Результати декомунізації. Пропонували зробити 44 провулки Степана Бандери

Результати декомунізації. Пропонували зробити 44 провулки Степана Бандери
  • У Вінниці минулого тижня в Книгарні «Є» презентували видання «Вулиці Вінниці: з історії декомунізації»
  • Про те, як на Старому місті прийняли Бернарда Претвича і не визнали Джозефа Конрада на Тяжилові.
  • Перейменування вулиць  Інтернаціональної, Тарногродського та Стахурського. 

 

Щодня ми їздимо в громадському транспорті, чуємо, як оголошують назви нових зупинок, вулиць. Для когось вони стали вже звичними, хтось ще плутається. Рік декомунізації у Вінниці пройшов спокійно порівняно з іншими областями. Звідки виникли нові назви.  Як їх сприйняли городяни. І, взагалі, яка була мета процесу, розповіла на лекції авторка книги «Вулиці Вінниці: з історії декомунізації» доктор історичних наук Вінницького педагогічного університету Тетяна Кароєва та керівник ГО «Спільнота «Історія Вінниці» Олександр Федоришен.

Як каже Тетяна, не було виступів ні крайнє лівих, ні крайнє правих. Громада брала в цьому участь, але дещо пасивно.

Ідея створити книгу частково була спровокована істориками з Києва, які звернулися, щоб перейняти досвід.

Відео дня

—  У киян склалося враження, що найвдаліше відбулося перейменування вулиць у Вінниці, — розказала Кароєва. — Ми не ламали систему. Для нас декомунізувати — це не знищити. Це можливість творити історію. Надати « вінницькій топонімічній системі «вінницькості». Ми скористалися цим випадком для того, щоб змінити культурний ландшафт нашого міста.

Ми не ламали систему. Для нас декомунізувати — це не знищити. Це можливість творити історію.

Імена, не пов'язані з історією і природою нашого краю (загальноукраїнські постаті), а таких 18%, виникали в останню чергу. 82% нових топонімів пов'язані з Вінницею. Робоча група надавала перевагу місцевим іменам, не звертаючи уваги на професійну сферу їхньої діяльності. Якщо згрупувати топоніми, то отримаємо:

  • 18 військових

  • 14 вчених

  • 8 письменників

  • 5 державних і 3 релігійних діячі

  • 4 актори

  • 1 вчитель

  • 1 міських голова

  • 1 спортсмен тощо. Це приблизна систематизація, оскільки деякі постаті потрапляють у кілька груп одночасно.

 

«Для деяких вулиця Мури здалася неблагозвучною і було два варіанти найменування: замість Мурів назвати Кафедральна, а замість Соловйова — Гімназійна. Пропозиція робочої групи щодо цих назв не пройшла», — Олександр Федоришен.

 

Як перейменовували?

Так звідки у нашому місті з’являлися нові назви? Чи правда, що їх брали зі «стелі»? Виявляється ні. Фахівці спиралися на кілька пунктів:

  • Історичність. Вулиці повертали історичну назву. Таких випадків було тільки п'ять;

  • Комеморація (увічнення пам'яті) та локальність — спеціалісти шукали, що є такого на цій вулиці вічного, що можна закарбувати в назві? Наприклад, швидко можна пригадати нову назву вулиці Червоноармійської — Стрілецька. Додатковим орієнтиром («вічним») слугують військові частини, які там знаходяться.

  • Конкретність. Нову назву вулиці прив’язували до конкретних місцевих обставин (географічних, біологічних, індустріальних, культурних, релігійних тощо).

  • Актуалізація. Акцент у назві ставили на подіях та особах не національного масштабу.

 

— Є такі ім'я, не звичні вуху українців, наприклад, Бернард Претвич і Джозеф Конрад, — розповіла Тетяна Кароєва. — На Старому місті Претвича (колишня Куйбишева — авт.) прийняли, а от на Тяжилові з Джозефом Конрадом (вулиця  Фабриціуса — авт.) виникли труднощі. Мешканці скаржилися, що складно вимовляти.

За словами історика, вони відмовлялися від імен типу Ярослав Мудрий, Володимир Великий, Андрій Первозванний, Данило Галицький через звичку в людей скорочувати імена — але в результаті отримали «А.Первозванного» на трафаретах маршрутних таксі.

Відмовилися від вшанування постаті Юрія Немирича через те, що його прізвище нагадує топонім «Немирівське шосе». Це ускладнило б роботу служб та викликало би незручності в гостей міста.

