Поліцейських проводжали вигуками «Ганьба!» У Кирнасівці люди не дали вивезти із заводу 40 тонн цукру

Поліцейських проводжали вигуками «Ганьба!» У Кирнасівці люди не дали вивезти із заводу 40 тонн цукру
11 років у Кирнасівці люди не дають вивезти цукор з заводу - вимагають, аби спершу їм заплатили за роботу Фото з архіву автора
  • Тиждень блокували виїзди з Кирнасівського цукрозаводу місцеві жителі
  • Сьогодні, 30 жовтня, під вечір, два рефрижератори марки MAN випустили із заводу порожняком: завантажений цукор довелося повернути на склад
  • Чому поліцейські пригнали в Кирнасівку автозак?

Вночі біля воріт заводу чергували чоловіки, удень – жінки. Якщо потрібна була більша кількість людей, били у дзвін. На його звуки люди збігалися, незалежно від того, в яку пору тривожні сигнали линули над  селом. Так тривало протягом тижня. Дзвін давно встановили через дорогу навпроти заводських воріт. Ним уже не раз скликали селян, коли на заводі з’являлися охочі забрати цукор.

24 жовтня на територію заїхали два великовагові автомобілі. Ця звістка вмить поширилася селом. Біля прохідної почали збиратися місцеві, аби не дати можливість вивезти цукор.

Нас нагло обманули

-Нас нагло обманули, - повідомив 20minut.ua один з місцевих, він, як й інші співрозмовники, просив не називати прізвища. – Поліцейські запевняли нас, що приїжджі мають документи на цукор, хочуть забрати своє. Але ми не повірили. Юристи, до яких зверталися по допомогу, офіційно давали в центральну газету оголошення, аби відгукнувся той, кому належить цукор. Ніхто не зреагував. Цей цукор варили наші сільські люди, які робили на заводі. Він належить нам. Дотепер не заплатили за роботу. Тому й не віддаємо його: спочатку нехай повернуть зароблені гроші, а тоді забирають цукор.

Відео дня

11 років кирнасівчани не дають можливості вивезти із заводу зварений їхніми земляками цукор. З людьми, які працювали на заводі, дотепер не розрахувалися. Сподіваються, що колись отримають зароблене хоча б цукром.

Щоразу, коли заїжджі заявляються на завод, громада об’єднується і перекриває виїзди. Так сталося і цього разу.

Бетонні плити тягнули, як бурлаки на Волзі

Ворота на заводі є у трьох місцях. Біля кожних встановили бетонні плити. Як розповіли місцеві, колись у селі працював завод залізобетонних конструкції. Плити перекриття дотепер залишилися на території.

-Тягнули їх, як бурлаки на Волзі, - каже один з чоловіків. – Зачепили тросами, упряглося чоловіків зо двадцять, інші ломиками знизу підсобляли, так і доволочили. Треба було йти по обочині, щоб асфальт не пошкодити. Інакше з нас вимагали б заплатити за шкоду. Не пошкодили. Зробили все акуратно.

Пропонували 200 мішків, аби випустили машини

За словами місцевих, коли приїжджі побачили, що так просто їм не вдасться вибратися із території заводу, бо люди стояли вдень і вночі, спробували домовитися.

-Нам пообіцяли 200 мішків цукру, аби відкрили шлях для проїзду, - говорить один із співрозмовників. – Але чому саме 200 мішків? І що це за розрахунок такий підпільний? Ми хочемо, аби все було офіційно. Як офіційно? Якщо власник не відгукується, значить цукор належить громаді. Бо місцеві його виробили.

За словами співрозмовника, юристи пропонують, аби сільрада звернулася з позовом до суду про визнання цукру власністю громади. Є перспектива, що позов може бути задоволений. Тоді б громада  спільно вирішила, як саме розпорядитися цукром.

Поліцейські пригнали в село автозак. Для кого?

Під час розмови у телефонній слухавці раптом почулися вигуки «Ганьба!».

-Це так ми проводжаємо поліцейських, - уточнює співрозмовник. – Чому? За те, що обманули людей. Говорили, що приїжджі мають документи. Якби вони їх мали, то нас би пов’язала поліція і дала можливість виїхати завантаженим автомобілям. Тут скільки було поліції!

Мабуть, тільки й чекали команди.

За словами чоловіка, коли завантажені цукром автомобілі готувалися до виїзду, до заводу прибуло п’ять машин поліції. Трохи далі стояли автозак і три машини спецпідрозділу.

Між людьми поширили інформацію, що з настанням сутінків людей почнуть грузити в автозаки. Ситуація нагніталася разом з настанням темноти. Світло не включали, але народ збирався на дзвін.

Це не ті документи...  

-Нам вдалося додзвонитися до нашого депутата у Верховну Раду, - продовжує розповідати чоловік. – Наші дзвінки прийняли у районній адміністрації, дзвонили скрізь. Думаю, що саме це спрацювало.  Бо через деякий час увімкнули світло на території заводу, а  поліцейські машини роз’їхалися. 

За словами співрозмовника, після двох діб безперервного чергування, до людей нарешті приїхали представники влади з району разом з народним депутатом Ларисою Білозір та її помічниками. З паперами в руках, які їй надали приїжджі, Білозір пройшла до складських приміщень з цукром, далі відбулася розмова з громадою. Стояло питання про надання адвоката, який би перевірив законність документів, що й було зроблено.

І ось нарешті нам повідомили результат перевірки документи не такі, як треба

Представники громади ціною власного здоров’я намагаються добитися правди. Під час одного з попередніх протистоянь, що сталося кілька років тому, тут пролилася кров. Просять владу вислухати їх і допомогти вирішити це солодко-гірке питання. Однак поки що кирнасівчани залишаються сам-на-сам з приїжджими.

За інформацією членів ініціативної групи із захисту заводу, на складі зберігається трохи більше однієї тисячі тонн цукру. Кристали знаходяться у мішках по 50 кг. Тара уже перетворилася з білого кольору на чорний.

Втім, цукор такий продукт, що не псується. Його можна пересипати в чисті мішки. Хоча питання в іншому: кому він належить?

Коментар обласної поліції: Місцеві перешкоджали законним діям поліцейських

Прес-офіцер Ірина Добровольська:

-Слідчим управлінням обласної поліції здійснюється розслідування у кримінальному провадженні за ч.5 ст.191, в ході якого, на підставі ухвали слідчого судді, на заводі проводилася процесуальна дія: передача майна (цукру) власникові на відповідальне зберігання. Оскільки напередодні проведення слідчих дій група місцевих жителів кидала на територію заводу каміння, палиці, прути та висловлювала наміри  перешкоджання роботі поліції, було прийнято рішення про забезпечення охорони публічної безпеки та порядку біля заводу.

Під час проведення слідчої дії місцеві жителі, переважна більшість яких літні жінки, перешкоджали законним діям працівників поліції виконувати рішення суду. З метою недопущення загострення ситуації, силове втручання поліцією не застосовувалося, слідча дія була призупинена.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Юрий Бондарук

    Молодці! ГРОМАДА - це сила!
  • vovasуа S

    В ЧОМУ БРАТ СИЛА ??????
  • Поpошок

    Цукор не псується, ха ха. А взагалі, як бачимо мусора злигнулись з бандитами і створили ОЗУ. Ті показують, якісь документи, а ті машуть, ja ja zer gud. Одним словом-говнарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up