Новий бюджет Вінниці буде меншим, ніж у 2019 році. Таке сталося вперше за три роки

Новий бюджет Вінниці буде меншим, ніж у 2019 році. Таке сталося вперше за три роки
  • Бюджет міста на 2020 рік — 4 мільярди 371 мільйон гривень. А у 2019-му він складає 4,8 мільярда гривень.
  • У мерії кажуть, що зменшення відбулося через те, що Уряд згортає програми підтримки регіонального розвитку.
  • Однак, власні доходи Вінниці продовжать зростати через податки. Хоча, щоб збалансувати доходи та витрати — міськрада хоче взяти кредит.

На виконкомі міськради, 12 грудня, розповіли про проект бюджету 2020 року. Він стане меншим, ніж попередній, у 2019 році.

Проект бюджету на 2020 рік має 4 мільярди 371 мільйон гривень доходів. Зменшаться і видатки — 4 мільярди 462 мільйони гривень. Оскільки потреби у розбудові міста значно переважають можливості, міськрада хоче взяти 162 мільйони у кредит. 

Чому зменшується бюджет, який зростав протягом трьох років, розказала керівниця департаменту фінансів міськради Наталія Луценко.

Відео дня

— Відбудеться суттєве зменшення державної субвенції на медицину, оскільки держава фінансуватиме напряму медичні заклади, які уклали договори з Нацслужбою здоров'я. Зменшена субвенція від держави на соцзахист: була змінена система монетизації субсидій, яка передбачає фінансування через Міністерство соцполітики. Також через держбюджет буде повністю фінансуватися допомога малозабезпеченим сім'ям, родинам з особами з інвалідністю, що розпочнеться з 2020 року.

З графіки, яку показували під час доповіді Луценко, побачили, що місто отримає субвенції від держави та області аж на 40% менше, ніж у 2019 році:

  • до загального фонду перераховують 621 мільйон гривень, що майже повністю (понад пів мільярда гривень) витратять на освіту;
  • до спецфонду (з нього фінансується будівництво, реконструкція об'єктів в місті) держава дасть Вінниці грошей на продовження будівництва Регіонального кардіоцентру — 204,6 мільйона гривень.

Більша частина бюджету міста буде наповнюватися через власні доходи: 3 мільярди 545 мільйонів гривень пропонують зібрати через податки на доходи від фізосіб, єдиний податок, плату за землю, акцизні збори та єдиний податок.

Зокрема, тільки з ПДФО місто планує отримати 2 мільярди 136 мільйонів гривень у 2020 році. На що всі кошти витратять?

Освіта

У 2020 році зростуть витрати на освіту — 1, 444 мільярди гривень.

— Бюджетом передбачено видатки на нову вартість харчування учнів 1-4 класів (на 40%). Враховані кошти на зростання освітньої мережі, оскільки заплановано, що у 2020 році відкриють ще один дитсадок на Ватутіна; створять ще одну групу в ДНЗ №10; а з 1 вересня 2020 року запланували запуск школи на Поділлі. У ній буде 56 класів та є потреба у 150 педагогічних ставок та 30 ставок іншого персоналу, — каже Наталія Луценко.

Транспорт і ЖКГ 

Зменшують витрати на розвиток транспортної інфраструктури. У 2020 році вони складуть 283 мільйони гривень.

—  З цих коштів 11,8 мільйона гривень витратять на впровадження електронного квитка у громадському транспорті. І 5,8 мільйона гривень — на дотації КП «Аеропорт Вінниця», — каже директорка департаменту фінансів Наталія Луценко.

На забезпечення утримання житлово-комунального господарства у 2020 році буде 853,4 мільйона гривень, які хочуть витратити на благоустрій міста, поточний капремонт багатоповерхівок та на дотації «Вінницяміськтеплоенерго».

Медицина і соцзахист

Зменшують видатки на охорону здоров'я у 2020 році, що спричинене тим, що заклади «первинки» та «вторинки» будуть фінансуватися з державного бюджету.

Місто планує витратити на медицину 144 мільйони гривень.

— З цих коштів плануємо направити 66 мільйонів гривень на надання населенню безоплатних медпослуг, пільгового зубопротезування, забезпечення медикаментами за пільговими рецептами, на оплату 50% вартості вакцин за міською програмою «Стоп грип», профілактика та лікування артеріальної гіпертензії, обладнання медзакладів інформ системою. А також на оплату комунальних послуг медзакладів, — каже Наталія Луценко.

А витрати на соціальний захист та соціальне забезпечення зростуть на 0,1% у 2020 році.

— Спрямовуємо 88,5 мільйона гривень на реалізацію муніципальних програм соцзахисту та обласних програм

Яким буде місце Вінниці — така і буде оцінка

Підсумовуючи доповідь Наталія Луценко сказала, що бюджет 2020 буде «бюджетом стабільності та розвитку»:

— Видатки сформовані таким чином, щоб забезпечити стабільне функціонування всіх галузей міста і щоб його розбудова не припинялася, — підсумувала свою доповідь Наталія Луценко.

Міський голова Сергій Моргунов розказав, що вбачає певне уповільнення розвитку економіки та згортання програм щодо регіонального розвитку:

— Є певне згортання програм державної підтримки щодо регіонального розвитку, що є на сьогодні політикою Уряду. У нас є виклики щодо фінансування важливих соціальних об'єктів: серед них — школа на Поділлі, добудова лікарні на Київській.

Для себе ставимо за ціль завершити об'єкти у 2020 році. Між всіма департаментами та службами міста має бути злагоджена робота, спрямована на наповнення бюджету та забезпечення нормальної життєдіяльності міської ОТГ.

І пам'ятайте, наступного року буде знову всеукраїнське опитування щодо найкомфортнішого міста України. Яке буде місце Вінниці в цьому рейтингу — така і буде оцінка нашої командної роботи, — каже Моргунов.

Виконком міськради затвердив проект міського бюджету на 2020 рік. Тепер його мають ухвалити на сесії міськради.

Маєте зауваження чи пропозиції щодо міського бюджету 2020 року? Їх можна буде висловити на громадському обговоренні, що відбудеться завтра, 13 грудня, в приміщенні міськради на Соборній, 59. Початок — о 16:00.

Ознайомитися з проектом бюджету повністю можна за цим посиланням.

Читайте минулі матеріали про бюджет міста. Зокрема про те, як ми «трансформували» міську казну 2019 року в кілометри доріг та як «перекладали» гроші Вінниці-2018 у валізи.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Поpошок

  • Next

    Це покращення, але тільки для службовців  міськвиконкому, де керівникам департаментів покупляли автівки, в кабінетах шкіряні крісла і кондиціонери, та і зарплата з преміями немаленька. Підросли діти і внуки яких треба працевлаштовувати.Ось тому і бюджет став меньшим.
  • Danil Nelidov

    Бобиков не жалко. Заслужили.
  • Олександр Зелений

    Наголосували? Їх економіка торкає перш за все массу ,яка за них голосувала...в найгіршому прояві...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up