Від їдальні "Смакотуля" до колій залізничного вокзалу йти одну-дві хвилини. Сюди можна зайти попоїсти навіть якщо ви дуже поспішаєте на потяг. Це краще, ніж набивати живіт сумнівним фаст-фудом. А ціни у їдальні такі, що наїстися можна за ті ж гроші, які ви заплатите за каву у паперовому стаканчику в одному із брудних привоказальних ларьків.
- Борщ - десять гривень, суп - шість, гречана каша - вісім, відбивна - десять. Коли побачив ці ціни - не повірив. Це ж вокзал. Тут же усе зазвичай продають в півтора-два рази дорожче ніж по місту, - каже Олександр Паращук.
Він уже не перший раз прийшов перекусити у їдальню, хоча “Смакотуля” відкрилася зовсім нещодавно — 19 лютого.
Олександр Паращук — 44-річний торговий представник. Він часто їздить по справам в інші міста. В основному - в Київ, Львів і Одесу. На залізничному вокзалі буває часто, знає усі місця, де можна перекусити. Каже, що є більш-менш нормальні точки. Але все одно — це фаст-фуд. Поїсиш, а потім - важкість у шлунку чи навіть печія. Тому, коли Олександр побачив вивіску "Смакотулі" сприйняв це, як міраж у пустелі. Але потім зрозумів: не міраж, а — оаза.
— Зайшов в середину і був приємно здивований. Тут так все... Ну не знаю, як пояснити.... Стильно, чи що... Класно. Сучасно.
Простір їдальні контрастує із строкатістю і шумом Привокзальної площі. Тут спокійно, тихо і чисто. Інтрер'єр мінімалістичний. Навіть підбір кольорів, в яких оформлене приміщення - білий, помаранчевий і зелений - ніби бажає приємного апетиту.
Але це лірика. Найбільше Олександру сподобались саме ціни. Виходить, що за ті ж гроші, які він витратить на ход-дог чи шаумру сумнівної якості, він може поїсти нормальної їжі: перше, друге, салат, сок чи чай.
— Коли перший раз замовляв, думав, що будуть маленькі порції. Але насипають тут дуже нормально. І все смачно. Борщ - майже такий, як готує моя дружина. Курячі котлети - взагалі супер, іноді по дві штуки беру. А ще шубу тут дуже класно готують. Рекомендую.
Ще Олександру подобається, що в їдальні швидке обслуговування. Відвідувачів з кожним днем все більше і більше, але великих черг все одно ніколи не буває. Одна-три хвилини - і ти вже сидиш і насолоджуєшся обідом.
— А ще мені подобається, що платиш за порцію, а не за вагу. Одразу можна прикинути, скільки грошей ти готовий витратити, і що на них можеш замовити. Бо ж є такі точки, де ніби і взяв небагато, а потім тобі зважують і очі на лоб вилазять, коли на касі вартість підбивають.
Усі ціни у "Смакотулі" вивішені прямо при вході. Перелік страв величенький - займає шість сторінок. На лінії раздачі усе свіже і гаряче - над їжою піднімається пар, а приємні апетитні запахи чути ще на сходах.
Їдальня знаходиться на третьому поверсі невеликого торгівельного центру на Привокзальній, 2а. Ця будівля знаходиться між трамвайною і тролейбусною зупинками. З вікон "Смакотулі" видно фасад вокзалу і усю площу перед ним.
Колективу їдальні подобається нове місце. Дівчата працюють разом уже шість років. До цього вони годували людей у приміщенні інституту землеустрою на Келецькій. В їх їдальню люди ходили з усієї Вишеньки. Була купа постійних клієнтів. Деякі з них навіть тепер продовжують навідуватись у "Смакотулю". Бо тут готують домашню їжу.
Усе на смак таке, ніби приготоване мамою, бабусею чи дружиною. Хоча за плитою стоять професійні кухарі.
Постійні клієнти з'являються уже і на новому місці. В "Смакотулю" ходять їсти працівники вокзалу, водії маршруток, тролейбусів і трамваїв. Торговці з ринку. І навіть ті, хто готують шаурму і ход-доги у привокзальних ларьках.
— Фаст-фудники ходять до нас поїсти супу і каші, - кажуть дівчата з їдальні. - Хоча власники тих ход-дожних не задоволені тим, що ми тут відкрилися. Але ж це добре, що біля вокзалу з'явилася альтернатива.
Дівчата з їдальні показують ідеальну чистоту на своїй кухні. І кажуть, що тут так завжди. Будь-якому клієнту вони дозволяють подивитися в яких умовах готується їжа - звичайно, не переступаючи поріг кухні, адже санітарні правила забороняють стороннім особам заходити на цю "святая святих".
Поки колектив їдальні продовжує облаштовуватись на новому місці. У планах - розширення меню і асортименту послуг. Наприклад, зовсім скоро у "Смакотулі" будуть готувати піцу. Уже є все необхідне обладнення. А ще незабаром запрацює доставка їжі по місту. Про це, зокрема, просили постійні клієнти, які ходили до їдальні ще тоді, коли вона була на Келецькій.
Зараз "Смакотуля" запрошує до себе з 9:00 до 20.00. Але в планах цілодобовий режим роботи, адже - вокзал ніколи не спить.
Якщо будете в районі вокзалу - обов'язково заходьте. Окрім усього написаного є ще одна причина. Це - картопля з білим соусом. Фірмова страва "Смакотулі", яку ви не спробуєте більше ніде у світі. Пальчики оближеш!
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 16 від 16 квітня 2025
Читати номер