«Пачку цигарок – і злізу» . Як поліція кілька годин вмовляла чоловіка не стрибати з 55-метрової вежі

«Пачку цигарок – і злізу» . Як поліція кілька годин вмовляла чоловіка не стрибати з 55-метрової вежі
Ногами зачепився за перила, руки розставив для польоту... Це був найстрашніший пірует на "маківці" 55-метрової вежі 32-річного чоловіка
  • Три години поліцейські Тростянця вели перемовини з чоловіком, який забрався на вишку мобільного зв’язку і погрожував стрибнути
  • На 55-метровій висоті він танцював, стрибав, ставав ногами на огорожу, на ребро тарілки-антени
  • Які виставляв умови і про що говорили з ним поліцейські?
  • "Він попросив пачку цигарок, а в нас їх нема - ні я, ні мої заступники не палимо"

Повідомлення про те, що на вежу мобільного зв’язку піднімається чоловік, надійшло до Тростянецького відділення поліції о 16 годині 02 хвилини. Телефонували з приміського села Буди, що на відстані приблизно два кілометри від райцентру.

— Через п’ять хвилин група швидкого реагування уже була на місці події, - розповів 20 хвилин/RIA начальник районного відділення Нацполіції майор Ігор Сандул. — Очолював групу майор Максим Яровий. Одразу після того поїхав я і заступник майор Володимир Хреїк. Три години довелося умовляти чоловіка не робити фатального кроку. На щастя, нам це вдалося. І це найважливіше у цій непростій операції.

Танець на висоті 55 метрів

Спілкуванню з тим, хто був уже на найвищій точці заважав вітер. Поліцейські користувалися гучномовцем.  Всі три офіцери говорили з ним по черзі. У відповідь не було чути нічого. Чоловік довго мовчав. Але дії його були непередбачувані.

Відео дня

-Він виробляв таке, що дивитися знизу було страшно, не кажучи про висоту, - продовжує майор Сандул. – Що конкретно? Наприклад, танцював. Перелазив з одного місця на інше. При цьому однією ногою ставав на ребро «тарілки»-антени, а другою – на перила огорожі майданчика. У будь-яку мить чоловік міг зірватися. Якби це сталося, жодних шансів на врятування у нього не залишалося.

Поліцейські запитали у сільського голови, хто цей чоловік. Треба було викликати когось з родичів. Олександр Комаров, керівник громади Буди, сказав, що він не з їхнього села. Поруч зібралося багато місцевих. Ніхто не знав «верхолаза».

— Він заходив у шашличну, - повідомив один з чоловіків. — Може там щось знають.

У закладі харчування підтвердили, що справді у них був такий відвідувач. Кажуть, багато говорив. Інколи молов якісь дурниці. Наприклад, повідомив, що вдома у Бершадському районі, де проживає з бабусею, у нього є… чарівне каміння. Сказав, що його звати Володимир, що йому 32 роки. Надокучливий клієнт заважав не тільки працівникам, а й відвідувачам. Його виставили за двері.

Вежа мобільного зв’язку знаходиться неподалік від кафе, через дорогу.  Він побачив її, як тільки вийшов на вулицю. Очевидці стверджують, що одразу попрямував, причому, дуже швидко, до названого об’єкта.

Батьки відмовилися приїхати

Поліція швидко встановила місце проживання батьків чоловіка. Вони з Вінницького району. Знайшли їхній номер телефону.

— Батьки відмовилися приїхати допомогти нам у перемовинах з сином, - каже Ігор Сандул. – Поліцейські до всього звиклі. І до таких повідомлень теж. Зрозуміли, що маємо самотужки працювати з чоловіком. Зате  дізналися імена батьків, знали, як його звати. Щоразу зверталися до нього по імені. Так само називали при цьому імена батьків. Казали, що вони просять не робити нічого поганого.

— Чи була упевненість, що він до вас дослухається?

— Спочатку ні, не було такої упевненості, - каже Ігор Сандул. — Найбільш тривожною виявилася перша година. За весь цей час не почули від нього жодного слова. Натомість він знаходився на самій верхівці вишки. Місці, звідки найбільше  шансів зірватися донизу. Складалося враження, що чоловік робить усе для того, аби не втриматися. Згодом перебрався на оглядовий майданчик, огороджений перилами. Там безпечніше. Я про себе подумав: якби людина мала намір стрибнути, вона б уже це зробила.

До речі, саме під час першої години чоловік поводився найбільш агресивно. Як стверджує головний поліцейський району, трощив і кидав до низу окремі деталі конструкції вишки, зривав з себе і підпалював одяг. Перемовини не давали бажаного результату. Поговорити з чоловіком взявся представник Держслужби з надзвичайних ситуацій. Так само безуспішно.

Не треба заламувати руки!...

На землю опустилися перші сутінки. Поліцейські розуміли, що з настанням темної пори ситуація ще більше ускладниться. У темноті більше шансів злетіти з вишки. Ігор Сандул знову заговорив по гучномовцю. Після чергового повторення імені «Володя! Володя, ти чуєш мене?», чоловік озвався:

— Якщо дасте пачку цигарок і мобільний зробити один дзвінок, я злізу! – закричав він згори.

