Сакури, велодоріжка і нові дороги. Якою буде Замостянська після реконструкції

Сакури, велодоріжка і нові дороги. Якою буде Замостянська після реконструкції
  • У 2018 році почнуть оновлювати бульвар від Будинку офіцерів і до 45-го заводу.
  • Тут запланували капремонт доріг, тротуарів, створення велодоріжки та оновлення зелених насаджень.
  • У мерії вже показали візуалізацію цієї зони відпочинку після завершення робіт. Та вказали орієнтовну вартість: понад 180 мільйонів гривень.

Про реконструкцію алеї на Замостянській (колишня 50-річчя Перемоги) говорили у міській раді ще у грудні 2017 року. Під час звіту міський голова Сергій Моргунов розказав, що цю зону відпочинку робитимуть так само, як і проспект Космонавтів: повне оновлення тротуарів, доріг, комунікацій, озеленення. А сам проект реконструкції триватиме кілька років. Крім того, вже є орієнтовна вартість робіт — 183,9 мільйона гривень.

Усе нове

Зараз цей бульвар у жахливому стані: побитий асфальт як на тротуарах, так і на дорогах. Лавки й урни розбиті, понівечене огородження. Навколо пошарпані будинки. Дерева обрізані, що додає депресивний відтінок цій місцині. Вдень тут майже не зустрінеш людей — вінничани не використовують цей бульвар для прогулянок, а тільки, щоб безпечно перейти дорогу. Незабаром це має змінитися.

Відео дня

Учора, 18 квітня, мер Вінниці показав у своєму фейсбуку, як виглядатиме Замостянська після реконструкції. За його словами, реконструкція триватиме у дві черги: перший етап включатиме роботи на ділянці від проспекту Коцюбинського до вулиці Стеценка, другий – від Стеценка до Стрілецької. Ремонт триватиме два роки.

На малюнках видно, що будівельники зроблять нові місця під зупинки трамваю. А дерева, які висадять на алеї по вулиці Замостянській, схожі на рожеві сакури.

Очільник департаменту комунального господарства та благоустрою Володимир Ніценко розповів подробиці майбутньої реконструкції. Зокрема про те, що планують звуження шляху для автомобілів, про нові дерева та трамвайні зупинки.

— На Замостянській заплановано замінити повністю покриття доріг, буде заміна колій, які вкладатимемо на бетонні плити. Пішохідну зону, вздовж алеї, перекладатимемо плиткою та будуть нові вуличні меблі, — розказав Ніценко. — Між чергами будуть підвищенні переходи, як на проспекті Космонавтів. Буде нове освітлення та велодоріжка. Але спочатку, будівельники прокладуть нові комунікації: електромережу, зливову каналізацію, водогін. А ще буде сучасне озеленення.

Повна заміна озеленення

Питаємо, скільки дерев на бульварі зрубають?

— Про кількість — не знаю. Мені відомо, що дерева у поганому стані. Там ходять трамваї, є контактна мережа і дерева постійно обрізали, бо крона «лізла» на дроти. Є пропозиція закласти у бюджет проекту повну заміну озеленення: посадити там нові штампові та високі дерева, стійкі до сольових сумішей. Ще бажаємо висадити гарні дерева поблизу РАЦСу, створити там невелику зону відпочинку.

Крім того, очільник департаменту комунального господарства розказав, що ще змінять ширину автошляхів на вулиці Замостянській.

— У місцях, де є трамвайна зупинка, створимо зони посадки: такі собі острівки безпеки. Тобто, в цих місцях дорога буде звужуватися до однієї смуги, а далі розширятися до двох смуг.

— Чи вплине ремонт доріг й трамвайних колій на рух транспорту?

— Капітальні роботи заплановані на літо, коли буде менше трафік: люди у відпустках, у школярів канікули. Але це поки що попередній графік — точно буде відомо, коли буде оголошений тендер у «Прозорро», — Трамвайні колії перекладатимемо по черзі, а щоб не зупиняти рух транспортники зроблять колію для реверсного руху, як це було під час реконструкції площі Гагаріна, — відповів Володимир Ніценко.

Реконструкція коштує мільйони гривень

Раніше писали, що попередня вартість повного оновлення вулиці Замостянської коштуватиме майже 46 мільйонів. Таку суму опублікували у заявці в Державному фонді регіонального розвитку. У мерії таку вартість робіт підтвердили, хоча й вказали, що вона може змінитися.Так воно й сталося.

У тій же картці проекту на сайті Держфонду роботи оцінили вже у 183 мільйони 963 тисячі гривень, де 100 мільйонів виділять з держфонду, а все інше — коштом бюджету Вінниці.

Перша черга (від проспекту Коцюбинського і до вулиці Стеценка) коштуватиме 82 мільйона гривень; 2-га черга (від Стеценка до Стрілецької) — 101 мільйон гривень.

Про остаточну вартість робіт буде відомо після проведення аукціону на визначення підрядника робіт у «Прозорро».

Для прикладу на оновлення проспекту Космонавтів із 2015 року витратили орієнтовно 81 мільйон гривень.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (21)
  • Дима Рокджой

    По любому себе несколько миллионов в карман положат)

    З.А.Глядач reply Дима Рокджой

    Навпаки-кілька мільйонів дадуть на ремонт,а все інше собі до кишені.
  • Юрий Вахитов

    "Навколо пошарпані будинки." (с)

    Нічого не побачив у статті про ремонт цих будинків.

    З.А.Глядач reply Юрий Вахитов

    А навіщо їх ремонтувати? Головне-зробити "велодоріжки". Часто за рахунок тротуарів.

    Олексій reply З.А.Глядач

    Будинки -- власність людей, які там живуть, чи потрібно, щоб сам Гройсман приїхав і допоміг їх утеплити? Пошарпані, значить люди там такі, то їх лице.
  • Юрий Вахитов

    А где фонтаны? Как без фонтанов?
  • Natalia Klumchyk

    Проспект відремнтують - це добре. Дерева нові посадять, виростут і буде затінок. На частині проспекту будуть сакури, на частині схоже липи, і цвіт буде гарний і зелено. І все буде добре. До модераторів, якщо вже ввели реєстрацію, то чому тут Аноніми, Порошок, Перець і т.п.???

    Anonymous reply Natalia Klumchyk

    Наташенька иди на улицу и подыши выхлопными газами и пылью - и не забудь поскакать и спеть дифирамбы горисполкому.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:23 Внаслідок нічної атаки на Вінниччині є пошкодження енергетичної інфраструктури 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up