вручав подарунок Президент України у 2005-2010 роках Віктор Ющенко, засновник проекту «Код нації», у рамках якого втілюється згаданий проект «Код жінки».

-Говоримо не тільки про унікальну знахідку, - зауважив Віктор Ющенко. – Йдеться про базові принципи, на яких формується єдність нації. Це –генетична пам'ять, культура. На превеликий жаль, нині нас дуже легко роз’єднати – по мові, вірі, історії, наших традиціях і т.д. Формування єдності, національного самоусвідомлення – це щоденна робота багатьох людей, починаючи з дитячого садка і упродовж усього життя.

Скарб з курганів демонстрували не тільки у Японії

Колекцію бурштину  знайдено археологами під час розкопок 40 курганів біля села Гордіївка Тростянецького району у 80-х роках минулого століття. Відкриття стало сенсацією для науковців. Бурштинову знахідку із 1,5 тисячі предметів визнали найбільшою у Європі. Крім виробів з бурштину, у могильниках знаходилися прикраси із золота. Скарб демонстрували у різних країнах світу, зокрема і в далекій Японії.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Slava Slava

    Там не руки,-а копыта))
  • Peter Kamishov

    А в Хоружівці музеїв немає?! Чи так таких місцевих ** світил ** вистачає?!  Тут не тільки відро меду на голову можуть вилляти, особливо зрадливим нікчемам!

    Орест Лютий reply Peter Kamishov

    Що саме він зрадив?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:23 Внаслідок нічної атаки на Вінниччині є пошкодження енергетичної інфраструктури 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up