«Нема коли виспатися». Професор на карантині пише книгу і лікує собаку

«Нема коли виспатися». Професор на карантині пише книгу і лікує собаку
Нині про зустірчі зі студентами професор Сергій Гальчак тільки згадує - вручає відзнаку за перемогу в конкурсі "Молоде перо"
  • Два розділи нової книги написав за час перебування на карантині доктор історичних професор педагогічного університету імені Коцюбинського Сергій Гальчак.
  • Досліджує друковані видання періоду Української революції 1917-1920 років.
  • Понад 200 газет і журналів друкувалися тоді на теренах Поділля.
  • Як вдається збирати матеріали? Чим ще зайнятий науковець у дні карантину?

— Сьогодні, 25 квітня, на жаль, не вдалося надрукувати жодної сторінки, — розповів у телефонній розмові журналісту 20minut.ua Сергій Гальчак. — Був зайнятий іншими клопотами. Возив собаку до ветеринарів. Але ще не вечір…

На запитання, де краще працюється — вдома, чи в університеті — пан Сергій відповідає: «Робота мене любить, тому для мене немає значення де працювати».

За його словами, бувають дні, коли вдається надрукувати з десять сторінок, а буває, тільки половину аркуша заповнює рядками тексту. Бо є ще інша робота — перевірка курсових, спілкування зі студентами.

Відео дня

Співрозмовник зізнався, що часу не вистачає. Каже, нема коли виспатися навіть під час карантину.

Робоче місце обладнав на кухні

Незважаючи на високі титули і звання, на наукові досягнення, професор Гальчак живе скромно. У них з дружиною однокімнатна квартира.

Робоче місце обладнав на кухні. Там ноутбук, під руками записники, книги. Умови не з кращих, але науковець не нарікає. Головне для нього — можливість працювати.  

Так було завжди. До роботи стає  навіть у вихідні, чи святкові дні. До карантину його можна було зустріти в бібліотеці, архіві. Не тільки у нашому, обласному. Частіше їздив у Кам’янець-Подільський архів, працює у київських архівах.

На карантині розпочав писати науково-популярне видання про  пресу і журналістів 100-річної давнини. Чому саме ця тема зацікавила науковця?

Лицарі волі, слова і духу

Нова книга має назву «Лицарі волі, слова і духу». Під заголовком є уточнення: «Вінницькі сторінки української журналістики доби Української революції 1917-1920 років,  розстріляного відродження».

— Матеріали зібрав давно, робив це упродовж багатьох років, — розповідає професор. — Тепер з’явився час, аби їх опрацювати, узагальнити. Щоправда, частина записів залишилася в університеті. Доведеться пізніше доповнювати уже написане. Деякі розділи потребують додаткового уточнення документів. Але в бібліотеку дорога також закрита. Це порушує цілісність роботи. Нічого не вдієш — карантин.

За словами співрозмовника, книга складатиметься з чотирьох розділів. Два з них уже написані.

Понад 200 видань пропонували подолянам у революційний час

Вражає кількість друкованих видань, що виходили в той час на Поділлі (крім нинішньої нашої області, йдеться про Хмельницьку).

Дослідник нарахував понад 200 газет і журналів, які друкувалися у 1917 році на цих  теренах.

Гальчак одразу уточнює, що деякі з них «жили» тільки декілька днів, ще частина газет не дотримувалася періодичності виходу у світ. Однак більшість регулярно доходила до читача.

Наприклад, Вінницька Дума мала принаймні два видання. Одне називалося «Подільська воля», друге — «Известия Винницкой городской Думы».

Спілка подільських українців видавала свій часопис під назвою «Народні бажання».

Дві газети друкували у селищі Ольгопіль Чечельницького району, одна з яких мала назву «Вільне слово» . У кожному з нинішніх райцентрів були свої газети. У Літині серед читачів розповсюджували «Вестник Литинского уезда», у Могилеві-Подільському — «Известия армейского комитета».

Цікаво буде читати четвертий розділ книги. В ньому автор розповість про видавців часописів, а також тих, хто готував до них матеріали, тобто про тодішніх журналістів.

Журналісти у роки  війни

— Задум дослідити журналістику нашого краю періоду Української революції виник після виходу у світ моєї  книги  «Словом і багнетом», — ділиться думками Сергій Гальчак. — Видання побачило світ чотири роки тому. Насправді матеріали до нього збирав ще раніше. Так само, як і до нинішньої книги.

Працюючи в архівах над дослідженням теми  остарбайтерів, на очі потрапляли документи іншої тематики. Були серед них ті, що розповідали про період 100-річної давнини нашого краю. Дослідник занотовував їх.  Працювати над написання книги «Словом і багнетом» було простіше. Більше матеріалу вдалося зібрати.

Період Української революції більше віддалений у часі. Вести пошуки складніше. Тому радів кожній новій знахідці.

