«Пов’язали» чиновника – ключового фігуранта у викраденні семи іномарок

«Пов’язали» чиновника – ключового фігуранта у викраденні семи іномарок
  • Затримали колишнього чиновника Державної виконавчої служби, причетного до викрадення семи іномарок з арешт майданчика у Вінниці. 
  • «Пасли» його у різних областях, а «пов’язали» дома на Вінниччині.
  • Як це відбувалося, дізнався  журналіст RIA

"BMW", "Toyota", "Volkswagen" – загалом сім іномарок «витягнув» з арештмайданчика держпідприємства МВС «Вінниця-Інформ-Ресурси» колишній працівник одного з районних підрозділів Державної виконавчої служби (ДВС). Уже встановлено, як він це робив: підробляв документи – і забирав машини. Один з таких автомобілів BMW-Х5 поліцейські зупинили 25 лютого у Вінниці на Хмельницькому шосе біля «Книжки». За кермом сидів працівник поліції у званні полковника. Документів на машину у нього не було. Саме з того часу розпочалося розслідування «схеми» викрадення автомобілів із міліцейського штрафмайданчика.

Уже не працював у ДВС, а машини забирав з штрафмайданчика

Відео дня

Слідчим не складно було встановити особу, яка забирала транспортні засоби. Як пояснили на підприємстві МВС «Вінниця-Інформ-Ресурси», той, хто приходить за технікою, крім необхідних для цього документів, зобов’язаний надати свої паспортні дані. По них і дізналися прізвище людини. Поки триває розслідування, правоохоронці не називають «героя». Зате його дії уже охрестили «аферою року». Чоловік працював в одній з районних структур Державної виконавчої служби. Мав доступ до бази даних автомобілів, що знаходилися на арештмайданчику. Підбирав тільки іномарки. Готував документи на їх вилучення. Обґрунтуванням служило таке пояснення: автомобілі будуть реалізовані у рамках кримінального провадження.

Вдало привласнивши декілька престижних іномарок, чиновник звільнився з роботи. Навіть після залишення чиновницької посади державного службовця, він зумів провернути ще декілька таких само операцій. Уже не працював у ДВС, а машини «витягував» з арештмайданчика. Підробляв печатки, підписи, постанови. Цей факт уже знайшов своє підтвердження.

— Йому це вдалося тому, що його знали у системі, — пояснили правоохоронці. — Він вміло використовував знайомства, особисті зв’язки. Без цього не вдалося б вчиняти такі дії.

Найбільше з семи викрадених іномарок належали власникам з Київської області. Були також машини з Дніпропетровської, Тернопільської областей. Всі вони затримані на території нашої області. Підставою затримання є постанови про те, що їх власники мають майнові боргові зобов’язання. У різних справах – хтось винен банку кредит і т.д.

Заставу у 300 тисяч гривень не сплатив

Слідчі йшли за підозрюваним авто аферистом по слідах у різних областях. Він потрапляв у поле зору правоохоронців в Одеській, Миколаївській, деяких інших областях. Йому вдавалося уникнути затримання. Можливо, замітати сліди допомагали знання, здобуті в Одеській юридичній академії колишнього регіонала Ківалова.

Заарештували його дома. Він ще зовсім молода людина. Крім афер з іномарками, розшукували за підозрою у вчиненні хуліганських дій. Суд прийняв рішення про взяття підозрюваного під варту з можливою заставою у 300 тисяч гривень. Застави він не сплатив, тому залишається у слідчому ізоляторі. Кажуть, спершу затриманий поводився зверхньо і зухвало. Цитував статті законів. Говорив, що ні в чому не винен. Його зверхність трохи «збило»  повідомлення про підозру, яку вручили уже на третій день після затримання. під час перших допитів він змінився. Однак працювати зі слідством відмовляється.

Іномарки, які викрадені з штраф майданчика, знаходяться у розшуку. Поки що жодна з них не потрапляла у поле зору правоохоронців.

Ми не перевіряємо документи на підробку

Керівник державного підприємства МВС «Вінниця-Інформ-Ресурси» Анатолій Плеснюк:

— Жоден транспортний засіб не був виданий з арешт майданчика без документів, - каже Анатолій Плеснюк. — Цей факт уже неодноразово перевіряли слідчі. А чи справжні документи на видачу автомобіля, чи підроблені, ми ж не та установа, що уповноважена робити такі перевірки. Так само не могли знати, працює той чи інший фахівець в ДВС, чи уже звільнився з ДВС. Якщо приходить з документами, значить людина працює. Так було і в цих випадках. З приводу затриманого BMW-Х5, цей автомобіль повернули на штраф майданчик і він зберігається у нас.

Без такого фігуранта «пазли» не склалися б

Начальник в відділу обласної прокуратури Сергій Гупяк:

— Дійсно правоохоронцям вдалося затримати ключового підозрюваного у справі зникнення транспортних засобів з арештмайданчика державного підприємства МВС «Вінниця-Інформ-Ресурси». Без затримання такого фігуранта  складно було б розслідувати кримінальну справу, як кажуть, «пазли» не склалися б. Йому повідомлено про підозру за статтею  289 ч.3 Кримінального Кодексу України  «Незаконне заволодіння транспортним засобом». Такі дії караються позбавленням волі на строк від семи до п'ятнадцяти років з конфіскацією майна.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Oleksandr Stoliarov

    Степанович, де прізвище героя?)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:03 Вінничан попереджають про відключення газу: адреси 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів Від читача 16:59 Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up