Родину з малюками ледь не вбили котел та витяжка на кухні

Родину з малюками ледь не вбили котел та витяжка на кухні
Двоє малюків перестали дихати. Їх відкачували у реанімації. Діагноз - отруєння чадним газом. Невидимої отрути наковталися і батьки. Олександр Кравченко каже, що вся його родина ледь не стала жертвою чужої халатності. Про те, що їх опалювальний котел смертельно небезпечний, їм ніхто не казав

 Родина Олександра Кравченка мало не загинула від чадного газу. Це вже не перший випадок отруєння у новобудовах. За адресою Ющенка, 8, де живе постраждала родина, котли, що обігрівають оселі, можуть вбити.

Олександр Кравченко провів власне розслідування випадку і знайшов інформацію, що спочатку в квартири планували встановити котли, що беруть повітря не з приміщення, а з вулиці. Але експериментально забудовник встановив котли фірми Vieassmann.

- Раптом син почав плакати і жодні мої спроби його заспокоїти результату не дали, - каже Олександр. - Плач дитини ми з дружиною зрозуміли як признак втоми і вирішили, що швидко покупаємо сина під душем та дружина покладе його спати. А я, викупавши у ванній дочку, покладу її спати сам. Після душу дружина загорнула сина в рушник, пішла в спальню, а я витер доньку і пішов з нею до дитячої кімнати. Раптово моя дочка лягла на підлогу і почала плакати. Я не міг дізнатися у неї, що трапилося - вона перестала на будь-що реагувати. Я підняв її з підлоги, поклав на ліжечко, де вона перестала плакати і лише стогнала. Раптом я почув, що мене кличе дружина, просить, щоб я негайно прийшов, бо син перестав дихати і втратив свідомість. Коли, залишивши дочку, я прибіг до спальні, на личку дитини почало з`являтися характерне для задушення посиніння. Я в розпачі, усвідомлюючи те, що будь-яка медична допомога не встигне врятувати дитину, як умів, зробив їй штучне дихання. Син почав дихати, але до свідомості не прийшов. У цей час донька теж уже ледве дихала.

Відео дня
>
Олександр викликав швидку. Бригада приїхала за кілька хвилин. Медичні працівники первинно діагностували отруєння дітей невідомою речовиною.

- Дружина з дітьми поїхала до лікарні, - каже Олександр. - А я залишився для того, щоб зібрати дітям необхідні речі. При виході з квартири я відчув, що в мене оніміли ноги, руки і я починаю втрачати свідомість. Розуміючи, що в такому стані я не здатен пересуватися самостійно, зателефонував своєму товаришу, який, до того ж, за освітою медик. По телефону, вислухавши усі симптоми, товариш припустив, що скоріше за все я та моя родина отруїлися чадним газом. Він наказав мені вийти на балкон та залишити відкритими вхідні двері до квартири, щоб він, як приїде, зміг увійти. Вийшовши на балкон, я майже втратив свідомість і вже не пам`ятаю, як приїхали друзі. Вони вимкнули котел опалення і повідкривавши вікна в квартирі, викликали для мене швидку допомогу, яка і доставила мене до лікарні. Лікарі підтвердили діагноз мого товариша - отруєння чадним газом у мене та у дружини і дітей.


Всю ніч з 22 на 23 жовтня ми з дружиною, будучи отруєні чадним газом, знаходячись в досить тяжкому стані, провели біля дітей у реанімаційному відділенні обласної дитячої лікарні.

Не перший випадок

Після випадку отруєння до квартири Олександра прибула аварійна бригада «Вінницягаз» - дивитися чи все нормально із газовими трубами і приладами. Порушень чи несправностей не знайшли. Співробітник ЖЕКу перевірив тягу та вентиляцію – з цим все також ніби добре. Звідки взявся чадний газ - ніхто не знає.

- Через два дні після того, як моя родина отруїлася, я ініціював створення невеликої комісії, - каже Олександр. - В неї увійшли представник ЖЕКу «Уют», «Вінницягаз», голова об’єднання співмешканців будинку та представники Viessmann - фірми, яка зробила котел, що стоїть у моїй квартирі. Котел перевірили - він справний. Тоді спробували створити у квартирі різні умови. Коли ввімкнули котел, закрили вікна, ввімкнули витяжку на кухні, та вентилятор у ванній, прилад дав сигнал. Виходить, за таких умов наша оселя дійсно наповнюється чадним газом - виникає зворотна тяга і продукти горіння потрапляють з димаря в оселю.

Випадок із родиною Кравченків не перший у будинку. Одного разу чадний газ тут уже ледь не вбив дитину. Син Володимира Ксьондза знепритомнів. Потім лікарі поставили діагноз - отруєння СО. Після цього випадку, чоловік, який є професійним з інженерно-технічного нагляду, просто замінив котел.

- Після того, як постраждала моя родина, я замінив котел Viessmann Vitopend 100, він працює лише за наявності доступу свіжого повітря, - каже Володимир Ксьондз. - Єдина вентиляція, що може тут бути – природна витяжка, як при Радянському Союзі. Коли ж у будинку вікна пластикові, а тяги у шахті вентиляції немає, повітря спалюється в приміщенні, а чадний газ його наповнює.

