Осіннє меживо за бабусиним рецептом: гастроблогерка Олена Павлова ділиться секретами смаку

Осіннє меживо за бабусиним рецептом: гастроблогерка Олена Павлова ділиться секретами смаку
  • Осінь — час щедрих овочів і бабусиних смаколиків. Гастроблогерка Олена Павлова пригадала рецепт межива з баклажанів, який завжди нагадує їй про рідну бабусю.
  • У цій страві овочі тушкують шарами, щоб баклажани залишалися цілими, а смак був насиченим і ароматним.

Пам’ятаєте, яке яблуко найсмачніше? Щойно зірване. І огірок найароматніший — той, що бабуся принесла з грядки у фартушку, ти його навіть не миєш, обтер об спідницю — і хрумтиш.

Восени на городах ще дозрівають помідори, їх називають «сливки», саме ті, що чудово підходять для засолювання. В село треба їхати саме восени й залишатися там, доки дощі не покличуть назад у гомінке місто.

«Є дві осінні страви, які я люблю найбільше, бо вони нагадують мені бабусю, — розповідає гастроблогерка Олена Павлова. — Лечо і меживо з баклажанів. Нещодавно ми згадували її у день народження. Вічна їй пам’ять, вона була мені і за маму, і за тата».

Відео дня

Вересень і початок жовтня — щедра осіння пора. Бабуся завжди казала: «Є п’ять страв, які варто готувати «на завтра»: лечо, меживо, борщ, смалець та пироги. Але пироги, — додавала бабуся Зіна, – до завтра ніколи не доживають».

І ось баклажани стоять на полиці, усміхаються, і я просто «псіханула» — вирішила зробити меживо.

Меживо часто плутають із рагу, але це зовсім інше. У меживі шматочки баклажанів залишаються круглими, страву не перемішують під час приготування, а перекладають шарами, щоб зберегти форму і текстуру. Саме це робить її такою особливою.

Складові:

  • середні баклажани —  3 шт;
  • невеличкі томати —  6 шт;
  • велика цибулина —  1 шт;
  • сіль;
  • перець,трави, які полюбляєте;
  • часник;
  • зелена петрушка з кропом. 

Приготування. Спочатку нарізаєте гарними кружальцями баклажан, широко, приблизно по сантиметру. Замочуємо в солоній воді на 15 хвилин. Далі трохи обсушуємо та добре обсмажуємо. Але не лиймо багато олії, хай вони будуть зі скоринкою. Викладаємо на велику таріль. 

Тим часом у олії смажимо дрібно порізану цибулину, до золотавого кольору. Присолюємо. 

Окремо смажиться шість помідор. Потім у великій сковороді перекладаєте шарами баклажани і помідорки з цибулькою. Поливаємо овочевим бульйоном або водою, кладемо ложку смальцю і хвилин 20 тушкуємо на маленькому вогні. Коли знімаємо - вичавлюємо два зубчики часнику. Подається як гарячим, так і холодним. 

 

Читайте також:

«Його можна було врятувати, якби на вокзалі був медик», — Юлія Міщенко про смерть батька в електричці

Сім вінницьких компаній позбулись російських власників — подробиці

У вінничан один з найменших тарифів. Скільки коштує опалення в Україні?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up