Новинки від Кабміну: газ здорожчав, а субсидії стали доступнішими

Новинки від Кабміну: газ здорожчав, а субсидії стали доступнішими
Здорожчання газу = здорожчання всіх тарифів, таке ми вже проходили в 2016 році. Тоді ціна газу збільшилася до 6,9 гривень за кубометр, а вартість опалення зросла майже в п’ять разів!
  • У один день Кабінет міністрів України прийняв дві постанови, дія яких відіб’ється на стані всіх українців.
  • Субсидії стали доступними для тих, хто її раніше не міг отримати. А ціна газу буде на 23% більшою вже цього року. Тобто, зростуть й цифри в платіжках, але важко сказати коли саме.

На екстреному засіданні Кабміну в п’ятницю, 19 жовтня, прем’єр-міністр Володимир Гройсман оголосив, що ціна на газ зросте вже у 2018-му. Стара ціна — 6,96 гривні за кубометр з листопада зміниться на 8,55 гривні за куб.

На тому ж засіданні прийняли зміни до порядку надання субсидій. Якщо коротко, то субсидію зможуть отримати пенсіонери, що живуть в великих будинках; безробітні, заробітчани та ті родини, де важко з грошима, бо є онкохворі, нарко- чи алкозалежні

Чому зросла ціна на газ

Але чиновники навіть збільшення тарифів намагалися видати за перемогу: адже за словами Гройсмана, газ міг здорожчати не на 23%, а на 60, як того вимагав Міжнародний валютний фонд. Про це передає «Українська правда»

Відео дня

Кредитори хочуть, аби населення платило за газ стільки ж, скільки й промисловість. Але урядовці запевняли МВФ, що статки українців ще не дозволяють сплачувати ринкову ціну на «блакитне паливо».

— Я розумію, що для кожної української родини це важко, але мушу зазначити, що спочатку планувалося збільшити на 60%, але в результаті важких перемовин ми домовились про компроміс, — казав прем’єр.

Фото з екстреного засідання Кабміну / Джерело: kmu.gov.ua

Прес-служба Кабміну була більш емоційною та не соромилися кидати на всі боки звинувачення. У збільшенні тарифів звинуватили «попередників», а кредит МВФ нам потрібний, аби економіка України не повернулася у «буремні 90-ті».

«У 2006-2013 роках були взяті мільярдні доларові кредити, які не були тодішньою владою спрямовані на розвиток економіки, а були розтринькані і витрачені на «проїдання». За цей час борг України був нарощений більш ніж на 50 млрд доларів. Це річний бюджет України!

Безвідповідальність тодішніх чиновників зробила сьогодні заручниками простих українців. А тепер настав час повертати ці борги — у наступні п’ять років держава Україна має віддати понад 30 мільярдів доларів.

Для цього країні конче потрібна співпраця з Міжнародним валютним фондом. Без кредиту МВФ країна опинилася б на межі банкрутства. В країні почався б доларовий хаос та стрімкий ріст на товари та послуги. Держава вимушена була б скоротити соціальні програми та «заморозити» заробітні плати та пенсії. Загроза повернутися в 90-ті була б реальною!», — йдеться в повідомленні уряду.

Якою буде ціна тепла

Централізоване опалення, традиційно, є найбільшою статтею витрат в зимових платіжках. Минулого опалювального сезону городяни платили за опалення від 500 до кількох тисяч гривень. У більшій мірі такі величезні тарифи є наслідком здорожчання газу, що відбулося ще у 2016 році.

Коли та наскільки подорожчає опалення для вінничан? З таким питанням звернулися до прес-служби підприємства «Вінницяміськтеплоенерго», що є найбільшим теплопостачальником в місті.

— Про подорожчання газу знаємо, але це все ще проект постанови Кабміну. Коментувати цю ситуацію будемо після набуття чинності цієї постанови. Тобто, після 1 листопада, — пояснила речниця тепловиків Сніжана Шпікіна.

Спрогнозувати, якою буде ціна на газ неможливо. Хоча він складає 75% у складових тарифу, але нам невідомі ціни на інші чинники, такі як фонд заробітної плати, вода для тепломереж, оплата електроенергії тощо.

Але тарифи на тепло можуть бути встановлені вже через місяць після підвищення Кабміном цін на газ для населення. Про це казала голова Нацкомісії держрегулювання енергетики й комунальних послуг (НКРЕКП) Оксана Кривенко у коментарі порталу «Українські новини».

— Як тільки буде нова ціна газу від Кабміну, ми ініціюємо процедуру перегляду тарифів на тепло і теплопостачання. З урахуванням відкритого обговорення, через місяць нові тарифи будуть встановлені — казала Кривенко.

