Віталій Ксенчин зазвичай випікає євро-торти, але напередодні Великодня він пече пасочки. За традицією, пекти паски прийнято в четвер напередодні Великодня, — розповідає кухар. — Перш ніж приступити до готування, приведіть в порядок і кухню, і свої думки. Під час приготування тіста важливо думати про хороше, нікуди не поспішати, не кричати і не сваритися.
Кухар також пояснив, що тісто для пасок не повинно бути рідким, але і не повинно бути густим, інакше паски або розпливуться під час випікання, або швидко зачерствіють. Дуже важливо дотриматися «золотої середини», тісто повинно вийти повітряним. — Випікати паску рекомендується у зволоженій духовці, для цього перед випіканням в нижню частину духовки поставте склянку або миску з водою, — сказав Віталій. — Тісто має підходити мінімум тричі: перший раз підходить опара, другий раз – замішане тісто, третій раз – тісто, укладене у форми.
Процес приготування
Робимо опару, це молоко цукор, дріжджі і трохи борошна.
Коли це усе змішали, даємо 20 хв постояти, щоб дріжджі почали працювати. Після опари потроху додаємо борошна і замішуємо тісто.
Додавати борошно до тих пір, скільки візьме тісто.
Наприкінці замішуємо руками і даємо тісто любові, ласки і тепла.
Замішали і даємо підійти 30 хв і знову замішуємо і так 3-4 рази.
Прикрасити можна італійською меренгою, це білкова глазур. Білок збивається із цукровим сиропом.
3 білки кімнатної температури
3 ч. л. цукру
Для сиропу: 150 г цукру і 3 ст. л. води
Віктор Палевський, шеф-кухар ресторану “Гетьман”, розповів, як можна спекти оригінальні сирну паску та пасочку з лимоном.
Сирна паска
Перетерти через сито 1 кг домашнього сиру, додати 200 г вершкового масла, пів-стакана манки, вбити 8 яєць зі стаканом цукру до пишної піни,
1стручок ванілі, 200 г замочених родзинок, вимішати обережно. Викласти у змащені вершковим маслом форми і змастити жовтком. Випікати при температурі 180 градусів до рум'яної скоринки.
Паска з лимоном
Замішуємо опару.
Візьмемо 1 літр кип'яченого молока (теплого), додати борошна, до консистенції рідкої сметани, додати 150 г дріжджів, залишити на 2 години інколи помішуючи. Тим часом замішати тісто, в яке потім введемо опару. 150-200 г вершкового масла перетерти з борошном додати пів-стакана сметани, додати пів-стакана олії рослинної, 8 яєць та 7 жовтків, 5 стаканів цукру та один стручок ванілі (можна замінити на ваніль в пачці), пів-лимона натерти на мілку тертку, 150 г замочених родзинок, щіпку солі. Змішати з опарою, додаємо борошно, доводимо тісто до м'якої консистенції, щоб тісто не було забите, вимішуємо пів- години, тісто має підійти, і тоді йому потрібно зробити обминку 2-3рази. Наповнюємо форму на третю частину, і ставимо в тепле місце, щоб підійшло. Випікати при температурі 180 градусів до готовності, час залежить від величини форми і духової печі.
Секрети хорошої паски від вінницьких кухарів
Де продукти для паски найдешевші?
Журналісти промоніторили ціни на основні продукти для паски. Завітали у магазини АТБ, Сільпо, Грош та на ринок Урожай. За основу взяли один із популярних рецептів, а саме:
1 кг борошна,
50 г дріжджів,
1,5 склянки молока,
10 жовтків,
3 білка,
250 г цукру,
200 г вершкового масла,
100 г родзинок,
3 ч.ложки ванільного цукру
Найдешевшим набір продуктів виявився у магазині Грош (трохи більше 67 грн). Результати можна переглянути на діаграмі.
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 27 від 2 липня 2025
Читати номер