Що робити з господарями, які вигулюють бійцівських собак без намордника?

Що робити з господарями, які вигулюють бійцівських собак без намордника?
Бійцівська собака, яку п’яний господар вигулював без намордника, напала та пошматувала вінничанку літнього віку та її пуделя. Про це редакції газети RIA повідомив випадковий свідок - вінничанин Аркадій

За дев’ять місяців поточного року від укусів домашніх та безпритульних собак постраждало 668 вінничан. З них 160 - діти. І це тільки ті, які зверталися за допомогою до травмпункту. Елементарні математичні розрахунки показують -  щодня собака кусає двох вінничан.

Проходив повз

Вінничанин Аркадій Прибега повертався того дня, 16 жовтня, додому. Пішов коротшим шляхом через двори, і біля під’їзду на Коцюбинського, 32 побачив метушню.

Відео дня
style="font-style: normal; font-weight: normal; page-break-inside: avoid; text-decoration: none"> - Я бачив лише фінал: закривавлену жінку літнього віку з таким же закривавленим пуделем на руках садовили в червону машину. Пудель був світленький, то ж добре було видно навіть здалеку, що він весь у крові. Як з’ясувалося пізніше, дочка приїхала за мамою, щоб відвезти її до травмпункту, а пуделя до ветлікарні.

Сусіди обмінювалися враженнями від того, як тільки що сусідський бультерьєр накинувся на пуделя. А жінка намагалася захистити свого улюбленця. Бійцівський пес пошматував їй руку. Там же я познайомився і з чоловіком постраждалої. Він був шокований. Казав, що знає господаря бультерьєра - він мешкає в сусідньому під’їзді. Часто випиває з друзяками у дворі, а пітбульчик в цей час гасає, де захоче. Звісно, без намордника і повідка. Ось і цього разу, каже, господар був добряче напідпитку. А що робив його собака, він і гадки не мав. А той хотів робити те, що йому каже інстинкт - нападати і вбивати. Ця ж собака задумана як машина для вбивства.

Того ж дня до редакції газети RIA зателефонував і чоловік постраждалої, який обурювався ситуацією і прагнув її висвітлення в засобах масової інформації. Але передумав - дружина шокована, пес пошматований, то ж їм не до того. Відомо тільки, що справою займатимуться правоохоронні органи.

За дев’ять місяців - 668 покусаних вінничан

Те, що собаки без намордників часто кусають людей, підтвердили і в міському травмпункті на Київській, і в травмпункті дитячої обласної лікарні. За дев’ять місяців цього року з такими травмами звернулося 508 осіб від 18 років та 160 дітей - загалом, 668 людей. Можна припустити, що щодня собака кусає двох вінничан. Лікарі уточнюють -  до цього списку потрапили постраждалі від укусів не тільки собак, а й котів, кроликів, хом’яків та мишей. Проте найбільше тут, звісно, саме собак - як домашніх і щеплених, так і бродячих.

Якщо вас вкусила собака, терміново зверніться до лікаря. Не гайте часу і мчіть до травмпункту - там оброблять рану і визначать доцільність введення антирабічної сироватки. Якщо немає можливості найближчим часом звернутися до лікаря, потрібно обробити рану рану мильною водою чи розчином марганцю.

Лікарі обов’язково записують собаку, яка вас вкусила. За нею потрібно спостерігати протягом 10 днів. І молитись, що собака буде жива - це свідчення того, що вона здорова і не заразила вас смертельно небезпечним вірусом сказу. Якщо це чийсь домашній улюбленець, то зв’язуються з господарем і збирають дані про собаку: кличку, вік, наявність щеплень, захворювань. Якщо собака безпритульна, то її шукають і теж спостерігають. Часто батьки покусаних дітей знаходять ту саму собаку і навіть забирають її додому. Щоб мати можливість спостерігати за станом здоров’я пса.

В Україні випадки з бійцівськими собаками, які нападають на людей через необережність самих господарів, є доволі частими.

Червень 2013 року: в Одесі пітбуль покусав 85-річну бабусю за живіт та руки. Собаку вдалось відігнати випадковому перехожому за допомогою газового балончику. Господар з улюбленцем втік з місця події.

Лютий 2013 року: в Судаці на подружню пару напав пітбуль. Чоловік з дружиною гуляли в парку - з припаркованої машини вискочив пес і покусав жінку.