Ніхто не попереджав

Після того, як його родина потруїлася, Олександр став детально розбиратися у причинах того, що сталося. Тепер це для нього - справа честі. Крім того, він уже написав заяви в усі інстанції: у міську прокуратуру, в міліцію, Держгірпромнагляд, міському голові тощо.
- Головне питання - чому нам поставили котли саме цієї моделі Viessmann Vitopend 100, адже для квартир у багатоповерхівках вони не дуже пристосовані, - каже Олександр. - Мені стало відомо, що спершу в нашому будинку мали ставити котли зовсім іншої фірми, такі, що беруть повітря з вулиці і туди ж вертають чадний газ. А поставили Viessmann - у них система забору повітря з приміщення.

На думку Олександра, через те, що у квартирах вирішили встановлювати інші котли, ніж планувалося раніше, у будинку нашвидкоруч переробили систему вентиляції.

- Свою квартиру я пам'ятаю ще в процесі будівництва, - каже Олександр. - Раніше цей канал у дев'ятиповерхівці призначався для вентиляції. Потім його «перепрофілювали» під димохід, а в кухні пробили новий, для вентиляції. Тоді ми на це уваги не звернули.

Олександр каже, що служби, які приймали будинок у експлуатацію, закрили очі на деякі проблеми із безпекою. Зокрема, їх не збентежила відсутність у квартирі датчиків, що реагують на підвищений рівень чадного газу.

Про особливості користування котлом Viessmann Vitopend 100 їм також ніхто нічого не казав.

- Нас формально ознайомили з найбільш елементарним і сказали дзвонити в аварійну службу у разі чого, - говорить Саша. - Про те, що не можна вмикати витяжку у кухні та ванній одночасно з роботою котла, ніхто не попереджав.

Думка ЖЕКу – винен власник

Після випадку із родиною Олександра на під’їзді будинку на Ющенка, 8 з’явились попередження. Папірець з розписаними симптомами отруєння чадним газом. Його повісили працівники ЖЕКу. Про те, що мешканцям будинку варто встановити датчики СО, в листівці ні слова.


Загалом, схоже на те, що в ЖЕКу «Уют» проблеми не бачать. Те, що сталося, вважають одиночним випадком, а винними у ньому - самого власника квартири Олександра Кравченка.


- Будинок зданий в експлуатацію згідно з будівельними нормами, - каже директор товариства з обмеженою відповідальністю «Уют» Володимир Ступак. - Мешканці приймали квартири з усім необхідним та розписувалися в акті. Чому на сьогоднішній день на котлах у будинку немає датчиків, я сказати не можу. Ми замовили з дозволу власника квартири експертизу, яка ще не закінчилася. Але за попереднім оглядом приміщення власник допустив ряд порушень при самовільній перебудові квартири.

Директор ЖЕКу сказав, що більше ніхто із мешканців будинку зі скаргами на симптоми отруєння чадним газом не скаржився.

- У 2006 році були розроблені правили і норми відповідно до Держстандартів, куди були включені котли цього типу, - каже Володимир Ступак. - Жодних експериментів тоді не проводилося.

У прес-службі Держгірпромнагляду - служби, яка займається порушеннями, що можуть призвести до нещасних випадків, повідомили лише, що розпочали розслідування.
- В управлінні створена комісія, яка встановлює технічні причини виникнення даного випадку, - каже начальник прес-служби Олена Шмигельська. – Комісія з’ясовує причини, з яких жодна перевірка не виявила порушень роботи вентиляції та невідповідності котлів у квартирі. Результати роботи комісії будуть відомі наприкінці тижня і відразу оприлюднені.


«Власник квартири переніс котел»
Будинок на Ющенка, 8 побудував Концерн «Поділля». Дирекція підприємства знає про випадок у квартирі Олександра Кравченка. Але каже - чоловік сам винен. Далі цитуємо лист, який надіслав RIA директор «Поділля» Андрій Очеретний:
«Про випадок, що стався у квартирі в житловому будинку по вулиці Академіка Ющенко, 8 нам стало відомо першого листопада.
Розслідування проводилось за участю необхідних у даному випадку служб. Житловий будинок введено в експлуатацію в грудні 2006 року.
На момент введення в експлуатацію в квартирі встановлено котел Viessmann Vitopend 100 відповідно до проектної документації та Державних Будівельних Норм з відводом продуктів згорання в димовий відокремлений канал.

Однак власником у квартирі самовільно:
Виконано перепланування (знищено стіну між кухнею та кімнатою). Демонтовано газовий котел, перенесено його та закрито кухонними меблями. Демонтовано димовідвідну оцинковану герметичну трубу та змонтовано гофровано. Крім того, зменшено її діаметр з 130 мм до 110 мм, а також зім’яті кромки, що надає повний доступ димових газів у квартиру. Закрито природні вентиляційні канали примусовою витяжкою, як в кухні, так і в санвузлі.

