Пару з дитиною покарали за пиво після анонімки. Так може бути з кожним

Пару з дитиною покарали за пиво після анонімки. Так може бути з кожним

Затримання поліцейськими у парку подружжя з малою дитиною викликало негативну реакцію вінничан. Люди не зрозуміли «копів», які покарали главу сімейства за анонімкою. Хто був неправий в цій скандальній історії з пивом? 20minut.ua розпитала експертів

Молоде подружжя випило пива в парку і поверталося з дитиною додому. Класична картина. Але до них підішли поліцейські з питаннями про порушення. Передувало затриманню повідомлення «свідомої громадянки» про неприпустиму поведінку незнайомої їй подружньої пари.

Жінка, ім’я якої залишилося невідомим, обурилася на розпивання пива подружжям в присутності їхньої малої дитини. Вона підійшла до патрульних й вказала їм на факт. Про те, що було далі, 20minut.ua писала у новині "Через “непорозуміння” копи годину тримали у відділку сім’ю з дитиною".

- Ми з жінкою трохи випили в кафе у Центральному парку після робочого дня. Так, були з дитиною, - розказував затриманий «копами» Денис. - Але десь о восьмій годині вечора пішли додому. Через сто метрів до нас причепилися поліцейські. Затримали через «орієнтировку»…

Відео дня

Його дружина теж розсердилася на "копів", що ставили питання після «якоїсь анонімки». До затримання молоді люди вели себе спокійно. Після – почався конфлікт.

Новина із відеозаписами розмови порушників з поліцейським на 20minut.ua зібрала десятки коментарів. Переважно - невдоволених діями «копів». Люди писали, що адекватну на вигляд пару не варто було чіпати. Мовляв, ідуть собі, нічого не порушують, навіщо карати людей за те, що роблять всі – відпочивають з пивом в громадських місцях вечорами?   

«Це якась маячня!», «Краще б збоченців половили на Вишенському озері!» - писали люди.

Завершилася ця історія більш-менш нормально. Пару не оштрафували. Главі сімейства винесли письмове попередження, хоча міг бути й ще легший варіант розв’язки. Чоловіка могли попередити усно й відпустити одразу, на місці, додому. Так би вчинили, якби він показав документи чи хоча б назвався. Він відмовився - не захотів погоджуватися з тим, що йому роблять зауваження правомірно. Більше того, взяв й на очах в патрульних вчинив ще одне порушення – закурив в громадському місці. Рознервувався... 

Самі ж поліцейські назвали цей випадок конфліктом на порожньому місці. А що думають експерти про цю історію затримання вінничан після анонімного звернення про розпивання пива при малій дитині?

Редакція розіслала питання людям, що добре орієнтуються в правоохоронній сфері – адвокату, колишньому начальнику міліції, громадському активісту, що моніторить роботу «копів», та психологу, який вчив поліцейських комунікації та стресостійкості (за його програмами досі викладають патрульним поліцейським інші тренери). Більшість, коментуючи інцидент, стали на бік поліцейських, але не всі.
 


«Тупе виконання статті адімнкодексу»

Віктор Русин,
колишній начальник обласної міліції
:

- Важко коментувати тупість поліцейських. Я завжди говорив міліціонерам, випускникам міліцейських вузів та керівникам підрозділів, що є правопорушення і є людські якості. Якщо тупо виконувати статті адмінкодексу, то ви озлоблюєте суспільство і вас будуть називати "мусорами". Але якщо просто поясните людині, по-простому, по-людськи, то завжди люди скажуть, що це "мент" справедливий, і до вас буде повага. Така моя позиція була завжди.



