«Позліталися, орли? А де ви були, коли ми Героя ховали?» Скандал навколо храму під Вінницею

«Позліталися, орли? А де ви були, коли ми Героя ховали?»  Скандал навколо храму під Вінницею
Віруюча ПЦУ не стримувала емоцій, коли згадала про похорон загиблого в АТО земляка. "Не кричіть! Я з неадекватними не розмовляю, - відповів їй один з приїжджих святих отців. - Може святої води дати"
  • Через тильний хід зайшли до храму у селі Лука-Мелешківська віруючі Московської церкви
  • У Спасо-Преображенському храмі, що є пам’яткою архітектури, виламані двері і вибиті вікна
  • Був екзамен на знання молитви «Отче наш» і словесні перепалки з приїжджими священиками
  • Де завтра чекають «десант» людей у рясах?

У лютому релігійна громада села Лука Мелешківська прийняла рішення про перехід до нової Православної Церкви України (ПЦУ). Як розповів журналісту 20 хвилин/ RIA священик Віктор Черкун, із 450 присутніх 380 підтримали перехід до ПЦУ, проти такого рішення було тільки 13 учасників зборів, решта – утрималися від голосування. Незважаючи на це, користуватися культовою спорудою парафіяни не можуть. Чому?

Як у церкві опинилися «тітушки»?

Ключі від церкви у тих, хто залишився у МП. Віруючі ПЦУ збираються на службу на території храму. Тих, хто у меншості, не пропускають до дверей.

Як сторони намагалися вирішити питання?

Відео дня

-Ми пропонували встановити дні служби для тих, хто підтримав нову церкву, і віруючих Московського патріархату, - каже отець Віктор Черкун. – Нашу пропозицію відхилили. Переговори проводили вже неодноразово. Ні до чого не домовилися.

За словами священика, у більшості релігійної громади терпець уривається. Вони не розуміють, чому, будучи у більшості, не можуть молитися у храмі, а роблять це під його дверима. Як стверджує священик, він переконує парафіян не чинити силових дій. Поки що люди дотримуються цього.

-Вчора я запевнив представників силових структур, що ніхто не буде зривати замки з храму, і ми не робили цього, - продовжує отець Віктор. – Запевнив, що службу знову проведемо на території церкви.

Співрозмовник розповів, що вранці вони застали всередині храму «тітушок». Каже, пізніше упізнав одного з них, він з села Некрасово.

-Мабуть вони вночі забралися до храму,  думали, що ми будемо замок збивати, але ніхто з віруючих ПЦУ цього не робив, - говорить священик. – От у нас усіх запитання, як у церкві опинилися «тітушки»? Хто їх туди впустив і що вони там робили?

Священик каже, що віруючі Московського патріархату зайшли в храм з тильної сторони. Хто виламував двері, не знає, бо не бачив цього.

До храму з’їхалися священики Московського патріархату з інших приходів разом з керівником єпархії Варсонофієм. У святому місці тривали дискусії представників двох сторін. Переважно розмови відбувалися на підвищених тонах.

Зустрічали  вигуками «Ганьба!»

Прибулих священиків одразу оточили віруючі ПЦУ, які перебували на території храму. Ось декілька фрагментів з почутих словесних перепалок.

- Чого ви сюди приїхали?

- Молитися!

- Залишили службу у своїх храмах і приїхали у Луку?.. А чому в себе не молитеся?

- Ми громадяни України, маємо право бути в будь-якому храмі.

Найбільш емоційно висловилася одна з місцевих жінок.Ось що вона сказала:

- Позліталися, орли? А де ви були, коли ми Героя свого ховали? Чого тоді вас не видно було у храмі?

Відповідь священика неприємно вразила присутніх. Замість того, щоб сказати щось конкретно, той зауважив: «Не кричіть! Я з неадекватними не розмовляю. Може, вам свяченої водиці дати?»

Іншому чоловікові у рясі влаштували іспит. «Ану прочитайте «Отче наш», якщо ви знаєте». Той став читати.

Один з приїжджих сказав своїм опонентам: «Почекайте ще трохи, під ваш Порошенко, і все владнається…»

Священик одного з храмів з Вінниці отець Тютенко, який також прибув у Луку Мелешківську, зробив таке повідомлення у Фейсбуці:

- Нове протистояння в українському селі, ПЦУшники не допускають священника храму та парафіян в храм на Богослужіння! Прикро, що не дивлячись на наявнісь документів Релігійної громади на храм, поліція не зупиняє беззаконня та не забезпечує безперешкодного проведення Богослужіння

Потім з’явився ще один пост  цього самого отця:

- Довго ми мерзли, але Слава Богу, нарешті, зайшли в храм для звершення Божественної Літургії! Повний храм людей, сповнених радості від можливості помолитися в храмі, також багато священиків, які приїхали підтримати свого собрата, настоятеля цього храму прот. Василія, який вірою та правдою служить тут більше 20 років (граматика написаного збережена – Авт.)

Після завершення літургії у храмі, тих, хто виходив з нього, зустріли вигуками «Ганьба!»

Журналіст звернувся з проханням до священика Московського патріархату отця Василія прокоментувати нинішні події у храмі їхнього села. Святий отець сказав, що зайнятий, не має часу. На запитання, коли в нього знайдеться час, не дав конкретної відповіді.

Кому належать документи на храм?

Біля храму разом з поліцейськими перебував керівник поліції Вінницького району Олександр Яворський. На прохання прокоментувати ситуацію, відповів, що контролюють все, що відбувається. Беруть свідчення у присутніх. З’ясовуватимуть, хто пошкодив вікна і двері. У відділі комунікації обласної поліції додали, що правоохоронці вивчають ситуацію. Крім штовханини і сварок, зафіксовано випадок, коли одній людині стало зле і до неї викликали швидку допомогу.

- Документи оформлені на релігійну громаду, - пояснили в єпархії ПЦУ. – Не переоформлено тільки сам перехід громади до Православної Церкви України.

Завтра  «гості» можуть прибути у Вапнярку

Під час подій у храмі під Вінницею, до редакції зателефонували віряни з Вапнярки Томашпільського району.

- Маємо інформацію, що завтра такі само непрохані «гості» планують приїхати до храму у нашому селищі, - повідомив чоловік на ім’я Олександр, вірянин ПЦУ. – Нам стало відомо, що московські попи виробили таку тактику – групами виїжджати до храмів і вносити сум’яття у серця людей. Їм потрібно одне – скандали і загострення протистояння.

Чоловік звернувся з проханням до журналістів Вінниці приїхати завтра  до Вапнярки для висвітлення ситуації. Початок служби заплановано на восьму ранку.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (54)
  • Виктория Стешенко

    А какими тупыми надо быть, чтобы нн  смысля в  вопросах религии вмешиваться  в вопросы церкви, Такие непременно  получат кару небесную
  • Тинц

    Муть. Безпросвітна муть.
  • Vercetti

    это каким тупым валенком надо быть чтобы жить в Украине и любить московский патриархат? )))))

    Вася reply Vercetti

    А що - Бога люблять по-ватньому чи по-турецькі?
    Нема Бога????
  • Вікторія

    Агресивні місцеві, які взагалі до тієї церкви не ходять, за отримані гроші били Владику, своїх  же сусідів зачинили в церкві, подряпали обличчя священику.
    Ось такий ,,добровільний,, перехід до ПЦУ (нової ,,церковної,, структури!)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up