Ретро-тролейбус виїхав на вінницькі вулиці. Перша екскурсійна подорож

Ретро-тролейбус виїхав на вінницькі вулиці. Перша екскурсійна подорож

Закинутий і давно всіма забутий старий тролейбус слугував сараєм. Його знайшли у дворі одного з будинків. Вінницькі активісти вирішили дати ЗіУ-5 нове життя й зробити його екскурсійним.

Всього кілька місяців реставрації і тролейбус перетворився на красеня, що виблискує боками і привітно блимає фарами, запрошуючи у подорож вулицями міста. Ретро-машину презентували на День міста, а днями відбулась перша екскурсія містом на відновленому ЗіУ-5.

Першими стали представники тур-клубу «Бідняжка» та всі бажаючі до них приєднатись. Поїздку присвятили 104-му Дню народження трамваю у Вінниці.

Відео дня

 ЗіУ-5 – тролейбус великої місткості для внутрішньо міських пасажирських перевезень, серійно вироблявся з 1959 по 1972 роки на заводі імені Урицького в м. Енгельсі Саратовської області. Машин різних модифікацій випущено понад 16 тис. одиниць. Тролейбуси такої моделі працювали на вулицях міста з 1965 по 1982 роки. Як відзначають фахівці ретротехніки, ЗіУ-5 (особливо ЗіУ-5д, що на фото) – машина надзвичайно складна в реставрації – його кузов ще за радянських часів вважався невдалим (конструктивно) і показував чудеса деформації, тому сьогодні вони вважаються найбільш важкими у відновленні.

Маршрут пасажири складали просто на ходу. Спочатку вирішили їхати на Тяжилів, по слідам першого тролейбусного маршруту, який запустили у лютому 1964 року. У четвертій п'ятирічці (1946-1950гг.) в Вінниці намічалося будівництво тролейбусної лінії, але почали лише у 1963 році, на ділянці від пл. Жовтневої по вул. Островського, Немирівському шосе до робочого селища олієжиркомбінату (зупинка «Рибзбут»). Все робилося таємно, тому що уряд Української РСР не дав дозволу на відкриття в нашому місті тролейбусного руху через наявність в місті трамвайного руху. Разом з тим необхідність в будівництві тролейбусних ліній була всім зрозумілою – почали роботу ламповий завод, ГПЗ, де працювали тисячі людей. Не маючи грошей та проектної документації, колектив трамвайників взявся за ризиковану справу. Під виглядом проведення освітлення на вулиці Островського почалося будівництво…

Про все це розповідав керівник клубу шанувальників вінницького транспорту Олег Матюхов. Також у салоні був присутній Микола Гончаренко – людина, яка стояла у витоків розбудови тролейбусу, він був першим, тоді ще виконуючим обов’язки, начальником тролейбусного депо, тож уся історія життя тролейбуса відбувалася на його очах.

Подорож під супровід історичних розповідей була неймовірною. Під час подорожі пасажири навіть компостували квиточки старого зразка. А ще розмірковували про те, що місто дуже змінилось з тих пір як цими вулицями постійно бігав ЗіУ-5. Але раритети лишились, наприклад – зупинка біля Інструментального заводу побудована у 1970-ті.

Після того як стемніло, святково освітлений тролейбус проїхав по центральним вулицям Вінниці, дивуючи перехожих. Досвідчений водій, не лише усунув несправність під час подорожі, але й запрошував всіх вінничан замовляти екскурсії ретро-тролейбусом, адже машина повинна бути на ходу.

Джерело: «Моя Вінниця»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • чернобурка

    почему бы не добавить его на маршрут нр 15 или 13. Вместо того чтобы стоял в депо
  • Ols Kat

    Бедняжки молодцы, не раз с ними ездил
  • Андрей Родюк

    Круто. Винница рулит!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up