П’яту дитину… віддала іспанцям - «Якщо ти не Господь, не суди»

П’яту дитину… віддала іспанцям - «Якщо ти не Господь, не суди»
Альона віддала іспанцям дівчинку вагою 3800 грамів при зрості 55 сантиметрів
  • У 22-річної Альони Самаріної з Козятина четверо дітей – двоє синів і стільки ж донечок. Виховує їх разом з чоловіком.  
  • У лютому жінка народила ще одну дівчинку і… продала подружній парі з Іспанії. Чому?
  • У її мами ще більше дітей - семеро

Стати сурогатною матір’ю молоду жінку спонукали життєві обставини. Альона відверто говорить, що хоче забезпечити своїх дітей хоча б мінімальними потребами. Чоловік їздить на заробітки. Все одно грошей не вистачає для нормального життя. Та й житло хотілося б покращити. Альона передбачає, що після цієї розповіді у неї, як мовиться, почнуть жбурляти камінням чистоплюї. Мовляв, перед тим, як народжувати купу дітей, треба думати, де вони будуть жити, у що їх одягнути, чим годувати. У неї на це своя відповідь: «Якщо ти не Господь Бог, не суди нікого».

-Краще б поцікавилися, скільки українок нині виношують дітей для іноземців! – говорить сурогатна мама. – Можливо, б тоді щось зрозуміли. Коли нас запрошували у клініку на обстеження, не проштовхнутися.

Про те, як наважилася і як пройшла шлях сурогатної мами, про відчуття фізичні і душевні, Альона погодилася розповісти для RIA

Відео дня

Дітей виношують навіть для… китайців

Перший раз розмову про можливість заробити, ставши сурогатною мамою, Альона почула у своєму місті. З’ясувалося, що цей шлях уже пройшла не одна жінка з Козятина. Щоправда, не кожній з них вдалося виносити дитину. Як пояснює співрозмовниця, не завжди введені в лоно ембріони приживаються. Одна з таких жінок порадила клініку в Києві. Альона жінка цілеспрямована. Поїхала в столицю, знайшла названу клініку, а далі з’ясувалося, що вона відповідає усім вимогам, що їх ставлять до сурогатної матері.

Про що йдеться? Жінка повинна мати своїх дітей, добре, коли вона заміжня і проживає разом з чоловіком, до речі, чоловік зобов’язаний надати документ, що не заперечує проти виношування дружиною чужої дитини. Треба посвідчити нотаріально. Після обстеження лікарями медики надали дозвіл жінці з Козятина брати участь у проекті.

Найбільше її вразило спілкування з сурогатними матерями. Каже, їх дуже багато бачила в клініці. Особливо у ті дні, коли проходять обстеження. Познайомилася з жінкою, яка виношувала дитину для… китайців. Та ще й уточнила, що вона не одна така. Для німців, іспанців, французів - здивування не викликало, а ось для представників Китаю….

З батьками спочатку не знайомили, тільки фото показали

-Ще були розмови з юристом, - каже Альона. -  Ознайомлення з договором. Підписання документа. З батьками майбутньої дитини спочтаку не знайомили. Тільки фото показали.Мені - їхнє, їм - моє. Розповіли, що іспанська пара робить вже п’яту спробу отримати дитину від сурогатної матері. У чотирьох попередніх випадках запліднення ембріони не прижилися.

Упродовж семи місяців вагітності Альона час від асу приїздила на обстеження у клініку. Вартість переїзду їй оплачували. Останніх два місяці перед пологами постійно перебувала у Києві. Для неї винайняли житло. Оплачували харчування. На цей час платили також жінці, яка у Козятині доглядала дітей сурогатної мами.

-Чому два місяці треба було перебувати у Києві? – перепитує співрозмовниця. – Лікарі бояться, аби чогось не сталося. Для клініки важливо одне – аби дитина з’явилася на світ. Тому й нагляд такий строгий.

Дівчинку назвали Даніела

Під час пологів застосували кесарів розтин. Альона вважає, що без цього можна було обійтися. Однак заперечувати не мала права – договором це не передбачено. Зобов’язана робити те, що кажуть лікарі.

-Вони боялися за дитину, бо дівчинка народилася вагою майже 3800 грамів, а зріст мала 55 сантиметрів, - говорить сурогатна мати. – Декого зі своїх дітей народжувала ще з більшою вагою. Не кесарили, а тут…

Після народження немовля одразу забрали. У клініці вона провела ще п’ять днів. Тоді ж побачила біологічних батьків дитини.

-Це іспанська пара, йому 43 роки, вона на рік молодша, - говорить Альона. – Розмовляли недовго. Через перекладача. Запитали, як здоров’я, як почуваюся. Сказали, що вже дали ім’я дитині. Назвали Даніела. На прощання подякували за дівчинку і на цьому розмова закінчилася. Квіти? Ні-ні, квітів не дарували.

Мамо, а чого в тебе такий великий животик?