Спускався швидко. Таке враження, ніби робив це неодноразово. На відстані кількох метрів до землі зупинився.

— Не треба мені заламувати руки або бити, бо не злізу! – сказав він.

Йому пообіцяли, що ніхто цього не робитиме. Після почутого продовжив спускатися на землю.

— Він попросив цигарок, а я подумав , що ні я, ні мій заступник, ні керівник групи швидкого реагування не палимо, - згадує ситуацію керівник райвідділу поліції. - Цигарки дав хтось з групи швидкого реагування. Напоїли чаєм. Передали медикам швидкої допомоги, які весь цей час перебували поруч.

За словами співрозмовника, чоловіка перевірили на наявність алкоголю в крові. Прилад показав, що він був тверезий.

Він трощив дуже дорогі радіоблоки, а я думав про інше: «Тільки б не впав»

Серед присутніх під час переговорів з верхолазом був інженер Анатолій Цвігун, представник компанії Vodafone, якій  належить вишка. Паен Анатолій згадує, що служив у повітряно-десантних військах. Знає, що таке висота. Каже, це ж який має бути вестибулярний апарат, щоб три години перебувати на такій висоті і при цьому жодного разу голова не пішла обертом.

— Під час одного з його піруетів, у мене мало серце не зупинилося! – розповів журналісту пан Анатолій. – Сталося це тоді, коли він зачепився ногами за перила, а руки розставив так, ніби приготувався до польоту. Він трощив деталі, підпалював кабель, але я не про це думав. Тільки б не впав! Якби зірвався, тут ніхто б його не врятував. Конструкція вишки така, що внизу ширша, вгорі – вужча. Упав би не на землю, а на труби.  Дякувати, цього не сталося.

Коли пан Анатолій спостерігав за діями чоловіка на висоті, йому здавалося, що так сміливо і впевнено може поводитися хлопець віком 18-20 років, з міцними м’язами, не кажучи про ще міцнішу нервову систему і вестибулярний апарат. Насправді побачив маленького, худого чоловічка з неголеною щетиною, на вигляд якому було років 40-45.

— Найдорожчі деталі, які пошкодив цей чоловік, це радіоблоки, - говорить Анатолій Цвігун. – Зараз спеціалісти встановлюють, скільки і які частини конструкції знищено. Тоді й визначать суму пошкоджень обладнання. Але, повторюю, найдорожчими є згадані мною радіоблоки.

З якої причини чоловік вдався до неадекватних дій? Можливо, відповідь на це питання дадуть лікарі. Стан його психічного здоров’я мають обстежити, зокрема, в обласній психіатричній лікарні імені Ющенка. 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Юрий Бондарук

    Краще б заліз на верховну раду і вимагав відставки уряду! То хоч би став НАЦІОНАЛЬНИМ ГЕРОЄМ, а не просто дебілом!
  • Юрий Бондарук

    Ловите преступников, а не дебила с вышки снимайте. Нечем Вам заняться на деньги налогоплательщиков?

    Олексій reply Юрий Бондарук

    Часто такі відчайдушні люди і працюють на межі бідності та самогубства, роками сплачують податки, максимум, що можуть пошкодити, це якісь радіоблоки. Тому, робота медиків та копів такого повернути у соціум, а не добити.
  • Инна Гайдук

    Поліцейські молодці(які ж ВИ терплячі), а той  псих, який змусив Вас хвилюватися- хай би падав, в такому віці людина  сама відповідає за свої вчинки...таких не  шкода

    Oleksandr Stoliarov reply Инна Гайдук

    Бабо, краще не рожай, не плоди моральних уродыв
  • Жора

    Это диагноз шизофрения. У них иногда полностью отсутствует  страх, и они не чувствуют боли. Это примерно как в Китае показывали разбивали на голове монаха кирпичи, но там это была тренировка. А  в этой ситуации шизофрения. Вот поэтому родители и не захотели приезжать, родители и близкие родственники для шизофреников это злейшие враги...))) И таких шизиков в городе Винница очень много. Если  бы они  собрались  с десяток человек вместе, то как зомби могли бы  убивать и калечить людей на своей дороге.)))) Там родственники наверное не довольны что этого больного сняли с вышки)))).

    З.А.Глядач reply Жора

    "Если  бы они  собрались  с десяток человек вместе..."

    А вони часом і збираються. Зазвичай біля ОДА,інколи біля мерії або біля театру. І завжди чогось вимагають.

    Жора reply З.А.Глядач

    Там  Гайда номер один на такой диагноз))) . Хотя сейчас стала уже  крутой активисткой, и на митинги посылает  бомжей..)

    З.А.Глядач reply Жора

    Щось Тхорика давно не чути...

    Жора reply З.А.Глядач

    Тхор нашел телку  В Киеве  когда сидел, а уже когда вышел на волю то живет у нее в Киеве в приймах. вроде занимается бизнесом мелким.

    З.А.Глядач reply Жора

    В Олєна Васільчікова(чи як її там) вже все.вийшла в тираж?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up