Практика для студентів вишів нині проблема. Її, проблему, потрібно вирішувати на рівні Міносвіти і науки. Не кожна компанія, чи підприємство відчиняють двері перед майбутніми фахівцями. Якщо й роблять це, то не діляться секретами виробництва.
-Це комерційна таємниця, - таку фразу найчастіше чують практиканти.
Закінчується все тим, що їм ставлять відмітки у щоденниках і кажуть до побачення. На виробництві не несуть відповідальності за те, набув студент практичних навичок, чи ні…
Під час практики у виноробній компанії «Шабо» студенти ВНАУ не матимуть таких проблем.
Університет знайшов надійного партнера для співпраці у забезпеченні найкращих умов для підготовки майбутніх фахівців.
Таку думку висловив президент університету Григорій Калетнік під час підписання документу.
-Ми уклали договір із підприємством № 1 в Україні та одним з кращих у Європі,- каже Григорій Калетнік. – Студенти, які отримають навики роботи на такій виробничо-технологічній базі, а вона європейського зразка, стануть конкурентоздатними фахівцями на будь-якому виробництві, як вітчизняному, так і зарубіжному.
Договір підписували на підприємстві «Шабо». У Білгород-Дністровський Одеської області, неподалік якого знаходяться виробничі потужності компанії, прибула делегація ВНАУ.
Важа Іукурідзе, керівник компанії, ознайомив гостей з виробництвом, інфраструктурою, показав музей, а також Центр культури вина «Шабо». Його створили з ініціативи керівника. Названий Центр став першим у нашій державі закладом, де формують культуру споживання виноградних вин.
-Ми об’єднанні однією метою, - зазначив Важа Іукурідзе. – Для нас якість – понад усе на виробництві, і для вас якість понад усе – у підготовці фахівців.
Важа Іукурідзе назвав ВНАУ частиною компанії, а також запевнив, що докладе зусиль, аби студенти досконало засвоїли унікальні інноваційні технології, які запроваджені у «Шабо».
У цехах підприємства, на його території – повсюди ідеальний порядок і чистота. Так само дбайливо доглянуті виноградники. Підприємство має їх приблизно тисячу гектарів.
До речі, ідеальний порядок і чистота, також впливають на людину.
Дехто з викладачів університету, які раніше бували у виноробів Франції, говорили, що в Іукурідзе не гірше, а подекуди й краще, ніж у французів.
-Поталанить тим з наших студентів, - хто приїде на практику у «Шабо», - так висловився один з гостей. – Просто побувати тут уже удача. Залишитися на практику в цехах з сучасними технологіями і в ідеальних умовах – гарна школа. Ще й про історію виноробства дізнаються багато-чого.
Виноробство у Шабо започаткували переселенці з Швейцарії. Важа Іукурідзе підтримує традиції, яким уже понад 200 років. Популяризує їх. З його ініціативи створено музей. У ньому також побували гості з Вінницького аграрного.
Крім експонатів, відвідувачам демонструють фільм. Знімали його у Швейцарії, Франції, Україні. По краплині збирали матеріал про тих, хто першим почав виготовляти у селищі виноградні вина.
-Важа все робить для того, аби наше селище нагадувало маленьку Швейцарію, - так говорять про керівника працівники підприємства.
Приблизно тисяча людей трудиться у «Шабо». Для них створено належні умови. Вони мають надійний соціальний захист.
Важа Іукурідзе, як і його підприємство, неодноразово ставав переможцем різноманітних конкурсів. Таке визнання заслужене.
10 листопада – день народження швейцарського села Шабо. Датою його заснування швейцарцями вважають 1822-й рік. Уже тоді село було знаним в Російській імперії центром виноробства. Традиції швейцарських переселенців продовжують нинішні винороби. Навчатися цієї справи будуть студенти нашого аграрного університету.
Втім, архівні дані свідчать про те, що виноградарство у цій місцевості мало поширення у ще древніші часи. Ним займалися давні греки, генуезці, турки, які в різні часи володіли цими землями.
Ще однією родзинкою компанії «Шабо» є так званий винний туризм. Згаданий Центр культури вина «Шабо», створений 10 років тому, позначений на європейській карті винних маршрутів. Таке рішення прийнято комісією Ради Європи.
В Україні проект Іукурідзе удостоєно найвищої нагороди в номінації «Кращий інноваційний проект розвитку туризму». Це не єдина відзнака керівника ф його колективу. А скільки їх ще чекає попереду!
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 16 від 16 квітня 2025
Читати номер