Руфери Вінниці залазять на найвищі точки міста — не для селфі

Руфери Вінниці залазять на найвищі точки міста — не для селфі
  • Їм відкриваються найгарніші види міста з найвищих його точок.
  • Руфери забираються на дахи не для селфі чи понтів. Для чого тоді?
  • Хлопці Андрій та Сашко розповіли RIA, чому вони це роблять і показали, як. Що ж, полізли на «Ювілейний»

 

Чим вище підіймаєшся поверхами «Ювілейного», тим обшарпаніше виглядають сходові майданчики і стає темно. Хлопці без труднощів знімають замок на дверях. На вигляд він досить новий. Схоже, що нещодавно замінили. Ступаємо по засніженому даху ближче до краю. Перед очима дивовижні краєвиди міста, вулиці якого поступово заповнюються штучним світлом. Унизу мурашник з людей та машин. Хоча це не крайня точка, здійснювали вилазки екстримали і на вищі об'єкти. Усе ж приємно усвідомлювати, що ця звична будівля, повз яку часто проїжджаємо, ходимо задерши голову вгору, тепер під твоїми ногами.

— Хочеться залізти на кожну висотку Вінниці і не тільки, — розповів руфер Андрій.— Не для селфі і понтів, а щоб поглянути на будь-яку точку міста по-новому. Ті ж звичні вокзали та ринки, в яких ти блукав, такі маленькі з висоти. I це змушує замислитися.

Сашко (ліворуч) та АндрійАндрій руферить два місяці. Залазив практично на всі високі об'єкти міста. На Свердловську вишку (десь 200-250 метрів). У планах — підкорити найвищу висотну споруду — Вінницьку телевежу, яка заввишки 354 метри і продовжувати  досліджувати будівлі інших міст. Якось з другом проходили повз стадіон «Локомотив» і побачили перед ним невелику покинуту вишку. До неї навідувалися хіба що допитливі підлітки. Чисто з цікавості хлопці на неї видерлися.

Відео дня

— Там я зрозумів, наскільки гарно все зверху, — каже Андрій. — Одразу в той же день я знайшов інформацію про відкритий дах в одному з районів і вирушив туди. Коли ввечері викарабкався на дах 16-поверхівки, «завис» там надовго. Мені дуже сподобався вид на жовте від останніх променів місто.

Хто вони

Люди по-різному сприймають руферів. Для одних вони хулігани або самогубці. Для інших — загублені підлітки. Хтось скаже: «Що в цьому такого — лазити дахами?» І в принципі, буде правий, адже насправді виглядає це більше романтично ніж не небезпечно. Як кажуть хлопці, на дахах вони піддаються розмірковуванням, проводжають захід сонця чи навпаки - зустрічають світанок. Малюють, читають, слухають музику, п'ють гарячий чай, закутавшись у ковдру — ось що дає висота.

Олександру 19 років. Він руферить рік. Що він робить на дахах? Спить, слухає музику. Уперше поліз туди тому, що потрібно було десь «перекантуватися». А потім улітку привабила одна будівля і йому захотілося подивитися на місто з її висоти.

Зрозуміло, що ніхто не чекає відчайдух з розпростертими обіймами. На заваді, зазвичай, стають конс'єржки і замки, які можуть висіти на дверях. Одного разу їх ледь не зловив охоронець, коли здійснювали вилазку на один із будівельних кранів на приватній території. Висота його дорівнювала 14-поверхівці. Утекли. Це, мабуть, єдина ситуація, через яку були б проблеми. А так кажуть, що з поліцією справ не мали.

— Наскільки руферство небезпечне і ризиковане? — запитуємо в них.

— Ми нічого не псуємо, не ламаємо, в нас таке активне життя. А екстремальна ситуація може підстерігати кожного скрізь, в будь-якому місці, в спорті, — каже Олександр. — Якщо ти фізично розвинутий, впевнений у своїх силах — вірогідність травмуватися дуже мала. Сенс руферства якраз у тому, що не на всі висотки можна вільно потрапити. I тоді треба шукати шляхи, як це зробити. Цікавий сам процес подолання перепон. А вже як винагорода — висота.

