«Сам дзвонить, ще й пісень співатиме…» Розумний дзвінок виготовив учень з Вінниці

«Сам дзвонить, ще й пісень співатиме…» Розумний дзвінок виготовив учень з Вінниці
Ярослав Басюк доопрацьовує програму - невдовзі дзвінок видаватиме фрагменти мелодій або пісень
  • На уроки і з уроків учнів школи №27 кличе автоматичний дзвінок
  • Виготовив його 11-класник Ярослав Басюк
  • Невдовзі він ще й співатиме або відтворюватиме мелодію
  • Як це вдалося Ярославу?  Хто допомагав у роботі?
  • Ще одну технічну новинку, над якою нині працюють, директор школи називає «бомбою»

 

-Знаєте, як це заморочливо щоразу не зводити очей з годинника? – розповідає одна з техпрацівниць. – Нібито робота нескладна – натиснув кнопку, та й годі. А якщо це протягом усього дня! У нас навчання у дві зміни. На секунду пізніше натиснеш – не подобається учням. Раніше – отримуєш зауваження від директора. Зараз усі з телефонами. Мають можливість контролювати час.  Але ж годинники інколи відстають, чи, навпаки, поспішають. Навіть на мобільному це відбувається. Тепер ми позбавлені цього клопоту – дзвінок сам дзвонить. Кажуть, скоро ще й співатиме…

Та я пожартував…

Ярослав Басюк у 27-й школі навчається другий рік. Раніше відвідував 17-ту фізико-математичну гімназію. На навчання добирався з Тяжилова, де проживає з батьками, дорога неблизька.

Відео дня

До його нинішньої школи рукою подати. Учень розповів, як вчитель інформатики Олександр Лавицький зібрав майстровитих учнів у радіогурток. Серед його учасників не було програміста. Ярослав знається на цій справі. З дитинства опановує програмування  у Палаці школярів та юнацтва. Каже, навчив його програмуванню викладач гуртка в Палаці Григорій Непомнящий.

-У школі під час одного із занять радіогуртка Олександр Миколайович Лавицький доручив написати програму, що відображала б  принцип світлофора, тобто мигання світла, - говорить Ярослав. – Я подумав, а чому б те само не зробити зі шкільним дзвоником. Від цього більше користі. Щоразу, коли проходжу у вестибюлі, бачу, як працівниці  не зводять очей з годинника, щоб не проґавити хвилини подачі сигналу на урок. 

Учитель одразу схвалив ідею Ярослава: «Роби! – сказав. – Це ж цікаво».

-Та я пожартував, Олександре Миколайовичу, - відповів учень.

Ярослав зізнається, що насправді не мав наміру братися за таке. Каже, ідей в нього багато. Втілити їх завжди щось заважає. Цього разу сталося інакше. «Олександр Миколайович так наполіг, відступати  не було можливості, - згадує 11-класник. – А тут ще й Олег Корсун підключився. Він заступник директора з господарчої частини. Став розпитувати, чи справді можу це зробити. Однокласники дізналися. Щодня хтось запитував, коли вже почуємо твій дзвінок».

Дійшло і до директора. Він, Олексій Терновий, поцікавився в учня, які необхідні для цього деталі. Придбали їх…

- У травні почав писати програму, але  почалися канікули, - каже Ярослав. –  По-справжньому взявся до роботи з початком нового навчального року.

Перша версія дала збій

Нині пристрій працює без збоїв. Щоправда, на початку виникали проблеми.

Ярослав зізнається, що перша версія виявилася не зовсім вдалою.

-Ще під час роботи відчував і навіть передбачав, що можуть бути збої, - згадує хлопець. – Під час тестування так воно і сталося.

Тестували пристрій у вихідні. Підключав до системи разом зі шкільним електриком.  Один з недоліків – реле виявилося слабкої потужності. Перегорало. Школа велика, на чотири поверхи, два крила, на кожному поверсі по декілька дзвінків, загалом їх приблизно 15.

