Після дворічної перерви туристів запрошують пройти Подільським шляхом святого Якова

Після дворічної перерви туристів запрошують пройти Подільським шляхом святого Якова
  • Українське Каміно, яке через російську агресію офіційно не функціонувало з 2022 року, відновиться у квітні.
  • Розповідаємо деталі та особливості проходження Подільського шляху святого Якова під час війни.
Camino Podolico — це культурно-пізнавальний та паломницький маршрут з Вінниці до Кам’янця-Подільського через Бар за моделлю Шляхів святого Якова, які проходять через усю Європу. В тестовому режимі маршрут запрацював завдяки підтримці Українського культурного фонду у 2021 році.

«Цей рік дуже відповідальний, тому що два роки маршрут офіційно був на паузі. Але зараз ми з усіма координаторами, з усіма громадами Подільського шляху святого Якова працюємо над тим, щоб стартувати з 25 квітня, як це первісно й задумувалося, — каже директор департаменту маркетингу міста і туризму міськради Олександр Вешелені. — Адже нам багато пишуть (зокрема й військові), що планують або провести відпустку у такому форматі (як невеликий ретрит для психологічного відновлення в умовах війни), або зробити проходження маршруту з паралельним збором донатів для підтримки наших захисників і захисниць. Саме тому ще з кінця минулого року ми ведемо підготовку до повноцінного функціонування маршруту з необхідною інформаційною підтримкою та інфраструктурою».

Маршрут

На сайті www.caminopodolico.net у розділі «Маршрут» уже оновлюється інформація про місця, де можна поїсти і зупинитися на нічліг: апартаменти, готелі, хостели, зелені садиби тощо. Організатори наголошують, що на всіх зупинках житло потрібно обов’язково бронювати завчасно та шукати резерв у випадку заповненості того чи іншого закладу.

Паспорт пілігрима

Незмінним атрибутом маршруту Camino Podolico залишається паспорт пілігрима, який видаватимуть у Вінниці та Бару, і в якому необхідно проставляти штампи чи відмітки у населених пунктах, які проходить мандрівник чи паломник.

Відео дня

Для того, щоб отримати головний документ — сертифікат проходження маршруту — наявність відміток у кожній з громад не буде обов'язковою. Єдине, що має бути точно підтверджено — це неперервність маршруту: з Вінниці до Бару (сертифікат про проходження половини шляху пішки) або з Вінниці до Кам’янця-Подільського (сертифікат про проходження або долання на велосипеді всіх 250 кілометрів Camino Podolico).

Укриття

Згодом на сайті буде доступна інформація про наявні укриття в громадах та загальні рекомендації щодо безпеки паломників.

Родзинка 2024

Цьогоріч планується розширення маршруту Camino Podolico і поява альтернативних гілок.

Особливою родзинкою стане ділянка до єдиної діючої на Поділлі церкви і джерела святого Якова, яка розташована приблизно за 30 кілометрів від Кам’янця-Подільського у селі Панівці Тернопільської області. Під час відкриття сезону планується колективне проходження до цих об’єктів, на яке можна буде зареєструватися в середині квітня.

 

Читайте також:

Церковний календар на березень 2024 року: нові дати

Кого і коли вітати з днем ангела: календар іменин на березень 2024

Магнітні бурі у березні-2024: календар небезпечних дат та як вберегти здоров'я

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Світлана Коваль

    Як і більшість хочу спробувати
  • Дивись профіль

    Бажаю здоровʼя, ми зараз працюємо на запорізькому напрямку тут зараз треш…☠️

    Все що відбувається викладаю в своєму телеграм каналі , посилання в шапці профілю
    Підтримайте мене будь ласка підпискою на канал

keyboard_arrow_up