Путінське «Их там нет» - і про українських добровольців, - боєць батальйону «Донбас»

Путінське «Их там нет» -  і про українських добровольців, -  боєць батальйону «Донбас»
  • Сьогодні у країні вдруге офіційно відзначають День українського добровольця.
  • Вінницькі добровольці пригадали свою військову службу та проблеми, із якими стикались тоді. І з якими зіштовхнулись на «гражданці».

Сьогодні,14 березня в Україні уже вдруге офіційно відзначають День українського добровольця. Саме у цей день чотири роки тому перші 500 бійців-добровольців Самооборони Майдану прибули на полігон Нові Петрівці для формування першого добровольчого батальйону.

Саме тому сьогодні із трояндами, тюльпанами та гвоздиками вінничани на 11 годину  ранку зібрались біля пам’ятників Небесній Сотні та загиблим учасникам АТО.

От і Василь Любуня із позивним «Вожак» прийшов покласти квіти загиблим у АТО побратимам. Сам служив у добровольчому батальйоні «Донбас» від завершення Майдану і до 2016 року. Каже, із друзями-добровольцями на війні пройшли «усі д..пи, окрім аеропорту». Але нагороджували за це інших.

Відео дня

Чоловік розповів, що на передовій був виконуючим обов’язки командира штурмового взводу.

— Рік пробув добровольцем, і рік - мобілізованим. А зараз вже оформлююсь на контракт. Знаєте, путінське «Их там нет», - це і про українських добровольців, скоріш за все, було(сміється - авт.). Більшість боїв, які ми там виграли, була записана на інші підрозділи, - розповів Вожак і додав, що по документах добровольці нібито перебували в іншому місці.

— От і сьогодні у міськраді нагородили тільки частину добровольців - із батальйону поліції «Вінниця», забувши про «Азов» та «Донбас», - обурено сказав чоловік.

— Але всі знають, людям рота не  заткнеш: якщо Лисичанськ звільняв батальйон «Донбас», то і так знають, що ми. Так же і з Попасною, і з Часів-Яром. А по бумагах - це якійсь батальйон нацгвардії. От, приміром, ситуація із Дебальцево - я командував взводом, коли був прорив дебальцівського кільця. І мені потім сказали - ти сержант, по уставу не можеш бути командиром взводу. Тож призначили лейтенанта. який взагалі в АТО не був, і орден «За мужність» за дебальцевську операцію дали саме йому. Офіційно він був командиром взводу, а фактично командував я, - розповів доброволець.  

Василь Любуня розповів, що багато його друзів-військових загинули через недолугість офіцерів збройних сил України, бо ті «не вміли командувати, не знали, як командувати».

Василь Бовкун на сході служив командиром кулеметного взводу із 9 березня 2015 року по 23 вересня 2017 року - і все на першій лінії. Розповів, що війна поставила його та сина по різні сторони барикад.

- Моя родина живе в Росії, а син - кадровий військовий. Вийшло так, що ми вийшли воювати один проти одного. Я про це дізнався вже у АТО. Ми спілкуємося зараз. Він був поранений, як і я. Ми розуміємо один одного. Влада робить одне, але це не означає, що ми не маємо один одного розуміти, - розповів він.

Чоловік також пригадав, як із друзями вкрав днрівський прапор із місцевої адміністрації.

— Нас прикривали два снайпери, одна з них - Кобра, у нас у взводі служила. І от підходимо до адміністрації їхньої, бачу - прапор майорить. Почав знімати. Мене місцевий запитує - що це роблю. Кажу - та прапор, мовляв, поміняти треба, старенький же. «Да-да-да, я давно говорил, надо поменять», - сказав він мені і пішов собі. Ми той прапор принесли у штаб нашої 54 бригади, і за це мені тоді дали відпустку на 10 діб.

У цей час під звуки військового оркестру і добровольці, і військові, і місцеві чиновники, і звичайні вінничани поклали квіти до меморіалу загиблим в АТО та до пам’ятника жертвам Другої світової війни. До речі, підніжжя нового пам’ятника Героям Небесної сотні на однойменній площі вінничани теж заквітчали тюльпанами та трояндами.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:23 Внаслідок нічної атаки на Вінниччині є пошкодження енергетичної інфраструктури 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up