Найважливішим зі своїх досліджень вважає тему остарбайтерів.

Окупанти вивозили силою, нині їдуть добровільно

Сергій Гальчак  перший з науковців нашої держави всебічно дослідив одну з найбільш трагічних сторінок, що стосується примусового вивезення на роботу до Німеччини українців. Встановив їх кількість — 4,2 мільйона українців змушені були працювати на економіку гітлерівської Німеччини. На конкретних фактах розповів про роботу і умови, в яких її виконували Показав, як після повернення додому вони проходили так звану фільтрацію і потрапляли під негласний нагляд. Раптом когось завербували? Чекісти не дрімали…

Зібраний матеріал виклав у багатотомній праці

Під час розмови нагадав  професору про це  його дослідження. Він назвав цифру — 200 тисяч подолян за роки війни побували у німецьких «наймах».

Мимоволі ловлю себе на думці: скільки ж нині наших земляків виїжджають на заробітки до тієї ж Німеччини? Тільки роблять це уже добровільно.

Настане час – і  напишуть про нинішніх остарбайтерів

Пан Сергій розповідає, що окупанти розпочинали свою операцію з активної пропагандистської кампанії. Поширювали листівки, друкували у газетах оголошення, в яких обіцяли мало не райське життя на землі рейху. заманливого змісту. . Обіцяли ситу їжу, гарні умови, та ще й гроші платитимуть за роботу.

Слухаючи професора, згадую нинішні оголошень. У них такий само заклик -  їхати на заробітки, де обіцяють золоті гори.

Нині внуки і правнуки остарбайтерів працюють на економіку Німеччини.  Історія повторюється.

Цілком можливо, що через деякий час новий дослідник вивчатиме явище добровольців-острайбартерів, як зробив це професор Гальчак.

Іспити онлайн?

Студенти нині навчаються вдома. Зрозуміло, науку «гризуть» ті, хто хоче це робити. Охочі отримати гарні знання старалися це робити в аудиторії, так само роблять це нині за її межами.

З викладачами спілкуються в онлайн форматі або телефонують для консультації.

— Можливо, й іспити студенти будуть складати через Інтернет, — висловлює припущення співрозмовник. — Принаймні, не виключаю такого варіанту. Втім, не будемо, як кажуть, ставити воза поперед коня.

Пан Сергій говорить, що за роботою для нього дні минають швидко.

— Коли чую про те, що комусь сумно, а на когось депресія находить, то я такого не відчуваю, — говорить він. — Часу, як і раніше, не вистачає. Навіть виспатися ніколи. А тут ще й собачка захворів. І це не перший день. Додалося клопотів…

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Сергій Романов

    Історики вже дописалися до того що жодній їх книжці вірити не можна навіть на десять процентів. Пишуть діаметрально протилежне, залежно від "хто при владі".
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 На Вінниччині відбудеться ретро-тур найдовшою вузькоколійкою в Європі photo_camera 20:19 У Вінницькій області з початку року народилося 2151 немовля 19:21 Нічні заморозки та погіршення погодних умов прогнозують на Вінниччині play_circle_filled 19:03 Робили все без дозволів: через будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс play_circle_filled photo_camera Від читача 17:14 Проект Брама вступив у боротьбу за чистоту медіа-простору 18:43 На Калинівщині відкрили меморіальну дошку в пам'ять про полеглого Віталія Кулака photo_camera 18:09 Затримали «бізнесмена», у якого «квиток» до Молдови коштував $9000 17:24 У Хмільницьку громаду «на щиті» повертається Олександр Бойко, який вважався безвісти зниклим 16:38 У Вінниці затримали жителя Чернігова, який пограбував аптеку та втік 15:45 Куди вступити після 9 класу: огляд навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 15:16 Відібрали п’ять найбагатших депутатів Вінницької міськради. Рейтинг від «20хвилин» 14:55 Хабарники вимагали у фермера 42 тисячі доларів за оренду та приватизацію землі play_circle_filled photo_camera 14:22 Хірурги-ортопеди «Пироговки» успішно вилікували вроджену ваду ноги в дитини photo_camera 14:00 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:21 Вінницька громада передала військовим три пікапи, 60 FPV-дронів і шість Mavic 3T photo_camera 12:31 Спершу передали на фронт 11 дронів, а потім — 184 паски. У «Карамельної банди» зі Жмеринки новий збір 12:19 Неповнолітній пасажир мотоцикла потрапив до лікарні після зіткнення з п'яним водієм автівки 11:24 СБУ затримала чоловіків, які готували масовані авіаудари по Вінниччині напередодні Великодня photo_camera 11:15 Три види пасок та шоколадні яйця готували на майстер-класі разом з учасницею МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:17 Тисячі людей прийшли до кафедрального собору Вінниці, аби посвятити великодні кошики photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up