Олег Мейдич: «Батьківщина» добилася виплати зарплат і відпускних освітянам (Пресслужба ВО Батьківщина)

Олег Мейдич: «Батьківщина» добилася виплати зарплат і відпускних освітянам (Пресслужба ВО Батьківщина)

Після того, як Уряд прийняв рішення перекинути виплату зарплати освітянам на місцеві бюджети, а також перекласти на місцеві ради фінансування та утримання закладів освіти, утворилися борги по виплаті заробітних плат та відпускних освітянам.  Мало того, сьогодні аби зекономити кошти для оплати праці вчителям, масово закривають сільські школи. Але про це згодом.

Ті міські громади, до яких доєдналися села, мають величезний обсяг дефіциту такої субвенції на виплату освітянам заробітної плати. Тому ми опинилися в ситуації, коли місцеві ради не змогли забезпечити конституційного права освітян на своєчасне одержання заробітної плати, а державних субвенцій, як кіт наплакав. Бо освітня субвенція дефіцитна, і це не дає змогу органам місцевого самоврядування буквально відправити у відпустку вчителів із виплаченими зарплатами і відпускними. При тому, що її отримали не всі регіони. 

Дійшло до того, що вчителі масово почали писати скарги в усі можливі інстанції. Мабуть найбільше скарг про затримку виплати заробітної плати та відпускних отримала представники від ВО «Батьківщина». 

Тому нашій політичній силі, зокрема її Голові Юлії Тимошенко та всій нашій фракції у Верховній Раді України, довелося докласти максимум зусиль, аби питання зрушилось з мертвої. 

Ми зверталися до Прем’єр-міністра України з вимогою негайно надати повний звіт про те, що відбувається з виплатою заробітної плати і відпускних вчителям, неодноразово зверталися і до бюджетного Комітету Верховної Ради України. 

Але уряд затягував час, а про збільшення освітньої субвенції йшлося тільки на словах. Це при тому, що лише два місяці – липень і серпень – відводяться для освітян, коли вони можуть використати кошти для своїх відпусток. До того ж у серпні освітяни вже мають приводити заклади освіти до належного стану та готуватись до того, щоб 1 вересня українські діти пішли до школи.

 Але «Батьківщина» не відступила і домоглася, щоб бюджетний комітет тзмінив помісячний розпис, і гроші, які за графіком мали виплачуватись вчителям восени, переклали на зараз. Тож освітяни отримають зарплати та відпускні вчасно.

Депутати політичної сили Юлії Тимошенко застосовували всі необхідні інструменти, щоб спонукати колег оперативно відреагувати на проблему дефіциту освітньої субвенції і направити гроші вчителям.

keyboard_arrow_up