«Пором несло по Дністру, як тріску». Плавзасіб врятували і відремонтували, але переправа не працює

«Пором несло по Дністру, як тріску». Плавзасіб врятували і відремонтували, але переправа не працює
Відновити поромні переправи через Дністер у Ямполі (на знміку) і Цекинівці - про це говорили у парламенті
  • Відновити переправу через Дністер просять у Ямпільському районі.
  • Пором відремонтували після надзвичайної події, але він не працює.
  • Як врятували плавзасіб, який міг зруйнувати опори моста на території Молдови?

Про відновлення після повені порому через Дністер повідомив його власник Валерій Маценко. Про це він розповів 20minut.ua у телефонній розмові. Чоловік проживає у молдовському місті Сорока. Сам родом з Ямпільського району.  

—Простіше було здати пором на металобрухт, аніж витрачати кошти на його ремонт, — говорить Маценко. — Плавзасіб був у такому понівеченому стані, що шкода грошей на його відновлення. Людей теж шкода. Вони щодня приходять на берег з надією  — раптом переправа почне знов працювати.

Маценко каже, що вже випробував пором у роботі після ремонту. Коли він почне курсувати між берегами Дністра, не знає. Каже, це не від нього залежить.

Відео дня

Зірвало разом з причалом

Дві поромні переправи через Дністер є у Ямпільському районі. Одна знаходиться безпосередньо у Ямполі, друга у селі Цекинівка. Це вниз по течії від Ямполя приблизно за 20 кілометрів.

Напроти Ямполя молдовське село Косеуци, натомість з берега у Цекинівці видно місто Сороки з його знаменитою фортецею, збудованою ще у 16 столітті.

Ні у Ямполі, ні у Цекинівці пороми нині не працюють.

Під час літньої повені обидва населені пункти залишилися без переправи, так само, як і молдовські.

—Рівень води тоді піднявся у Дністрі на шість метрів, — розповідає начальник Ямпільської районної рятувально-водолазної служби Віктор Левицький. — В такий час здійснювати переправу було небезпечно. Пороми пришвартували біля берега. Течія зірвала їх. У Ямполі якимось чином плавзасіб утримався на тросу і його прибило до берега. Вода віднесла його недалеко від місця швартування. А ось в Цекинівці ситуація виявилася критична.

Металева армада могла пошкодити міст

За словами Віктора Левицького, у Цекинівці пором відірвало від берега разом з причалом. Каже понесло по воді, як тріску.

Як пояснив співрозмовник, вага порому приблизно 50 тонн. А ще причал металевий  теж важить немало.

Таку конструкцію хвилі пронесли на відстань понад 20 кілометрів.

—Молдовани в цей час на вухах стояли, — продовжує розповідь начальник рятувально-водолазної служби. — попереду був міст через Дністер. Знаходиться він на території Молдови. Якби ця купа металу вдарила в опору… Саме цього боялися наші сусіди молдовани. На щастя, пором прибило до берега раніше. Сталося це біля села Василькове, що на правому молдовському березі.

Повернути плавзасіб на місце виявилося непросто. Сусіди не мали потужного катера. Звернулися до українців. Керівник Сорок попросив допомоги у ямпільчан.  

Як стверджує Віктор Левицький, катер КС-100 надала їхня рятувально-водолазна служба. . Техніка не нова, але потужна, двигун на 280 кінських сил. Працівники служби Григорій Каралаш та Леонтій Маценко доправили пором на місце. Було це не просто. Два дні витратили.

Всім треба в Сороки

Зрозуміти важливість переправи через Дністер для села Цекинівка можна з фрази,почутої від однієї з місцевих жительок: «Всім треба в Сороки, — каже жінка. — Там для багатьох робота, там родичі. На базарі щось продаємо і заробляємо копійку. Там діти мають заняття, бо у місті для цього більше можливостей, як у селі. Отако половина села переправляється».

 —Переправа не працює, бо карантин, — говорить Валерій Маценко. — Коли знімуть обмеження, не відомо.  Пором уже відремонтували і випробували. Закінчуємо ремонт  причал Тоді будемо чекати кращих часів.

Про прохання виборців відновити переправу  через Дністер говорив з трибуни парламенту народний депутат Геннадій Вацак. Казав, що з цим до нього зверталися виборці.

Помічниця депутата Тетяна Фоменко повідомила, що відповідь на звернення надійшла за підписом прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.  У ній сказано, що пропозиція буде розглянута, про результати повідомлять депутату.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Igor Migunov

    Люди, слова "пором" нет :) Да, в украинском тоже. Нет, Вы не можете придумывать слова и заменять их, чем захотите, вы же редакция с платными новостями. Ошибка в заголовке. Неужели у вас там Word отключили?

    Степан Василенко reply Igor Migunov

    Перш ніж писати таку єресь, хоча б сюди заглянув...https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BC

    Igor Migunov reply Степан Василенко

    Википедия? Вы серьезно?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини 16:23 Понад 200 гектарів лісу вартістю 3,2 млрд грн повернуть у комунальну власність Вінницької області 15:23 Найбільше мікрогрантів на розвиток власного бізнесу видали на Вінниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up