Оновлений Подільський центр онкології — знаковий для області об’єкт проекту «ВелБуд» (Пресслужба ОДА)

Оновлений Подільський центр онкології — знаковий для області об’єкт проекту «ВелБуд» (Пресслужба ОДА)
  • У Вінниці до 30-річчя Незалежності України відкрили оновлене відділення Подільського регіонального центру онкології — знаковий для області об’єкт Програми Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво-2021»

31 серпня до Вінниці з робочим візитом завітав, голова партії «Слуга Народу» Олександр Корнієнко. Разом з головою Вінницької облдержадміністрації Сергієм Борзовим та народними депутатами Романом Грищуком, Іриною Борзовою та Максимом Пашковським оглянули результати реконструкції та встановлене нове обладнання.

На Вінниччині повна будівельна готовність медичних об'єктів, які зводяться і реконструюються за Програмою Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво». Про це на брифінгу повідомив голова Вінницької ОДА Сергій Борзов.

— Пріоритетом Вінницької ОДА є розвиток медичної галузі по всіх регіонах, — сказав губернатор Вінниччини.— Є найвіддаленіші райони, де ніколи не було дороговартісного обладнання. Наприклад, такого, як комп'ютерні томографи. Зараз там з'явилися апарати КТ, найсучасніші апарати УЗД і цифрові рентгенапарати. За цей рік ми вже відкрили п'ять приймальних відділень, а також кардіоцентр у Могилеві-Подільському, — одному з найвіддаленіших міст області, що знаходиться на кордоні з Молдовою. Тепер там на черзі відкриття шостого приймального відділення.

Загалом у Вінницькій області цьогоріч планується відкрити 10 оновлених сучасних відділень в опорних лікарнях. Будівельна готовність усіх медичних об'єктів «Великого будівництва-2021» — стовідсоткова. Ті з них, які іще не відкрили, вже устатковані сучасною діагностичною апаратурою і очікують отримання дозвільної документації на початок діяльності від Державної інспекції ядерного регулювання.

— В Україні ефективність «Великого будівництва» у медичній галузі досить висока,— зазначив народний депутат України, перший заступник голови фракції ВРУ і голова партії «Слуга Народу» Олександр Корнієнко.— Ми реалізували кілька мережевих проектів. Зокрема, це приймальні відділення по всій Україні. Вони у різному форматі,— десь менші, десь більші, у них є різне обладнання. Але це те, що має працювати.

Він зауважив, що реалізація цієї програми стане підґрунтям для ефективного завершення медичної реформи, оскільки напрацьовані у різних країнах моделі функціонування галузі, застосовані в українські реалії, працюють не завжди коректно, зокрема, на «первинці».

Хіміотерапевтичне відділення

За статистичними даними щороку в Україні збільшується кількість онкологічних хворих. Нині у  Вінницькій області майже 46 тисяч онкохворих.

Подільський  регіональний  центру онкології донедавна знаходився у «радянській» будівлі, власне, як і решта корпусів онкодиспансеру. Нарешті відділення реконструювали.Тепер лікування відбуватиметься в сучасних комфортних умовах.

— В хіміотерапевтичному відділенні впродовж року лікується від 8 до 10 тисяч пацієнтів,— зазначила народний депутат України Ірина Борзова. — За останні 5 років кількість пацієнтів збільшилась більше ніж на 50%. При цьому за всі роки, відколи побудовані корпуси лікарні в 70-х, у відділенні вперше проведена реконструкція і створено належні умови для лікування пацієнтів та роботи медиків.

Команда представників «Слуги Народу» не просто чує про проблеми, які є в медицині, а й робить все щоб їх вирішити. І завдяки програмі президента «Велике будівництво» покращується медична інфраструктура Вінниччини та країни в цілому.

Створення належних умов для медиків та пацієнтів — один з наших пріоритетів!  

Голова Вінницької ОДА Сергій Борзов повідомив, що спільними зусиллями обласної державної адміністрації та народних депутатів України з державного бюджету на оновлення Подільського онкоцентру вдалося залучити 64 млн. грн. З них 44 мільйони — субвенція на соціально-економічний розвиток, яку залучили з державного бюджету народні депутати України від «Слуги Народу» — Анатолій Драбовський та Максим Пашковський. З Державного фонду регіонального розвитку 20 млн. грн. спрямовано на реконструкцію хіміотерапевтичного корпусу.

Очільник області наголосив, що 5 років головний лікар онкоцентру Володимир Шамрай вів «переписку» зі всіма міністрами охорони здоров’я України. Десять народних депутатів втручались у процес придбання. Але тоді так і не змогли. Лише торік все зрушилось з місця — це великий крок у розвитку радіологічної служби вінницького онкоцентру.

В хіміотерапевтичному корпусі зроблено:

  • ремонт першого поверху будівлі — рентгенологічне відділення
  • надбудову четвертого поверху — денний стаціонар з ліжками амбулаторної хіміотерапії
  • надбудову мансардного поверху — це теж для хіміотерапевтичного відділення
  • зведено нове перекриття та дах,
  • встановлено новий ліфт,
  • проведено роботи з утеплення стін та благоустрою території.

Крім реконструкції хіміотерапевтичного корпусу, подбали і про його матеріально-технічну базу: було закуплено новітнє обладнання. Оновлене відділення, в складі якого ще додаткових сорок ліжок для амбулаторного лікування хворих, до існуючих 360, створює сучасні, комфортні умови для пацієнтів. Це значно пришвидшить темпи їхнього лікування.

 — Ми маємо працювати не лише над оновленням об'єктів медичної галузі, а й над тим, що тут було менше пацієнтів, —підсумував Олександр Корнієнко.— Оздоровлювати націю — наше перше завдання.

Програма «Велике будівництво» у 2021 році спрямована на проекти соціальної інфраструктури та на економічний розвиток регіонів. Цьогоріч за програмою буде завершено близько 300 об’єктів соціальної інфраструктури. Проект Президента України «Велике будівництво» — працює для людей.

keyboard_arrow_up