Наостанок хлопці застерігають бути обережними на висоті, думати про наслідки. Вставляючи назад замок від даху «Ювілейний», вони не радять повторювати за ними та іншими екстремалами в Ютубі подібні «викрутаси». А також не переоцінювати свої можливості.


 

Відповідальності за руферство немає

Олександр Білошкурський, адвокат компанії "Технології бізнесу і права"

— Не можна за це притягнути людину до відповідальності, якщо немає факту завдання шкоди майну, порушення якогось благоустрою. Якщо довести, що це саме вони (руфери) зламали замок чи там вибили двері — так, вони відповідатимуть безпосередньо за пошкодження майна, а не за руферство як таке. Якщо приміщення загального користування: під'їзди, горища тощо необлаштовані і людина вилізла на дах, то ніхто їй не забороняє там знаходитися.

Відомі руфери

Існують спільноти відомих руферів світу, які підкорюють найвищі хмарочоси світу і викладають свої вражаючі фото в Instagram. Киянин Григорій Mustang Wanted (Павло Ушивец).

Фото зі сторінки ВК Mustang Wanted. Став відомим завдяки своїм відео, на яких він без страховки знаходиться в екстремальних положеннях. Відзначився тим, що пофарбував зірку в синьо-жовтий колір і повісив український прапор на шпилі висотки в Москві. Віталій Раскалов — найвідоміший з російських руферів з українським громадянством піднімався на хмарочос «Москва-Сіті» і зірку головної будівлі МДУ. Разом з іще одним відомим руфером Вадимом  Махоровим видерся на вершину знаменитої статуї Христа-Спасителя в Ріо-де-Жанейро. Також підкорили другу за висотою будівлю у світі — вежу Фінансового центру Шеньжень у Китаї висотою в 660 метрів.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Andrey Marso

    Все конечно в статье и на прикркпленном к ней видео, все так красиво и красочно, что сейчас прям все ломануться на крыши, но есть еще другая более печальная "сторона медали"  Слабонервным не смотреть https://www.youtube.com/watch?v=yuTTc8shYCQ

  • Задунайский Торонтуй

    ==— Не можна за це притягнути людину до відповідальності, якщо немає факту завдання шкоди майну, порушення якогось благоустрою.==

    И это говорит адвокат. Осталось их по головке только погладить.

    Олександру Білошкурському ликбез от Торонтуя. В Европе и прочем мире есть понятие trespassing - вторжение на территорию владельца собственности без разрешения. Штраф, как минимум.

    Вово reply Задунайский Торонтуй

    Учитель, читать научись: "Якщо приміщення загального користування"

    Задунайский Торонтуй reply Вово

    Пример давай.

    Задунайский Торонтуй reply Задунайский Торонтуй

    Отож. Даже "приміщення загального користування" имеют хозяев и правила посещения. Их нарушение - trespassing.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:10 «Потрібна підтримка!» Зірка «Перелесника» з Вінниці братиме участь у новому проєкті 18:38 «Вінницький» ліфт встaновлять в одній із бaгaтоповерхівок містa 17:42 На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб 17:07 П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 15:43 На фронті загинув Микола Калачик з Тульчинської громади 15:20 Втрачена історія: закинуті садиби та палаци Вінниччини 14:25 Під час пожежі на Вінниччині травмувався власник будинку photo_camera 13:07 Вербна неділя: традиції та заборони, куди поставити освячену вербу 11:50 Вінницька торгово-промислова палата працюватиме в оновленій будівлі Пошти photo_camera 10:38 Вночі сили ППО збили над Вінниччиною ворожий безпілотник 10:05 Швидкий рецепт сирної паски від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:00 Як ви ставитеся до норми про вилучення авто у законі про мобілізацію? Ми запитали вінничан 09:17 В Україні відзначають День працівників швидкої допомоги. Історія, заборони та прикмети 28 квітня 09:00 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 21:11 Церковний календар на травень 2024 року: дата Великодня та інших важливих релігійних свят 19:43 На Вінниччині три медзаклади надають безкоштовну допомогу передчасно народженим немовлятам
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up