Липень 2013 року: в Білій Церкві бійцівська собака загризла до смерті … свого господаря. Відкусила йому праву руку і частину передпліччя. Від отриманих травм чоловік помер на місці.

Вересень 2013 року: в Одесі бійцівська собака покусала 78-річну жінку. Постраждалу доправили до лікарні із рваною раною передпліччя та переломом стегна.

Липень 2013 року: бійцівська собака напала на дітей в дитячому садочку Тернополя. В результаті - п’ятирічного Іллюшу відправили до лікарні з розірваним носом і численними синцями.

Жовтень 2013 року: в Дніпропетровську чоловік натравлює на безпритульних кішок та собак свою бійцівську собаку. Люди неодноразово робили навіженому зауваження. У відповідь він обіцяв натравити собаку ще й на них.

Гуляють, кусають - їх за це не карають

Тема собак без намордників та повідків на вулицях міста - доволі актуальна для Вінниці. Правила утримання собак постійно порушують і ваші сусіди, і незнайомці на дитячих майданчиках, шкільних стадіонах, в парках. Якщо хтось і зважиться зробити господареві зауваження, то його, швидше за все, проігнорують.

На нашому сайті 20minut.ua ми поцікавились у вінничан, чи часто вони зустрічають собак (особливо бійцівських), яких доводиться оминати десятою дорогою, хапати при цьому дитину на руки або завмирати на місці, поки пітбульчик обнюхує вашу ногу. І сподіватись, що не захоче нею поласувати.

Роман Осика

У мене маленька донька, і коли ми гуляємо, то дуже часто зустрічаємо людей, що вигулюють своїх улюбленців (собак). Тож за декілька років я не бачив жодної в наморднику! Одне діло, коли гоcподар хоч тримає її на повідку, але зовсім інша справа, коли відпускають її просто бігти. І це в той момент, коли поряд дитячий майданчик. А господар просто курить собі або говорить по телефону.

Nikolas

Бачу щодня. У мене сусід купив пітбуля. Поки псина ще мала, а вже агресію проявляє. Раз їхав з ним у ліфті, так цей Рон (кличка собаки) хапнув мене за ногу, але поки що без травм. Боюся навіть думати, що далі буде, коли підросте.

simon simon

На стадионе 16 школы собачатников очень много. Также много там и желающих побегать, позаниматься на турнике. Но когда выходит тётя с ротвейлером без намордника и спускает внушительных размеров собачонку с поводка, то все прячутся, кто куда. На неоднократные замечания тётя не реагирует абсолютно.

На господарів, які вигулюють собаку без намордника, треба скаржитися до міліції”

Ірина Добровольська, старший інспектор сектору зв’язків із громадськістю УМВС України у Вінницькій області

- За поточний рік працівниками міліції було складено 113 адмінпротоколів за статтею 154 КУпАП “Порушення правил тримання собак і котів”. З них на 79 на господарів тварин був накладений штраф, а 29 - винесене попередження. Штраф за те, що господар неправильно вигулює собаку і наражає оточуючих на небезпеку становить 17-51 грн. За частиною другою цієї ж статті (про нанесення тілесних ушкоджень, псування майна) зафіксовано всього два випадки по області. На винуватців теж був накладений штраф - від 51 до 85 грн, - розповідає пані Ірина.

Відповідальність передбачена за тримання собак і котів у місцях, де це заборонено відповідними правилами, чи понад установлену кількість, чи незареєстрованих собак, або приведення в громадські місця, або вигулювання собак без повідків і намордників (крім собак, у реєстраційних свідоцтвах на яких зроблено спеціальну відмітку) чи в не відведених для цього місцях.

У разі, якщо через укуси собаки потерпілий отримує середні або тяжкі тілесні ушкодження, то господар тварини притягується до кримінальної відповідальності за статтею 128 ККУ “Необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження”. Під необережністю тут розуміється саме злочинна недбалість або ж самовпевненість.

У будь-якому випадку, якщо ви бачите собачників, які вигулюють своїх пітбулів чи ротвейлерів без намордника і повідка, то маєте повне право звернутися до міліції з відповідною скаргою.

Які бійцівські собаки заборонені в світі

Щоб збільшити зображення, натисніть на фото

Як пише Вікіпедія, бійцівські собаки - це представники порід собак, яких вивели спеціально для поєдинків з іншими собаками. Окремого поняття “порода бійцівських собак” у Міжнародній кінологічній федерації не існує.