Оксана Кривенко, голова НКРЕКП / джерело: twitter.com

Тобто, нова ціна газу діятиме з 1 листопада. У грудні триватиме обговорення нового тарифу на тепло. А нову ціну матимемо в платіжках за січень 2019 року.

Субсидії всім

У той же день, 19 жовтня, в уряді оголосили, що стали доступними для тих, хто її раніше не міг отримати. Сім ключових змін вже діють з 1 жовтня цього року.

1. Субсидію надаватимуть не на загальну житлову площу, а на опалювальну. Розмір квартир для отримання соцдопомоги має бути не більше 120 м², а приватних будинків — не більше 200 м².

2. А на понаднормову площу, але не більше ніж 30% від норми, зможуть отримати субсидію пенсіонери за віком, за вислугою років, люди з інвалідністю з дитинства і громадяни, яким призначена пенсія у зв’язку з втратою годувальника.

3. Субсидію зможуть отримати й безробітні в селах та містах, без обов’язкової сплати єдиного соціального внеску. Родини заробітчан, які платять ЄСВ за кордоном, зможуть отримати субсидію в Україні на загальних умовах.

4. Субсидію за рішенням комісії з питань призначення житлових субсидій даватимуть й тим родинам, де є безробітні за станом здоров’я, працездатні алко- чи наркозалежні, онкохворі. Для цього потрібно буде надати медичну довідку.

5. Зміни також стосуються сплати обов’язкового платежу. Якщо вартість фактично спожитої послуги менша обсягу обов’язкового платежу субсидіант має право сплачувати лише вартість фактично спожитої послуги.

Для прикладу, якщо розмір обов’язкового платежу становить 200 гривень на місяць, але реально було спожито тільки на 120 гривень, сплаті підлягатиме фактичний обсяг споживання, тобто 120 гривень.

6. При розрахунку житлової субсидії у доходи більше не враховуються сплачені аліменти та дотація з бюджету за вирощування худоби в фермерських господарствах.

7. Усім хто вже отримав субсидію на опалювальний сезон 2018/2019 повторно звертатися в «Прозорі офіси» не треба. Субсидію перерахують автоматично.

Близько 22 тисяч родин отримають субсидії автоматично

Валентина Войткова, директор міського департаменту соцполітики

— Ці зміни спрощують порядок надання житлових субсидій на опалювальний період. Для прикладу, якщо єдиний соціальний внесок був не сплачений з вини роботодавця, що підтверджується даними з фіскальної служби, то людина має право на призначення субсидій на загальних умовах. Але особи, які мають заборгованість по сплаті аліментів більш ніж три місяці, житлову субсидію не отримають.

Також міська комісія з питань призначення та надання населенню житлових субсидій отримала більше повноважень. Відтепер можуть розглядатися справи щодо призначення cоціальної допомоги домогосподарствам, де є особи, які перебувають в місцях позбавлення волі, алко- та наркозалежні, онкохворі. Ці родини можуть претендувати на державну допомогу, щоб бути соціально захищеними.

На даний час фахівці департаменту соціальної політики міської ради займаються автоматичним перерахунком житлових субсидій вінничанам. Близько 30 тисяч громадян взяли талони попереднього запису на прийом щодо призначення зимових субсидій. Ми очікуємо дані з Пенсійного фонду України та Державної фіскальної служби України.

Хоча вже відомо, що кандидатів на автоматичний перерахунок станом на 23 жовтня є близько 22 тисяч. Людям, які отримають житлову субсидію автоматично, надійде SMS-повідомлення або електронною поштою, звертатися додатково в «Прозорі офіси» не потрібно.

Фото в матеріалі: архів «20хвилин», kmu.gov.ua, twitter.com

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Алла Миколишин

    Вони рівняються не великі міста, а що робити в містечках , де зовсім не має ні роботи, ні зарплат, як в місті, просто втратили зв'язок з реальністю, живуть в світі ресторанів, швейцарських годинників, яхт. Ганьба і Сором!!!!!!!!!!!
  • Алла Миколишин

    Дякую пану Гройсману, що не на 60%,ситий голодного ніколи не зрозуміє, в районах куб води по ціні золота, коли ходять по маленькому, змивають не за кожним разом, прогрес.Низький Уклін Кабміну.
  • Сталін

    Жити стало краще, жити стало веселіше.
  • Олексій

    Субсидія алко- та нарко- залежним? Онкохворим, у яких хвороба наступила від паління? Ріллі? Може їм ще тараньки закупити як соцдопомогу? Їх, блядь, «мінздрав» попереджав! Чому одні мають працювати і їздити по польшам, щоб сім'ю тут тримати, а інші просирати і не просихати???
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up