Жодних дозвільних документів, які дають право на перепланування та перенесення газових приладів, власником квартири надані не були. Після внесення будь-яких змін у проект, власник повністю несе відповідальність за експлуатацію квартири. Реконструкцію квартири та перенесення газових приладів власник зобов’язаний погодити з відповідними службами та обов’язково перед включенням газу повторно пройти у «Вінницягаз» інструктаж по безпеці експлуатації газових мереж у квартирі та у будинку.»

«Котла не переносив, трубу не міняв»
Після публікації Концерном «Поділля» у інтернеті офіційного коментарю, про подію у квартирі Олександра Кравченка, чоловік, у якого мало не загинули діти, написав відповідь на відповідь.
- З приводу перепланування - на етапі будівництва, за нашою заявкою і за наші гроші, забудовник перепланував квартиру. Тобто все робилося з відома «Поділля». У перелік робіт увійшло: встановлення великого вікна в спальній кімнаті, закруглення стіни у великій кімнаті, розділення ванної кімнати і туалету, перенесення кладовки і заокруглення її стіни. А також частковий демонтаж стіни між кімнатою і кухнею. Коли ми нарешті отримали документи на квартиру, помітили, що всі переобладнання враховані, окрім демонтажу стіни між кухнею і кімнатою. На питання, чому так, отримали відповідь: забули. Мовляв, це не суттєво.

А з приводу демонтажу котла - котел ніхто не демонтував - де його повісили будівельники - там він і висить. Адже набагато простіше перевісити меблі на кухні, ніж займатися перетягуванням труб з водою і газом.

Щодо того, що я поміняв трубу - зі 130 мм на 110 мм, з оцинкованої на гофровану - це неправда. Я нічого не міняв. У мене і ще в кількох мешканців нашого будинку така труба стояла спочатку. Якщо це порушення норм, то чому і хто її поставив, і хто прийняв таке в експлуатацію? Чому при щорічній інспекції вентиляційних каналів і димоходів нам ні разу не казали, що це погано?
А щодо пункту з відповіді «Поділля»: «закрито природні вентиляційні канали примусовою витяжкою, як в кухні, так и в санвузлі»... Кожен, думаю, погодиться в з тим, що на кухні витяжка просто необхідна і є таким же необхідним пристроєм як мийка, плита, духовка... При покупці квартири, під час інструктажу по користуванню газовими приладами, під час перевірок - жодного разу ніхто не сказав нам, що витяжка - це погано, це небезпечно.

Стали жертвою експерименту

У день, коли верстався матеріал, Олександр надав редакції один цікавий документ - лист Держбуду України до Виконавчого комітету Вінницької міської ради від 14 травня 2004. З тексту видно, що це відповідь на прохання міської ради дозволити відступити від чинних вимог будівельних норм, які забороняють розміщення у будинках вище 5 поверхів поквартирних газових котлів.

Держбуд у листі вказує на те, що є експериментальна програма, яка діє (на той час) у чотирьох містах - в окремих будинках там дозволили встановити індивідуальне опалення вище п’ятого поверху з підключенням котлів до димових каналів. А далі цитата: «Метою експерименту є проведення комплексу досліджень та розгляд їх результатів і прийняття рішень щодо поширення зазначених систем в практику будівництва житлових будинків вище 5 поверхів».
Далі з тексту листа видно, що Держбуд не проти того, що у 30 (!) будинках Вінниці встановили поквартирне опалення. 


Коментар експерта
Ігор Беригуляк
директор фірми «Теплосервіс»

- В інструкції до котла Viessmann Vitopend 100 чітко написано - в приміщенні, де він працює, забороняється використовувати витяжки або інші примусові засоби вентиляції приміщення. На всіх котлах цієї моделі є вбудовані датчики наявності у повітрі чадного газу. Це можна перевірити в технічних характеристиках (в документації на котел). Там вказуються усі системи, що присутні на котлі. Через те, що квартира герметично закрита (пластикові вікна і броньовані двері створюють такий ефект) і людина вмикає витяжку – йде отруєння чадним газом. Датчик не завжди спрацьовує, якщо він розміщений у верхній частині котла, то чадний газ може йти з нижньої частини котла.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Читач86

    У будинках, які обладнані приладами і апаратами з відводом продуктів згорання в димоходи, забороняється влаштування витяжної вентиляції з штучним спонуканням.
  • Anonymous

    Сoбeрем для Вaс по интернет базу дaнныx Вaших пoтeнциальныx kлиентов мeнee чeм за сутки Многo! Toчнo! Нeдopогo! Yзнaйтe подpобнеe по телeфону +79IЗ79З63Ч2
  • Anonymous

    Соберем для Вас по интернет клиентскую базу (Все контактные данные) ! Узнайте об этом по тел +79137936433 Skype: s....8 ICQ: 6288862 Для получения бесплатной демоверсии заполните форму на странице http://prodawez.blogspot.ru/
  • Anonymous

    "Після того, як його родина потруїлася, Олександр став детально розбиратися у причинах того, що сталося. Тепер це для нього - справа честі. Крім того, він уже написав заяви в усі інстанції: у міську прокуратуру, в міліцію, Держгірпромнагляд, міському голові тощо." И что же Вам ответил наш любимый мэр?

keyboard_arrow_up