Палацу Потоцьких у Тульчині повернуть первозданний колір. Який саме?

Палацу Потоцьких у Тульчині повернуть первозданний колір. Який саме?
Як використовуватимуть комплекс палацу Потоцьких після реставрації? Поки що у місті не дають відповіді на це питання
  • Держава пообіцяла 27 мільйонів гривень на продовження ремонту палацу Потоцьких у Тульчині. Що планують зробити за ці кошти?

Новину про те, що держава дасть грошей на продовження ремонту палацу у Тульчині, поширила народна депутатка Лариса Білозір. Про це вона написала на Фейсбук-сторінці Тульчинської міської громади.

«Рада повідомити чудову новину, на яку всі ми дуже чекали, — йдеться у повідомленні. — Палац Потоцьких включено до програми «Велика реставрація». Проект реставрації схвалено у Міністерстві культури та на бюджетному комітеті разом зі ще 25 проектами культурно-історичних об’єктів комунальної власності».

Відео дня

За інформацією Лариси Білозір, на порятунок пам’ятки на першому етапі виділять 27 мільйонів гривень. Уточнює, що кошти будуть ще в нинішньому році.

Тульчин могли не включити до згаданої програми «Велика реставрація». Чому? Справа в тому, що палац є об’єктом комунальної власності. Нині в ньому знаходиться навчальний заклад — місцевий коледж культури. Пам’ятки зі статусом комунальних не підпадали під фінансування державою ремонтно-реставраційних робіт. Тобто відновлювати їх, чи реставрувати треба було за кошти громади. Але ж це несправедливо! Бо громади, мова не тільки про Тульчинську, не мають таких коштів на відновлення пам’яток старовини.

Що зробила наша землячка-депутат? Вона запропонувала зміни до законодавства. Їх суть в тому, щоб пам’ятки культури зі статусом комунальних також  можна було долучати до програми «Велика реставрація». Таку пропозицію підтримали. Завдяки їй до програми включено 25 таких об’єктів. Це загалом в державі. Одним з них є палац Потоцьких у Тульчині.

— Палац необхідно терміново ремонтувати, — каже Лариса Білозір. — Під час досліджень експертиза виявила, що ситуація з її станом досить сумна. Окрім видимих пошкоджень, є також ураження деяких несучих конструкцій даху та перекриття…

Що планують зробити? Найперше відремонтувати дах центрального корпусу будівлі: замінити покрівлю, дерев’яні конструкції перекриття тощо. Замінити вікна та двері, причому виготовлятимуть їх із використанням історичних елементів минулого часу. Відремонтувати фасади, зняти нашарування штукатурки.

У науково-проектній документації реставрації об’єкта передбачено повернення історичного вигляду будівлі. Зокрема, відновити первозданний автентичний колір фасаду. Як стверджують дослідники, «рідний» колір був палевий, від французького слова «paille», тобто солома.

Декілька фактів з історії будівлі. Будівництво розпочалося 1782 року за проектом французького архітектора Лакруа на замовленнят родини Потоцьких. Спочатку вони проживали у Старому палаці, збудованому у 1757 році. У збудованому палаці була бібліотека на 17000 книг, картинна галерея, театр за участь 200 акторів,  у приміщеннях працювала друкарня, оранжерея турецькі лазні, манеж, були також стайні для коней.

Перша спроба відновлення будівель датована ще 1975 роком. Частково його відремонтували у роки незалежності держави. 

Палац Потоцьких є одним з місць екскурсій для туристів, які приїжджають до Тульчина. Особливо багато їх відвідують місто у дні оперного фестивалю, що уже став традиційним.

Починаючи з 2017 року, тут відбувається масштабний оперний фестиваль просто неба  — «OperafestTylchyn».

 

Читайте також:

«Руки і куртка у нього були в крові…» Водій маршрутки побив 55-річного атовця, викладача коледжу

Приїхали з Києва, щоб допомогти. У Козятині рятували молодого лебедя

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач68

    Як вони забембали цим палацом. Скільки грошей вже освоїли на тій реставрації один Бог знає.  то приїжджав
    П редставник
    О бласного
    Ц ентру.  щось там обіцяв.  То депутатка приїздила з Кийова і теж щось тренділа. Як ви с.ки  ЗЕлені задовбали.
    Де кущі діли , які були перед палацом, ? Все в плитку закатали, реставратори х.рові

keyboard_arrow_up