У багатьох країнах світу після того, як почастішали випадки нападів бійцівських собак на людей, тварин окремих порід заборонили на законодавчому рівні.

Латвія: заборонено утримувати та розводити пітбультерьєрів, аргентинського дога, бразильського філа, американського стаффордширського терьєра, а також похідні цих порід.

У Пекіні заборонили 41 породу собак, включаючи долматинців, німецьку вівчарку та коллі. Заборонені всі породи собак, зріст яких перевищує 35 см. За утримання інших китайці сплачують $60 на рік.

Нова Зеландія: заборонено утримувати пітбультерьєрів, японських тодзі та філа бразилейро.

У Франції діє заборона на утримання всіх порід бійцівських собак. Виняток становлять пітбулі, але за умови обов’язкової стерилізації.

В Ізраїль заборонено ввозити амстафів, ротвейлерів, тоса-іну (японські мастифи), філа бразилейро, стаффордширських терьєрів, пітбулів, бультерьєрів, аргентинських догів та пітбультерьєрів.

Австралія: заборонено утримувати пітбулів.

В Німеччині не дозволяється утримувати пітбультерьєрів, американських страффордширських терьєрів та страффордширських бультерьєрів. Три роки тому міністр внутрішніх справ Німеччини навіть піднімав питання про обов’язкову заборону цих небезпечних порід собак в усіх країнах ЄС.

Що думають вінничани

Що найбільше обурює вінничан, то це неможливість серйозно вплинути на таких горе-господарів. Адже дріб’язкові штрафи їх не лякають, а добитися конфіскації собаки дуже проблематично.

znayu. pravdu.pervyi

Все собачники с бойцовскими породами - закомплексованные психи. Запретить нафиг.

Мунспик

Нет, лучше давать разрешение на содержание таких собак, как на оружие. Месячные курсы. Проверка в СБУ, сумасшедшем доме, наркодиспансере, фотки, специальное удостоверение, продление разрешеня каждых 3 года и прочее.

А для таких собак (кроме служебных) специальная проверка на адекватность и неагрессивность к людям по примеру немецкой методики.

Grigor

У меня мастиф, ходит всегда на поводке. Какой бы он не был добряк в моем понимании - он все равно животное и мало ли что взбредет 75 кг песику. Когда гуляю в местах скопления людей, то строгач и короткая цепочка и плюс всегда наготове, как с заряженным пистолетом. Иногда могу, конечно, спустить, но это в чистом поле, где на горизонте не видно людей. А сам, когда иду со своим ребенком, то, конечно, в шоке, что ротвелей, овчарок выгуливают без поводка и спокойно реагируют, что их песик подходит к людям обнюхать. Поэтому я за какие-то законы и правила, вот только прошу не выдумывать велосипед в Украине, а взять и переписать все слово в слово у немцев или США.

Винничанин

В соседнем дворе семейка психически больных (шизофрения) содержат немецкую овчарку и выгуливают ее, где хотят и как хотят. На замечание о выгуле собаки на клумбе с цветами, этот неадекват натравил собаку на меня и мою жену.

Какая реакция милиции? Приехали через 40 мин., начали искать и выяснять через неделю (после скандала с их начальством по телефону). В результате: устное предупреждение. И это шизофренику, натравившему собаку служебной породы на людей. Вот так работают у нас законодальство и силы правопорядка.

Вінничанин Олександр: “Наші стаффи геть сплять з нами в ліжку”

Вінничанин Олександр Петрук (36) - господар Стінга та Тіни, двох стаффів. Чоловік взяв їх ще двомісячними цуценятами, і сьогодні каже, що впевнений у своїх улюбленцях на всі сто.

- Я переконаний, що немає поганих собак - є тільки погані господарі. Кращих собак, ніж стаффи, я не зустрічав. Вони врівноважені, віддані та обожнюють господаря. І якщо господар адекватний, не провокує у собаки злості та агресії, то ця собака ніколи не нападе на сторонню людину. Єдиний виняток - це коли господарю загрожує небезпека. Тоді стафф кинеться його захищати. І ще важливо дивитися, в кого ти береш собаку. Якщо її колишній господар адекватний, то можна не переживати і за щеня.

