Паліям листя загрожує штраф 1360 гривень. Рейди виходять на перевірку

Паліям листя загрожує штраф 1360 гривень. Рейди виходять на перевірку
  • У Вінниці розпочали працювати мобільні групи, які штрафуватимуть за спалення листя біля будинків.
  • Вісім груп моніторитимуть ситуацію не лише у самій Вінниці, але й на приєднаних територіях.
  • Вони діятимуть в період з 14 березня по 30 квітня.

У Вінниці щовесни та щоосені мешканці починають прибирання на своїх присадибних ділянках і спалюють опале листя, гілля та бадилля. В процесі горіння разом з димом в атмосферне повітря потрапляють отруйні для людського організму діоксини. А під час тління рештків рослинного походження у повітря надходить бензопрен, який здатний викликати у людини онкологічні захворювання.

Рейди будуть тривати до травня

Робочі групи будуть проводити рейди, які передбачають виявлення й інших правопорушень на об’єктах благоустрою та поліпшення санітарно-екологічного стану території Вінницької міської територіальної громади.

Правопорушників будуть притягати до адміністративної відповідальності.

Відео дня

— Щороку, навесні та восени, працівники Муніципальної варти спільно із представниками квартальних комітетів, комунальних підприємств та виконавчих органів міської ради проводять рейди по виявленню фактів спалювання сухої рослинності. До людей, які спалюють листя, наші працівники застосовують адміністративні методи впливу, які передбачають штраф, — розповідає начальник Муніципальної варти Віталій Чигур.

Штраф

На злісних порушників будуть складатись протоколи про адмінправопорушення відповідно до статті 152 КУпАП.

Розмір штрафів складає від 340 до 1360 грн для громадян та від 850 до 1700 грн для суб’єктів підприємницької діяльності.

Під час проведення моніторингу мобільні групи також звертатимуть увагу і на інші порушення Правил благоустрою Вінницької міської територіальної громади – наприклад, складування сміття або забруднення територій.

У Муніципальній варті просять повідомляти про факти спалювання листя до Ситуаційного центру за тел. (067) 410 21 01, або ж до Цілодобової варти 15-60.

Довідка

Спалювання опалого листя завдає шкоди здоров’ю та довкіллю. Щороку лікарі попереджають про ризики для організму людини, а екологи б’ють на сполох, адже це призводить до забруднення повітря, води та ґрунту, а також - зникнення певних видів тварин.

Спалювання рослинних відходів та опалого листя небезпечне ще й тим, що може перерости у неконтрольоване горіння. А це, в свою чергу, може призвести до пожежі. Варто зазначити, що при згорянні рослинних решток з димом вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин. А під час тління листя чи бадилля у повітря надходить бензопірен, що здатний викликати у людини ракові захворювання. Крім того, ці речовини впливають на органи дихання, сприяють виникненню респіраторних захворювань, катарів верхніх дихальних шляхів, ларингіту, бронхіту та пневмонії.

Альтернатива спалюванню – компостування органічних відходів.

 

Читайте також:

«Загадки середньовічної Вінниці». Які екскурсії від Офісу туризму підготували на березень

Вінничан запрошують на військово-патріотичний фест «Мелодії незламних сердець

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (175)
  • Наташа Свинарчук

    Ми всі розуміємо що вредне ,ате невредно що зриваються снаряди іде війна ,то куди воно йде невповітря
  • Наташа Свинарчук

    Кажуть не палити ,а куди дівати на мусорку ,то на скіки хватить тих мусорків ,уже село засади гора стоїть
  • Лариса Березовска

    А куди дівати ці срачі,чупакабрів заводити,з самого дитинства всі палили і ніхто не травився,чи може дають бригади,щоб його вивозити .
  • Олександр Черепанов

    Дівчата а з кого ті трутні що називають себе влада здеруть грошей як не з людей
    Це ж не просто заборона де вам зроблять зауваження ви сплатите штраф кілька років в минулому був 800гр

keyboard_arrow_up