Зулінська була б Деснянською

До того ж, за словами науковців, в них було завдання дати нові топоніми тим кварталам, які віддали учасникам АТО. А вулицю Тарногородського могли назвати Деснянською, бо поряд річка Десна. Проте, група мешканців вулиці під час громадських слухань загітувала зібрання, щоб перейменувати вулицю на честь загиблого військового — Сергія Зулінського.

— Прийшли не тільки побратими по фронту, а сусіди хлопця і кажуть: «Ми його провели з цього під'їзда, сюди він і приїхав в труні. Ви що знущаєтеся, яка Деснянська!», — розказав Олександ Федоришен. — Це треба було бачити, як зала реагувала.

44 провулки Бандери

Показова історія з вулицею Соловйова, в минулому Інтернаціональна. Було кілька пропозицій. Але головними — назвати вулицю на честь художника Натана Альтмана чи вінницького вчителя Олександра Соловйова. Останній понад 40 років був директором школи №17 (тепер фізико-математична гімназія № 17). Випускники школи зі всього світу через соціальні мережі агітували громадськість, щоб Інтернаціональна стала саме Соловйова. За цим погодилися не всі:

— Натан Альтман — світова величина. Я нічого не можу сказати про Соловйова, але в чому логіка? Для мене вона зовсім незрозуміла навіть при наявності якихось звертань. Ви просто узяли керівника підприємства, який добре виконував свої обов’язки. Чому ми не могли узяти прибиральницю зі школи?, — казав один з присутніх в аудиторії.

Про постать Стахурського говорили на засіданнях робочої групи не один раз.

— Стахурського, колишнього секретаря обкому, добре сприймали вінничани. І спочатку ми вирішили не перейменовувати цю вулицю. Але знову і знову повертали прізвище на обговорення, адже формально ця особа підпадає під дію законів про декомунізацію. А ще була пропозиція зробити 44 провулки Степана Бандери. Ми від неї відмовилися, — сказав Федоришен.

В примірнику ви знайдете  першу національно-демократичну хвилю перейменувань у місті 1989–1996 рр., а також подаючи загальний огляд історії перейменувань міських вулиць ХІХ–ХХ століть. Електронний варіант довідника розміщений на сайті міської ради та у спільноті “Історія Вінниці”.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Романова Машуля

    як зараз називається вулиця Петра Запорожця? Чому пам"ятник на його честь не декомунізували?
  • Задунайский Торонтуй

    Имени бандэры должны быть только тупики. Бандеровщина - путь в никуда.
  • Володимир Ххх

    Прохання до людей, у кого є яка інформація, про приховання не офіційних доходів пана, Сергія Моргунова. (мера, м. Вінниці ). Чи майна, що не е-декларованого, Квартири, машини, активи підприємства, державного чиновника, - це кримінальний злочин. І за це потрібно нести кримінальну відповідальність Уся інформація перевірятиметься і подана у НАБУ і НАПК. Так само його родичів і друзів, (повинні пояснити, походження майна і як з нього було заплачено податок !. P.S. Наші обранці на чолі з мером міста розбазарюють майно платників податків у великих розмірах ! # 5.38 млн.грн. на паркан навкруг парку: # 6.2 млн.грн. на створення притулку для евтаназії тварин принаявносі безкоштовної міжнародної програми зі стерилізації: # 34.0 млн.грн на реконструкцію площі Гагарина: # 4.6 млн.грн на муніципальну поліцію : # 15.8 тисяч грн. коштує одна поржавіла лавка на проспекті Космонавтів. # 750 тисяч грн. на неіснуючий жек № 16. # 32. млн.грн. на поповнення статутного капіталу страховій компанії "Місто", яка за 8 років не дала жодної копійки в бюджет міста, як головного акціонера: # Більше 40 комунальнихпідприємств працюють на кишені місцевих злодіїв:. Боріться, поборете, нам Бог допомагає. Спасибі усім не байдужим людям ! Інформацію посилайте нам на пошту: [email protected] # Обурена Інтелігенція м. Вінниці...

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:10 Масштабне підпільне виробництво алкоголю: оголосили підозру 17-тьом ділкам photo_camera 17:05 Колись він був дерев’яним і платним. Історія центрального вінницького мосту photo_camera 16:27 У «Пироговці» за добу провели три трансплантації нирок та операцію на серці photo_camera 16:21 Суїцидальні думки у дітей: як їх розпізнати та обговорити з дитиною Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 15:56 Головнокомандувач ЗСУ особисто вручив орден військовому з Вінниці photo_camera 15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up