«Ранок з Інтером»: чим небезпечна вирубка лісів в Україні? (Пресслужба «Інтер»)

«Ранок з Інтером»: чим небезпечна вирубка лісів в Україні? (Пресслужба «Інтер»)
  • Лисі гори, а замість вікових дерев — пеньки! Українські ліси стрімко рідіють і зникають в результаті безконтрольного вирубування.
  • Як правильно доглядати за «зеленими легенями» України і до яких наслідків призводить діяльність «чорних лісорубів», розповіли в програмі «Ранок з Інтером».

Дослідники вважають, що масштабні повені, які щорічно відбуваються в західних областях України, викликані надмірними опадами і неконтрольованою вирубкою лісів! Одне доросле дерево, за даними вчених, здатне зупинити до 500 літрів води. Тому величезні ліси з тисячами дерев стають природною дамбою, яка може захистити населені пункти від руйнівних потоків. Якщо ж в «дамбі» одна за одною з'являються щілини — на місці знищених насаджень — крізь них просочується вода.

Причинами руйнівних повеней в західних областях зацікавилася Служба безпеки України. Правоохоронці розслідують справу за статтею «Екоцид» - масове знищення рослинного світу, яке може привести до екологічної катастрофи. За підрахунками захисників навколишнього середовища, протягом 15 років в Україні незаконно знищили до 18% лісів.

Відео дня

У Державному агентстві лісових ресурсів України запевняють, що браконьєри діють майже у всіх регіонах нашої країни. Дерева знищують і місцеві жителі, яким дрова потрібні для прогріву будинків, і «чорні лісоруби», які заробляють на продажу деревини величезні гроші. Щоб попередити незаконне знищення деревини, представники лісової охорони проводять спеціальні рейди — щодня об'їжджають територію лісництва за визначеними маршрутами.

«На сьогоднішній день є такі, можна сказати, злочинні групи, що займаються крадіжкою лісу, — розповідає Леонід Ільченко, співробітник центрального апарату Державного агентства лісових ресурсів України. — Ріжуть спеціально, заготовляючи цінні породи. Потім вони йдуть на переробку приватними пилорамами».

Лісники відзначають, що проріджувати дерева час від часу потрібно — прибирати хворі і зайві, які перетворюють ліс в непролазні хащі. Якщо довгий час не проводити такі вирубки, вже через 10-15 років виникає конкурентна боротьба серед дерев — за світло, вологу, поживні речовини. Ліс починає слабшати. А потім — просто вмирає.

«Мертвий ліс не виконує свої важливі функції — водорегулювальну, грунтопокращувальну, очищення повітря, — пояснює Іван Черевко, головний лісничий Тетерівського лісгоспу. - Він уже не виділяє кисень, в результаті процесу гниття виділяється вуглекислий газ. Крім того, такі насадження дуже небезпечні в плані пожеж».

Саме мертвий ліс, на думку фахівців, цього літа міг сприяти поширенню полум'я під час масових пожеж у Чорнобильській зоні і на Житомирщині. Загасити вогонь в лісі, де безліч сухих дерев, надзвичайно складно.

Ліс — живий організм, зазначають лісівники. Він потребує оновлення та лікування. Але всі ці роботи повинні виконувати професіонали — після законних рубок поляна пустує не більше року, потім на ній з'являються нові деревця. 

«Майбутній ліс засаджуємо готовими маленькими саджанцями, які вирощують в господарствах за спеціальною технологією, — розповідає лісничий Кухарського лісництва Олександр Федоренко. — Цього року таким чином відновили вже 32 тисячі гектарів лісу, висадивши більше 100 мільйонів саджанців і сіянців».

За підрахунками захисників навколишнього середовища, якщо підсумувати площі всіх вирубок браконьєрів, що з'явилися тільки за роки незалежності України, вийде близько 800 тисяч гектарів. Це можна порівняти з територією Чернівецької області. Але навіть якщо всі ці пустирі засадити прямо зараз, пройде мінімум півстоліття, перш ніж вони знову перетворяться в ліс, здатний дарувати життя і захищати — очищати повітря і затримувати потоки води!

Телеканали «Інтер», НТН і радіо «П'ятниця» закликають українців озеленювати країну і приєднатися до ініціативи «Посади дерево». Щоб дізнатися, як взяти участь у всеукраїнській акції, заходьте на сайт derevo.inter.ua. Кожен з нас реально може вплинути на те, яким повітрям будемо дихати ми і наші діти!

Сюжет програми «Ранок з Інтером»:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Юрий Бондарук

    Самі ж вирубують, а потім жаліються( Чи до них хтось чужий приїздить вирубувати?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up