Рецепт смачного польського супу: Клопотенко розповів, як приготувати журек

Рецепт смачного польського супу: Клопотенко розповів, як приготувати журек
  • ​​​​​​Український шеф-кухар Євген Клопотенко поділився рецептом польського традиційного супу — журека. Спробуйте приготувати й ви цю першу страву.

Цікаво, що при згадці польської кухні, на думку одразу ж спадає наваристий ароматний суп журек. Він є провідною першою стравою для поляків, як борщ для українців.

— У кожному польському регіоні журек має свої відмінності. Його готують з білими ковбасками чи ребрами, подають з сухариками, відвареним круто яйцем чи свіжою зеленню. Відрізняються і способи приготування закваски — з житнім борошном або хлібом. Наш польський журек буде з копченими свинячими реберцями, ковбасою та сметаною. Смакота!, — коментує Євген Клопотенко.

Інгредієнти на 6 порцій:

Відео дня

Для закваски:

  • 100 г житнього борошна
  • 400 мл води
  • сік ½ лимона

Для Журека:

  • 2 л води
  • 4-5 картоплин
  • 2 цибулі
  • 1/3 селери
  • 1 морква
  • 300 г копчених ребер
  • 200 г варено-копченої ковбаси
  • 100 мл сметани
  • 2 ст. л. олії
  • 2 зубчики часнику
  • 2 лаврових листи
  • сіль та перець до смаку

Рецепт приготування Журека:

  1. Для бульйону в каструлю влийте 2 л води та викладіть порізані довільними шматками овочі: 1/3 селери, 1 моркву та 1 цибулю. Додайте 2 лаврових листки, трохи посоліть та варіть 20 хвилин на середньому вогні.
  2. Наріжте картоплю середніми кубиками. Коли бульйон буде готовий, додайте її у каструлю до овочів.
  3. Зробіть засмажку. Наріжте другу цибулину маленькими кубиками. Розчавіть 2 зубчики часнику пласкою стороною леза ножа. Розріжте на сегменти 300 г копчених ребер, а 200 г варено-копченої ковбаси наріжте невеличкими кубиками зі стороною приблизно 1 см. Розігрійте пательню із 2 ст. л. олії та викладіть цибулю, часник, реберця та ковбасу. Смажте, допоки цибуля не стане м'якою.
  4. Для закваски висипте у миску 100 г житнього борошна та влийте 400 мл води. Вичавіть сік ½ лимона. Ретельно перемішайте віничком, аби не було грудочок. Поки відставте закваску.
  5. Дістаньте з бульйону шматочки моркви, цибулі та селери, вони вже віддали свої смаки. Перекладіть у каструлю засмажку.
  6. Коли бульйон закипить, додайте у нього закваску. Добре перемішайте, щоб не утворювалися грудочки.
  7. Додайте у каструлю 100 мл сметани та ще раз перемішайте. Скуштуйте журек та додайте за потреби ще солі та свіжомелений чорний перець. Подавайте суп теплим разом із сухариками або відвареним яйцем.

Читайте також:

На Вінниччині «продають» стаж для призначення пенсії. Все офіційно та законно

Вантажник за 36 тисяч гривень: виклали ТОП-10 високооплачуваних вакансій Вінниччини

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up