Нашим стаффам майже рік. Вони геть сплять зі мною і дружиною в ліжку. До того ж, у нас три коти. Коли вони були маленькі, стаффи носили їх на горщик, вилизували і гралися з ними. Двічі на день ми обов’язково вигулюємо Стінга та Тіну на набережній Рошен, і ще жодного разу не було такого випадку, щоб вони проявили до когось агресію. Люди шепочуться за нашими спинами: “Ти глянь, це ж такі страшні собаки...”. Нічого вони не страшні, навпаки: дуже люблять дітей, і коли ті їх гладять, то навіть скавучать від задоволення. Чесно кажучи, я не прибічник того, щоб одягати собаці намордник. Це певним чином провокує у неї агресію. Своїм не одягаю - у нас навіть немає тих намордників. Собаці хочеться вивчати навколишній світ, все обнюхувати. Як і не варто зачиняти пса у вольєрі - має бути свобода переміщення та постійний контакт з господарем. Людина, яка бере бійцівську собаку, повинна розуміти, що тому ж пітбулю, ротвейлеру чи стаффу треба максимальна фізична активність. Зачиніть пікінеса чи мопса в чотирьох стінах на декілька днів - то він перетвориться на монстра і кинеться на першого ліпшого. І ще - не можна залишати собаку надовго на самоті. Це теж озлоблює пса.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (65)
  • Анонім

    Доброго дня, живу в місті Львів, район багатоповерхівок, але між будинками знаходиться 2-3 приватні будинки, практично впритул до мого. На подвір"ї одного з них живе собака, який гавкає настільки голосно, що через зачинені вікна чути дуже сильно. Одна справа вдень, але вночі, в 4-5 ранку, просто жах якийсь, неможливо спати, діти не сплять. Хто знає, чи є якась інстанція, куди можна поскаржитися, щоб був результат.
  • Анонім

    Я сама власник собаки породи пітбуль. І можу із 100% впевненістю сказати, що поведінка собаки на 90% залежить від хазяїна та того, як її виховують.

    І дуже часто спостерігаю, що навіть мопси більш агресивні, ніж ті "бійцівські породи"
  • Anonymous

    Ну неможуть наші ППС-ники ловити хазяїв собак, вони невстигають за ними, їхній рівень це бабці які торгують на тротуарі.
  • Anonymous

    Хай совістливий мер включить до проґрами на наступних виборах. ;)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:17 Минулої ночі сили ППО знищили 12 ворожих безпілотників над Україною 09:00 Медогляд дітей: які медичні центри Вінниці пропонують швидке та комфортне обстеження? (партнерський проєкт) 08:17 В Україні відзначають День піхоти ЗСУ. Історія, заборони та прикмети 6 травня 21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 29 квітня до 6 травня, які ви могли пропустити play_circle_filled Від читача 08:29 Укртелеком підвів підсумки першого кварталу 2024 року 20:23 Учні сьомого ліцею на благодійному ярмарку зібрали 140 тисяч гривень на безпілотники для ЗСУ 19:42 ІТ-компанія допомагатиме Подільському зоопарку піклуватися про оленів, коней та орланів photo_camera 19:03 У Вінниці відзначатимуть 160-річчя Михайла Коцюбинського. Що саме запланували? 18:15 Субсидії на неопалювальний період: хто отримає автоматично, а кому треба переоформити 17:06 Оля Полякова долучилася до благодійного вечора, де зібрати сім мільйонів на потреби ЗСУ 16:10 Вакцина проти COVID від AstraZeneca може викликати тромби 15:10 Можливі зміни: дати останніх дзвоників та екзаменів у 2024 році 14:30 «Найголовніше, за що ми молимося — за нашу Перемогу». У храмах Вінниці відзначають Великдень play_circle_filled photo_camera 14:25 Українські майстри розписали 800 писанок і встановили рекорд photo_camera 13:13 Нові сектори з пенсійних питань для МВС у трьох областях: де їх знайти 12:34 Суд виніс вирок драгдилеру, який постачав наркотики до колонії 12:05 Вінниця чудотворна: розповідаємо про місця сили, де трапляються дива 11:17 Скасування ‎статусу обмежено придатний. Що потрібно знати призовникам 10:25 «Пироговський пікнік» у Вінниці буде з благодійністю, майстер-класами, фудкортом (ПРОГРАМА) photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up