Паски: готуємо разом із вінницькими кухарями

Паски: готуємо разом із вінницькими кухарями
  • Де продукти для приготування пасок найдешевші?
  • Секрети хорошої паски та оригінальні рецепти

 

Віталій Ксенчин зазвичай випікає євро-торти, але напередодні Великодня він пече пасочки. За традицією, пекти паски прийнято в четвер напередодні Великодня, — розповідає кухар. — Перш ніж приступити до готування, приведіть в порядок і кухню, і свої думки. Під час приготування тіста важливо думати про хороше, нікуди не поспішати, не кричати і не сваритися.

Кухар також пояснив, що тісто для пасок не повинно бути рідким, але і не повинно бути густим, інакше паски або розпливуться під час випікання, або швидко зачерствіють. Дуже важливо дотриматися  «золотої середини», тісто повинно вийти повітряним. — Випікати паску рекомендується у зволоженій духовці, для цього перед випіканням в нижню частину духовки поставте склянку або миску з водою, — сказав Віталій. — Тісто має підходити мінімум тричі: перший раз підходить опара, другий раз – замішане тісто, третій раз – тісто, укладене у форми.

Відео дня

 

 

 

Процес приготування

Робимо опару, це молоко цукор, дріжджі і трохи борошна.

 

Коли це усе змішали, даємо 20 хв постояти, щоб дріжджі почали працювати. Після опари потроху додаємо борошна і замішуємо тісто.

 

 

Додавати борошно до тих пір, скільки візьме тісто.

Наприкінці замішуємо руками і даємо тісто любові, ласки і тепла.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Замішали  і даємо підійти 30 хв і знову замішуємо і так 3-4 рази.

Прикрасити можна італійською меренгою, це білкова глазур. Білок збивається із цукровим сиропом.

3 білки кімнатної температури
3 ч. л. цукру
Для сиропу: 150 г цукру і 3 ст. л. води

 

 

 

 

 

 

Віктор Палевський, шеф-кухар ресторану “Гетьман”, розповів, як можна спекти оригінальні сирну паску та пасочку з лимоном.

 

 

 

 

 

 

 

 

Сирна паска

Перетерти через сито 1 кг домашнього сиру, додати 200 г вершкового масла, пів-стакана манки, вбити 8 яєць зі стаканом цукру до пишної піни,

1стручок ванілі, 200 г замочених родзинок, вимішати обережно. Викласти у змащені вершковим маслом форми і змастити жовтком. Випікати при температурі 180 градусів до рум'яної скоринки.

 

 

Паска з лимоном

Замішуємо опару.

Візьмемо 1 літр кип'яченого молока (теплого), додати борошна, до консистенції рідкої сметани, додати 150 г дріжджів, залишити на 2 години інколи помішуючи. Тим часом замішати тісто, в яке потім введемо опару. 150-200 г вершкового масла перетерти з борошном додати пів-стакана сметани, додати пів-стакана олії рослинної, 8 яєць та 7 жовтків, 5 стаканів цукру та один стручок ванілі (можна замінити на ваніль в пачці), пів-лимона натерти на мілку тертку, 150 г замочених родзинок, щіпку солі. Змішати з опарою, додаємо борошно, доводимо тісто до м'якої консистенції, щоб тісто не було забите, вимішуємо пів- години, тісто має підійти, і тоді йому потрібно зробити обминку 2-3рази. Наповнюємо форму на третю частину, і ставимо в тепле місце, щоб підійшло. Випікати при температурі 180 градусів до готовності, час залежить від величини форми і духової печі.

 

 

 

Секрети хорошої паски від вінницьких кухарів

  • хороша паска буде лише з тіста на опарі
  • щоб тісто добре підходило, воно має бути в теплому місці, але не в гарячому, бо вона привариться
  • в приміщенні де підходить тісто не має бути протягів
  • важливо, щоб усі продукти, які ви збираєтеся використовувати для приготування пасок, обов’язково були хорошої якості та першої свіжості, Їх потрібно заздалегідь дістати з холодильника, адже при змішуванні вони мають бути кімнатної температури
  • приблизний час випікання паски: масою менше 1 кг випікайте 30 хвилин, паску, масою 1 кг – 45 хвилин, масою 1,5 кг – 1 годину, масою 2 кг – 1,5 години
  • якщо під час випікання паска починає зверху пригорати, прикрийте її сухим папером або фольгою, змазаною олією
  • можна в тісто використовувати топлене (це молоко, яке довго нагрівається при малій температурі) молоко, яке надасть більш карамельний смак та аромат
  • щоб паска була із золотою скоринкою, зверху її змащували жовтком, збитим з цукровою пудрою, за 5 хв до готовності, або збитим цілим яйцем перед запіканням, але цю процедуру не потрібно робити, якщо ви її будете покривати білковою глазур’ю
  • обов'язково потрібно просіювати борошно
  • в тісто можна також додати кедровий горіх, мигдаль чи фундук, цукати чи курагу

Де продукти для паски найдешевші?

Журналісти промоніторили ціни на основні продукти для паски. Завітали у магазини АТБ, Сільпо, Грош та на ринок Урожай. За основу взяли один із популярних рецептів, а саме:

  • 1 кг борошна,

  • 50 г дріжджів,

  • 1,5 склянки молока,

  • 10 жовтків,

  • 3 білка,

  • 250 г цукру,

  • 200 г вершкового масла,

  • 100 г родзинок,

  • 3 ч.ложки ванільного цукру

Найдешевшим набір продуктів виявився у магазині Грош (трохи більше 67 грн). Результати можна переглянути на діаграмі.

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Olvol
    Не відзначаю цю дату, вважаю її чужинською модою
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Вінницька область очолила рейтинг регіонів за кількістю антикорупційних вироків 20:04 У Северинівській лікарні відкриють одне з перших в Україні сучасних відділень онкореабілітації 19:19 Обіцяють гроші — крадуть ваші дані: як працює фішинг і чому це небезпечно 19:06 На Вінниччині виписали понад 1600 штрафів за перевантаження фур, та загалом порушень меншає Від читача 15:10 Кінологічний центр — не розкіш, а потреба ! 18:22 «Мамо, не звинувачуй себе»: як у Буші загоюють серця після втрати синів на війні 18:05 Трояндовий рай у Великій Кісниці: родина Гуровських вирощує понад десять тисяч квітів photo_camera 17:32 Суд скасував генплан, але Агрономічна сільрада хоче дорогу: що відбувається на провулку Весняному? play_circle_filled photo_camera 17:04 Вінничанин отримав десять років ув'язнення за проросійські дописи в соцмережах 16:15 У Вінниці об’єдналися дві відомі автошколи — тепер це «Водій Плюс» (Новини компаній) 15:58 Судитимуть за «смердючий бізнес»: керівника вінницької філії «Укрветсанзаводу» звинувачують в екозлочині 15:49 Сотки за мільйони: де у Вінниці продають комунальну землю? 15:10 Калинівська громада отримала трофейний російський дрон від військових photo_camera 13:42 «Казав, що після війни буде частіше приїжджати у Могилівку»: попрощалися з льотчиком F-16 Максимом Устименком 13:38 Підсумки НМТ: на Вінниччині 84 школярі отримали максимальні 200 балів 13:17 Хочеш більше енергії? Сходи на йогу або стретчинг (Новини компаній) 12:38 На Келецькій побили 15-річного хлопця 12:02 Дві вінничанки готували страшний теракт проти Сил оборони — їх судитимуть 10:48 П’яний з ножем налякав людей на вінницькому ринку 10:12 У Серебринцях відкрили Алею Слави на честь земляків-героїв
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up