Онлайн-декларації. Кожен зможе подивитися на прибутки держслужбовців

Онлайн-декларації. Кожен зможе подивитися на прибутки держслужбовців
  • Звітність в інтернеті буде відкритою для всіх
  • У декларації вписуватимуть прибутки від іншої роботи, подарунки та майно, яке оформлено на членів родини
  • Першими, хто подасть декларацію по-новому - це Президент, Прем'єр, урядовці

Онлайн-декларації не будуть закритими. Їх зберігатимуть на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції (nazk.gov.ua).

- Онлайн-декларація дійсно покаже, хто є хто з державних службовців. Цей реєстр допоможе відсіяти корупціонерів та показати дійсно чесних робітників, які працюють на благо держави. З 15 серпня і до 13 жовтня 2016 року триватиме 60-денний відлік, коли чиновники мають заповнити та подати електронну декларацію, - каже заступник голови Національного агентства з питань запобігання корупції Руслан Радецький.

Руслан Радецький, заступник голови Національного агентства з питань запобігання корупції

Відео дня

За неправдиву інформацію про свої доходи або доходи родини, держслужбовцю загрожує штраф від 43 тисяч гривень або позбавлення волі на строк до двох років з неможливістю займати певні посади, з конфіскацією майна.

Іван Пресняков, керівник Проекту “Прозорість та доброчесність публічного сектору” Програми розвитку ООН в України

- Так, зрозуміло, що якщо чиновник украв 345 тисяч гривень, йому не важко заплатити 50 тисяч штрафу. Але дані вносяться до Реєстру корупціонерів, і за його діяльністю слідкуватимуть детективи Національного антикорупційного бюро. Важливо те, що нова система - не тільки “батіг”, але й “пряник”. Чесні держслужбовці можуть отримати підвищення та збільшену зарплатню, - розповів керівник Проекту “Прозорість та доброчесність публічного сектору” Програми розвитку ООН в України Іван Пресняков.

Однією з головних особливостей нової системи стане те, що “вільного трактування” відомостей про прибутки у чиновників більше не буде.

- Пaперову деклaрaцію кожен зaповнювaв, як йому потрібно. Новa системa деклaрaцій не дозволить по-різному трaктувaти поля – є поле, яке треба заповнити, і декларація не додасться без тексту, - кaже Івaн Пресняков.

Голова Вінницької ОДА Валерій Коровій закликав відділяти "чиновників" від держслужбовців. За його словами, у законах немає такого поняття, як "чиновник"Про мaйно членів сім’ї держслужбовець буде зобов’язaний деклaрувaти у випaдку, якщо діти, бaтьки aбо інші родичі проживaють в одному домі. Якщо службовець придбaв мaйно для себе, aле оформив нa родичів, він мусить все одно вкaзaти про це в деклaрaції.

Ще одна зміна - декларувати треба і незавершене будівництво.

- Бaгaто чиновників проживaють нa об’єктaх, які не є зaвершеним будівництвом. Ці об’єкти є великими по квaдрaтурі, де можна заховати незаконні статки. І нічого не писати про них у декларації, - говорить заступник голови НАЗК Руслан Радецький.

Previous Next

Спосіб життя декларанта теж буде відслідковуватися.

- Якщо згодом будуть надходити повідомлення від преси, від громадськості, що відомості про доходи держслужбовця не відповідають його способу життя, агентство (Нац. агентство з питань запобігання корупції – прим.) буде проводити моніторинг, і на підставі зібраних матеріалів буде приймати рішення, чи є порушення, чи нема порушення, - говорить Іван Пресняков.

Хто має заповнювати декларацію?

Для держслужбовців Вінниччини сьогодні провели семінар. На ньому було близько 100 людей, які дізналися як заповнювати нову звітність та що змінилосяПершими, хто протестує онлайн-звітність про прибутки, стануть державні посадовці вищих категорій. А це Президент, Прем’єр-міністр, нардепи України, члени уряду, заступники міністрів. Подавати звітність “онлайн” почнуть судді, прокурори, слідчі, посадові особи органів місцевого самоврядування категорій А-Б (керівники держслужб, голови міських та обласних адміністрацій, державні секретарі та інші - авт.).

Керівники проекту очікують, що судові справи щодо правдивості відомостей у деклараціях держслужбовців почнуть розглядатися з нового 2017 року.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • zerro

    и расходы, в т.ч. семьи, плз, в студию.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 Shahed 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up