-Вчитель інформатики придбав реле від зварювального апарата, - каже Ярослав. – Тепер його потужності вистачить рівно з головою. Уже не перегорає. Ще додав таймер на батарейках. Раптом відключать електрику, щоб годинник не зупинявся. Були ще деякі недоліки.

Як пояснив учень, перша версія пристрою  передбачала його ручне включення. Це треба було робити на початку дня, перед першим дзвінком. Тільки один раз, та все ж вручну. І це змінив. Нині пристрій працює повністю автономно.

В роботі трохи допомагав товариш з паралельного класу Олексій Откидач,(ліворуч) до речі, у нього свій проект, теж цікавий.

Хоча вдосконалення дзвінок все ще потребує. Якого саме?

Без мене ніхто програму не змінить

-Це моя перша самостійна робота і нею я дуже задоволений, - говорить Ярослав  і  жартома додає:  - І перша слава! Журналісти зачастили до школи. Розпитують, пишуть, знімають. Радий, що мені вдалося зробити щось корисне,  таке, що воно справді потрібне. І мама раділа не менше за мене, коли розповів їй.

За словами учня, пристрій ще потребує одного важливого доопрацювання.

-Якщо раптом доведеться змінити налаштування, наприклад, розклад уроків, чи додати нові функції, крім мене, цього ніхто не зробить, - усміхається Ярослав. – А я ж закінчую школу. Значить, потрібно ще до доробити  меню, інтерфейс. Якщо я не встигну, це зроблять учні, яким нині передаю свій досвід на гуртку. Вони із задоволенням вчаться писати програми. Думаю, сам дороблю. Бо, крім того, маю ще один задум з удосконалення дзвінка.

«Розфарбую» музикою шкільні сурові будні

-Дзвінок може ще й співати, чи відтворювати мелодію, а не тільки дзеленчати, як зараз, - каже Ярослав. – Подумав, чому б не розбавити музикою наші суворі шкільні будні. Веселіше було б і для учнів, і для вчителів, коли б замість простого дзвінка лунала музична заставка. От зараз над цим працюю.

Класний керівник Віра Ліщишина: -Думаю, у Ярослава не буде проблеми з вибором професії 

Хлопець хотів би, щоб звучала музика, яка популярна серед молоді. Є проблеми у виборі фрагменту з того чи іншого твору. Дзвінок дзвенить не довше хвилини. Як у цей час втиснути завершений фрагмент? Простіше з мелодією. Почне з класичної музики.

-Список пропонованих творів подам директору на узгодження, а тоді вже буду знати, які з них закачувати у програму. Звичайно, треба буде докупити деякі деталі, той же МП 3 програвач.

-Те, що зробив Ярослав, можна назвати висококваліфікованою інженерною роботою, - каже вчитель інформатики Олександр Лавицький

Наступний проект  - справжня «бомба»!

Директор школи  №27 Олексій Терновий:

-Адміністрація завжди високо цінує патріотичну позицію учнів у їхньому бажанні і діях зробити щось корисне для школи, - каже пан Олексій. - 11-класник Ярослав Басюк зробив пристрій своїм розумом, доклав рук. Саме це є найбільш цінним у його проекті. Поліпшив роботу працівників. Можна було купити такий пристрій. Але це дорого. І не так цінно з точки зору виховного аспекту. Школа профінансувала придбання необхідних деталей для виготовлення програмного забезпечення електродзвінка. Сума зовсім мізерна у порівнянні з тим, коли б ми закуповували і встановлювали уже готовий виріб. 

У наших учнів є багато ідей. Якщо вдасться реалізувати одну з них, до якої також причетний згаданий учень, це буде мати як кажуть, ефект «бомби». Про що йдеться? Про удосконалення процесу життєдіяльності школи.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Олексій

    Типовий проект-велосипед, реалізацій якого море. Але все рівно, респект.
    http://bfy.tw/KsbM

  • Олексій Луценко

    ...знайоме прізвище...
  • Торонтухин

    Показатель уровня днища. Страна уже догнала Африку.
  • Жора

    Тоже буду  деньги просить  на разные дела , буду попрошайкой . И поменяю свою старую хрущевку  на  шикарную квартиру на ул. Киевской.Есть хороший пример))))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up