“Обдзвонили вже усіх, кого можливо” — станції переливання крові потрібні донори

“Обдзвонили вже усіх, кого можливо” — станції переливання крові потрібні донори
Виїздна бригада станції переливання крові проводила забор крові в 2016 році
  • "Йдіть ви до біса зі своєю кров'ю, мене це не хвилює" — так відповідають лікарям медзакладу, коли вони телефонують до підприємств і різних установ з проханням здати кров.
  • На станції, як кажуть,  склалася критична ситуація — немає донорів.
  • Залишилося лише три дози першої групи крові резус-негативної.

Працівники Вінницької обласної станції переливання крові забили на сполох тому, що запаси крові повністю вичерпалися, а люди не йдуть здавати кров. Попри те, що проводиться агітаційна робота, залучають волонтерів, спортивні команди, проводять забір крові у виїзних умовах — донорів не вистачає і ця проблема існує вже як півроку.

— Потреба наших лікарень: обласних, районних, міських   — це три тонни еритроцитів у рік, — каже головний лікар станції переливання крові Оксана Банах. — Тобто, ми повинні заготовити донорської крові більше шести тонн на рік. І прийняти за цей період 13 тисяч донорів, щоб забезпечити усі ці лікувальні заклади потрібною кількістю крові. А такої кількості ми не можемо надати, тому, що донори не йдуть. Ось зараз в нас на видачу немає еритроцитів першої групи крові резус-негативної. На всю область залишилося лише три дози. І їх можуть забрати на одного хворого і все.

Відео дня

Допомагають волонтерські організації, спортивні клуби, але не тією кількістю, яка потрібна. На День донора, приміром, з одного вінницького клубу прийшло 20 людей. Як говорить головний лікар, постійно проводять агітаційну роботу.  Обдзвонили вже усіх, кого можливо, готують тексти листів, звертаються до різних підприємств та установ. Але натомість чують в слухавку  "йдіть ви до біса зі своєю кров'ю, мене це не хвилює".

“Одна доза донорського крові - 450 мілілітрів - рятує 3 життя. Адже ми отримуємо еритроцити, плазму, тромбоцити, які потрібні для дуже важких хворих”.

За словами Оксани Банах, станція щоденно має поповнювати запас — 50 доз різних груп крові. Потребують її всі. Переливання донорської крові — це екстрена допомога і обійтися без неї неможливо. Адже альтернативи донорській крові немає.

В першу чергу вона необхідна при кровотечах. При злоякісних захворюваннях кровотворної системи, приміром, лейкозах. Як пояснили на станції, якщо пацієнт йде на якусь складну операцію, лікувальний заклад обов’язково забезпечує його донорською кров’ю тому, що ніхто не знає який буде кінець. Якщо операція складна, то будь-яке оперативне  втручання може супроводжуватися втратою крові.

— Є такі випадки, що переливається не одна доза, а 10. Якщо взяти і плазму, і еритроцити, то іноді навіть робляться переливання усієї крові людини і два і три рази, — розповідає Оксана Банах. — При сильній кровотечі потрібно, щоб  людині постійно надходили продукти донорської крові.

Вінницька обласна станція переливання крові працює  з 8.00 до 15.00 Але коли є потік донорів, то можуть і затриматися

Про те, чому навіть  постійні донори відмовляють здавати кров, про пільги почесним донорам та хто приходить на станцію допомогти  — читайте в наступному, розширеному, матеріалі.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Oleksandr Vozniuk

    прийшов здав кров , все ок, прийшов вдруге - не можемо взяти бо у вас можливо ВІЛ (причина поганого результату крові може бути й те що ви їли салат з майонезом на новорічні свята) хочу здавати кров але не можу з такими експертами (((
  • Vika Kuznetsova

    Ни за что на свете не стоит сдавать там кровь т.к.она не проверяется....моему ребёнку влили плазму и тромбоконцетрат и заразили гепатитом Б....КАК??? нет гарантии что сам донор выйдет оттуда здоров

    Demyan Dumenko reply Vika Kuznetsova

    Про те що донора можуть заразити- брехня і міф. Я вас розумію, як мати дитину якої заразили гепатитом В. Але, то проблеми дешевих тест-систем якими перевіряють кров. Декілька років тому був скандал навколо дитячої обласної лікарні, коли дітей з онкогематології заразили гепатитом С.

    Але агітуючи не здавати кров, ви агітуєте за те щоб хворому не дали можливості на одужання або навіть на життя.

    Не переносьте проблеми вашої сім"ї, на те щоб всі було гірше. Ну і гепатит В, це не смертельно, а от гепатит С- так. Отже це вашому сину потрапила кров від такого донора. Ну і знову ж, вся проблема в тестуванні крові яку отримує станція. Не всі донори знають про свої хвороби. Не всі повідомляють, для деяких з них це заробіток- отримати кошти з родичів за здану дозу крові.
  • Віталій Антонюк

    Взагалі ніяких проблем здавати кров, навіть винагороди зачасту не просимо - розуміння що 30 хвилин твого часу може врятувати комусь життя - то є справжня нагорода

    А от щодо журналістики - а багато взагалі клубів здають кров? І чому посилання веде на якісь розважальні клуби, а не на те, що справді відбувається?

    Люди роблять це задля піару?

    Журналістика така журналістика

    Альбина Курбанова reply Віталій Антонюк

    вже виправили це, дякую
  • Ваняк

    Конечно не будет у вас доноров, и будут у вас проблемы с кровью, а вы сделайте так, что бы доноры хотели приходить и сдавать кровь, оплачивайте это, предоставляйте различные абонементы и прочие приколы которые будут мотивировать людей приходить к вам, а не за простое "СПАСИБО". Как рассказывала одна знакомая:



    В общем, сливаешь свою порцию крови, идешь в буфет. Буфет - супер! Стоит телевизор, на столике донорам предлагают подписаться на бесплатное издание для доноров, на розыгрыш призов для доноров, еще на что-то для доноров... Также предлагают подписаться на напоминание из банка крови о необходимости приходить сдавать. А также на выбор можно взять на память футболку, кепку, настенные часы или кошелек с символикой банка крови.

    Ваняк reply Ваняк

    И речь идет не о тех "ПИЛЬГАХ" которые предоставляют у нас сейчас



    Знакомая проживает в Америке
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up