Невакциновану вчительку ледь не звільнили з роботи. Чим все закінчилось?

Невакциновану вчительку ледь не звільнили з роботи. Чим все закінчилось?
  • Вчителька відстояла свої трудові права, коли директор школи надумав вирішувати за її лікаря.
  • В управлінні Держпраці у Вінницькій області розповіли подробиці справи.

Інна Миколаївна (ім’я змінено) працює вчителем у школі вже понад 32 роки. Це її перше і єдине місце роботи. Прийшла сюди працювати відразу після інституту і жодного разу не пошкодувала про свій вибір. Робота стала частиною її душі, а діти віддячували їй за відданість повагою та любов’ю.

— Перед початком навчального року директор школи зібрав вчителів та повідомив, що за три дні усі мають пройти вакцинацію від ковід-19, інакше спочатку їх відсторонять від роботи, а потім звільнять, — розповідають у пресслужбі управління Держпраці у Вінницькій області

Інна Миколаївна не була впевнена, що стан її здоров’я дозволяє вакцинуватися, адже має певні хронічні захворювання. Жінка вирішила спочатку поспілкуватися із сімейним лікарем, про що і повідомила директору. Натомість почула у відповідь, що у школі вирішувати, кому потрібно вакцинуватися, буде директор, а не її лікарі. В іншому випадку — має написати заяву на звільнення.

Відео дня

Від несподіванки Інна Миколаївна ледь не написала заяву, адже не очікувала такої реакції від свого роботодавця. Проте трохи заспокоївшись, вирішила не поспішати та проконсультуватися із спеціалістами. Для цього вона зателефонувала до Держпраці. Там їй пояснили, що ніхто не зобов’язаний робити те, що прямо не передбачено законом, примусова вакцинація в Україні відсутня. 

— Підстави для припинення трудових відносин із працівниками визначені у Кодексі законів про працю України, така підстава як відмова від вакцинації у законодавстві відсутня. Спроби директора звільнити працівника або примусити його написати заяву про звільнення є порушенням законодавства про працю, — повідомляють у відомстві.

Отримавши консультацію, Інна Миколаївна вирішила відстоювати свої трудові права і в неї все вийшло. А рішення стосовно вакцинації жінка прийматиме лише разом зі своїм сімейним лікарем.

 

Читайте також:      

У МОЗ видали нову постанову про карантинні правила у школах

У Кабміні заявили про посилення карантину. Що відомо про обмеження?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (30)
  • Jaroslav Jaroslav

    тупих директорів потрібно звільняти, як і тупих міністрів, що видають такі тупі укази
  • Наталія Новицька

    Родители требуют чтобы педагоги были вакцинированы а сами как вакцинированы ??
  • Светлана Лещук

    Хіба директор має мед освіту,щоб так категорично вимагати вчителів щеплюватися???А якщо вчителька зляже після цього ,то хто буде її доглядати,та ж сама директорка?
  • Svitlana Dmitrivna

    Жалко вчителів ,які є заложниками системи.Для того ,щоб навчити дітей ,їм потрібно ризикувати своім здоров'ям і можливо життям.
    Бо хтось отримає за це премію ,а хтось постраждає .
    Але всерівно є право вибору у кожної людини .

keyboard_arrow_up