Даніела з’явилася на світ 8 лютого. Але іспанці дотепер в Києві. Позавчора, 12 березня, Альона знову їздила до столиці. Їй пояснили, що в Іспанії дуже строгі закони стосовно дітей від сурогатних батьків. Щоб сімейна пара  повернулася додому з дитиною, повинна мати, зокрема, відмову від сурогатної мами. Причому, не один такий документ, як це вимагають в інших країнах, а три (!). Однакового змісту. Тільки розтягнуті в часі. Кожен наступний оформляється  через місяць після попереднього. У понеділок, 12 березня, Альона написала другу відмову. Її посвідчили нотаріально. У квітні оформить третій такий документ і тільки тоді попрощається з новими знайомими з Іспанії.

У клініці Альона дізналася, що є жінки, які виношують третю дитину. Сама вона зізнається, що не готова до продовження такого заробітку. Якби не кесарів розтин…Все інше пройшло нормально. Психологічно сприймає як належне. Знала одразу, що дитина не її, що виношує для інших людей. До того ж їй  роз’яснили, що генетично сурогатна мама не має відношення до дитини, яку виношує і народжує. Ембріон отримують від тих людей, для яких сурогатна мама народить немовля. Неспроста такі діти схожі на них.

З приводу оплати, каже, що в Інтернеті називають більші суми, ніж вона отримала.

Напирикінці минулого року мама Альони пані Наталія народила трійню

Рідні діти Альони інколи запитували її, чому такий великий животик. «А що в тебе там ляля живе?» - цікавилася маленька донечка. Відповідала, що мама багато наїлася. Два останні місяці провела у Києві, то не бачили. «Тоді вже не змогла б виправдатися», - усміхається співрозмовниця.

Всі сурогатні матері захищені законом

Юрист Аліна Марцинковська:

-Сурогатне материнство у нашій державі дозволено чинним законодавством, тому сурогатні матері захищені законом, - каже юрист. – Його застосування регулюється п.2ст.123 сімейного Кодексу України. Діє також інструкція «Про порядок застосування допоміжних репродуктивних технологій». Нею визначено медичні показання до застосування методу сурогатного материнства, передбачено, яким має бути договір між сурогатною матір’ю та подружньою парою. Щоправда, істотні умови договору законодавством не передбачені, а отже, права та обов’язки сторін можуть регулюватися на їх розсуд. Поза увагою законодавця залишилося питання долі дитини в разі смерті чи розлучення батьків до її народження.

Про вік сурогатної мами. Його теж не обумовив законодавець. Беручи до уваги фізіологію жінки, найсприятливішим вважається тати сурогатною 18-39 років.

Довідково

Перша програма сурогатного материнства в Україні реалізована у Харкові у 1991 році. Вона стала також першою на теренах тодішнього СНД. Першою дитиною з «пробірки» стала дівчинка, її назвали Катя. Сурогатною мамою стала жінка, яка виносила дитину для своєї доньки, позбавленої можливості народжувати через хворобу.

У деяких країнах сурогатне материнство повністю заборонено – Австрія, Німеччина, Норвегія. Не регламентується законом народження дітей з  «пробірки»  у Бельгії, Греції, Ірландії. Дозволено, але не повинно здійснюватися на комерційній основі, а тільки добровільно – в Австралії, Великобританії, Канаді.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (19)
  • Верника Никулина

    Дуже сподобався заголовок цієї статті! Якщо ти не Бог, то не маєш жодного права когось судити! Не зіштовхнувшись із безпліддям, не потрібно поливати безплідних пар, для них найняти сурогатну маму, це останній шанс продовжити свій рід та мати дитину. Що стосовно сурогатної мами, то там тех є свої нюанси, жінки які мають здорову репродуктивну систему, своїх дітей прогодувати не взмозі. А тут просто виносити і народити потрібно, хоча це досить таки не легка робота!
  • Ира

    Не понимаю а чего осуждают такой поступок? Детей у женщины много кормить их нужно... Кроме того помогла тем, кому такого счастья не дано. Если все согласно закону делать в ив надежном месте и какой-то известной клинике то почему нет. Наоборот такое поддержу!
  • Тетяна Ромашка

    Я особисто була два рази на програмі сурогатного материнства, мене цілком все влаштувало. В Україні доволі не погані умови проходження програми. В результаті заробла дужєе не погані гроші, на звичайній роботі таку суму явно не отримаєш.

    Ира reply Тетяна Ромашка

    А вам доплачивали за вторую програму? Я слышала что такая практика есть. Были ли какие-то подводные камни или все гладко прошло?

    Верника Никулина reply Ира

    Я, не так давно була сурогатною мамою і можу сказати що виплати є зараз на разі дужедостойні. А на рахунок доплат за повторну участь потрібно вам конкретно в клініці, яка цікавить дізнаватися. Зараз й без всіляких бонусів розмір гонорару достойний , особисто в цьому впевнилася!
  • Орися

    Ну і що, що вона була сурогатною мамою? В нашій країні держава не може забезпечити навіть житлом молоді сім’ї! тож ми викручуємося як можемо. Я от наприклад сама була мамою в столичній клініці і не жалкую! Тепер маю свою власну квартиру!

    Ира reply Орися

    Та не только молодые! Состоявшиеся в общем то тоже! Одни проблемы только могут организовать... Вот и приходится женщинам самим о себе и о своих детях заботиться!

keyboard_arrow_up