«Агресивну поведінку показала сім’я»

Віталій Бєлов,
автор тренінгових програм для «копів»:

- Якщо поліцейські отримали повідомлення, то повинні відреагувати. Якщо п’яна сімейна пара ходить з маленькою дитиною, це може бути для дитини небезпечно. В окремих випадках можна забрати дитину за певною процедурою. Припускаю, що поліцейські вирішили це перевірити, а пара полізла на рожен. У відповідь копи почали говорити про попередження/затримання і так далі, хоча могли й за куріння покарати. Там невеликий штраф.
Копи повинні максимальну кількість ситуацій вирішувати на рівні комунікації. Тут це і відбулося. Хто винен? Думаю, агресивну поведінку почала демонструвати сім’я. В стилі: а чого ви до нас пристали, а покажіть, а розкажіть, ви б краще охороняли… Я на боці копів.



«Пити з дитиною – це взагалі аморально»

Олександр Сарафанюк,
адвокат:

- Сьогодні суспільство страждає на відсутність простої елементарної поваги до Закону та правоохоронних органів. Вину за це можна покласти на саме суспільство, владу та правоохоронну систему в цілому. Там, де немає довіри, – відсутня повага. Людей потрібно навчати з малку поважати Закони та людей у формі.
Конкретно в цій ситуації працівники поліції діяли повністю адекватно і законно, правильно застосовуючи норми Закону України “Про національну поліцію” та Кодексу України про адміністративні правопорушення. В них було повідомлення про вчинене правопорушення і вони на нього належним чином відреагували. Поява в громадських місцях у п’яному вигляді – це адмінпорушення, передбачене статтею 178 зазначеного кодексу. Тим більше розпивати спиртні напої в присутності малолітньої дитини - це взагалі аморально.
Нажаль, таких випадків дуже багато, влада не займається роз’яснювальною роботою, немає реальних соціальних програм, вона просто бездіє. А народ - живе своїм життям.



«Пам’ять про ППСів залишиться надовго»

Станіслав Нижник-Оскольський,
активіст коаліції громадських організацій "Ніка":

- Нажаль в цій ситуації поза увагою залишилася дитина. Вона стала не тільки свідком даної ситуації дійсно схожої на сутичку амбіцій, а й заручником в руках своїх батьків - змушена була спостерігати всі ці розмови та суперечки. Чи були порушені права дитини, які уроки та висновки зробила дитина, адже в дитячому віці формується світогляд? Поліцейський зобов'язаний реагувати на будь-які повідомлення щодо загрози для неповнолітньої дитини.
По ситуації поліцейський-громадян скажу так: п'яний в громадському місці не значить автоматично правопорушник.
Згідно статті 178 Кодексу України про адміністративні порушення правопорушенням є поява в громадських місцях у п'яному вигляді, що ображає (!) людську гідність і громадську мораль. Підстави для перевірки документів особи чітко виписаних в статтях 31 та 32 Закону країни "Про національну поліцію". Але не потрібно забувати що цінним в спілкуванні є доброзичливість та готовність до аргументованого діалогу. Схоче, саме цього бракувало в даній ситуації.
Раніше звернення міліціонера ППС до громадянина зазвичай несло загрозу саме громадянину і тому потрібно було захищатися усіма можливими способами. Пам'ять про такий спосіб поведінки буде ще довго залишатися в підсвідомості наших людей. Щоб не потрапляти в такі ситуації ми маємо усі поважати, не порушувати та захищати права і свободи людини, вміти толерантно спілкуватися.



Читайте також:

Яким був перший рік існування поліції? У Вінниці святкують не тільки «копи»

П’яний 24-річний вінничанин обматюкав копів на весь залізничний вокзал

В Україні подорожчають цигарки і алкоголь. Чи зупинить це курців?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Драчук Яна

    Кафе в парку є,алкоголь продається а пити його закон забороняє!
  • А К

    "Закурив в громадському місці"-тка по цій статті можливо кожнього 2 штрафувати ,от бюджет наповнять -ДЕБІЛИ.....
  • Анонім

    Вот на перекрестке возле Дворца Офицеров все лето на тротуаре лежит вечно пьяное тело - никакой реакции полиции! Зато мы задержим семейную пару, выпившую пива. Русин прав - такие действия озлобляют общество.
  • Анонім

    Важко коментувати тупість Віктора Русина - виявляється шо "мусор" це образливо, а "мєнт" це комплімент
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera Від читача 16:59 Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up