Батьки Віталія розповідають, що перший «десерт» їх син створив ще у 4 рочки, і це був млинець. Віталій змалку любив готувати щось солодке. - У 6 років я спостерігав, як мама пекла торт, запам’ятав рецепт, а потім пробував випекти такий самий. Так як часто не виходило, то я постійно переробляв, - згадує Віталій. - У 10-річому віці за літні канікули я уже використовував мішок борошна для своїх експериментів. Коли ходив у школу в клас 5-6 на другу зміну, то зранку постійно готував собі Їсти та випікав пряники.
Торт від ВіталіяДе навчають на кондитерів
Віталій Ксенчин навчався у Вінницькому Торговельно-економічному коледжі (факультет Виробництво харчової промисловості). Крім того, заочно навчається ресторанній справі у Київському Торговельно-економічному університеті. – Але цього замало, - каже Віталій, - Я часто їздив на кондитерські майстер-класи, найчастіше у Київ. Вчився готувати бісквітні та євро торти і десерти, цукерки, розписувати печиво, робити Кенді-бари та інше.
Молодий кондитер на майстер-класі у Києві
Дипломів у Віталія багато. Але зупинятися він не хоче.Кондитер розповідає, що працює на дому, але мріє з часом відкрити власний заклад. - Я не шукаю клієнтів спеціально. Фото власних десертів і тортів викладаю в соцмережах, - ділиться досвідом Віталій. – Спочатку солодощі замовляли рідні та близькі, сусіди, а потім радили своїм знайомим.
Що таке євро-торти і коли вони у Вінницю вперше потрапили
Молодий кондитер каже, що євро-торт ставав улюбленим у всіх, хто його спробував хоча б раз. - Євро-торт - віяння, яке прийшло до нас із європейських країн. Об'єднує безліч смаків і складових, оформлених певним способом, - каже хлопець. - Переважно це мусові, легкі торти з фруктовими та/або шоколадними нотками. Поверхню торту покривають шоколадним велюром або дзеркальною глазур'ю.
Євро торт, вкритий дзеркальною глазур'ю
Євро торт, вкритий дзеркальною глазур'ю
Євро торт, вкритий велюромВіталій Ксенчин дізнався про євро-торти уже давно, а от почав робити їх у 2015 році, одним із перших у Вінниці. – Усе необхідне приладдя замовляю на перевірених мною кондитерських сайтах. Всі компоненти десертів тільки натуральні, - розповідає він. - Вершки використовую українські, а, наприклад, шоколад - тільки з Європи, тому що потрібна висока якість цього продукту.
Ще один красень-торт
Кондитер також створює імбирні пряники
Імбирні пряникиВіталій розповідає, що любить розробляти нові десерти. – Якось сусідка принесла справжню лаванду, щоб пити чай. А я почав думати, що б з неї можна смачненьке зробити, і придумав лавандовий мус, - каже хлопець.
Віталій презентує новий десерт
Кенді-бар із смаколиками
Шу – заварні тістечка.
Капкейки – порційний тортик, який нагадує кекс, буває з начинкою та зверху покритий кремовою шапочкою.
Кейк-попси – міні-тортики на паличці.
Горіховий крокан – горіхи, перебиті з цукром.
Мус – однорідна повітряна маса, перекладається як «піна», «ніжність».
Кенді-барСолодощі чи музика? – Можна поєднати!
З дитинства кондитерська справа для хлопця була дуже до душі. А любов до музики йому прищепив батько із старшою сестрою Оксаною, яка закінчила Львівську консерваторію. – Я ще зовсім маленьким приходив на репетиції до батька, брав в руки барабанні палички і грав разом з батьком, - розповідає Віталій. - Так сталося, що кондитерська справа і музика захопили моє серце і як хобі, і як основна робота та спосіб заробити гроші.
Не тільки кондитер, ще й барабанщик«Стрижі-М» (Стрижавські музики – авт.) - гурт, в якому виступає батько Віталія, він клавішник. Сам хлопець грає на барабанах. - Граємо тільки на живих інструментах і без використання комп'ютера. В групі нас шестеро: 2 гітариста, 2 клавішника, саксофоніст і барабанщик, - каже хлопець. - Найчастіше виступаємо на святах, які проводяться у Вінниці та Стрижавці, іноді запрошують у інші міста та села. А починав грати у гуртах «Не лізь, бо вб'є» і «Так'Ома». Навчався у кращих спеціалістів з барабанів у Вінниці.
Хлопець усе встигає, і на барабанах у гурті грає
Гурт "Стрижі-М"
Віталій Ксенчин і ще одне захоплення - барабани
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 16 від 16 квітня 2025
Читати номер
Любому понятно, что в эвропах даже торты не такие, как у остальных.