Не закривайте «Дім Мами»! Як вінничанка рятує дітей від… дитячих будинків

Не закривайте «Дім Мами»! Як вінничанка рятує дітей від… дитячих будинків
Нині у центрі "Дім Мами" 15 матерів і 22 дітей. Кажуть, умовами задоволенні на всі 100
  • Сорок тисяч гривень зібрали вінничани за чотири дні на підтримку кризового центру «Дім Мами»
  •  «Не закривайте «Дім Мами!», « Не опускайте руки! Допоможемо…» - такі відгуки з’явилися у ФБ на сторінці закладу після повідомлення про припинення роботи Центру
  • Це перший у Вінниці приватний заклад для матерів та їхніх дітей, які опинилися у складній ситуації
  • Його не будуть закривати. Принаймні, поки що

В Ольги Череватої – усмішка на обличчі. Після тривалих роздумів і пригніченого стану, вона прийняла рішення не припиняти роботу кризового центру «Дім Мами».

Такий само настрій у дітей і матерів. Нині у центрі 22 хлопчиків і дівчаток і 15 їхніх мам.

 Бажання далі працювати додала Череватовій неочікувана для неї підтримка вінничан. Жінка щиро зізнається, що не сподівалася на таку активність незнайомих людей.

Відео дня

-«Дім Мами» буде працювати, - каже пані Ольга Череватова – Ми змінили свої плани. Зараз заклопотані підготовкою до відзначення нашого третього дня  народження. Першого червня очікуємо гостей, дехто з них уже попередив про свій приїзд. Вінницькі коледжі готують програму і подарунки для матерів і дітей, які нині знаходяться у нас.

Втім, свято промайне швидко. За ним настануть будні. Пані Ольга знову перейматиметься питаннями пошуку підтримки їхнього закладу.

За газ і електрику – 45 тисяч гривень

Всі три роки з часу створення центру «Дім Мами» його утримували за кошти сім’ї пані Ольги. Конкретніше – фінансував чоловік-підприємець. Волонтери теж допомагали. Закуповували чи збирали для дітей речі, продукти харчування, для немовлят – дитяче харчування.

Однак  утримання будинку, сплата комунальних платежів та зарплата декільком працюючим – все це лягало на плечі Череватових.

Тільки за два зимові місяці за газ і електрику сплатили 45 тисяч гривень. На підтвердження пані Ольга розмістила копію рахунку у Фейсбуці на сторінці «Кризовий центр «Дім Мами».

-У літні місяці платити доводиться менше, але все одно суми немалі, утримуємо 4-поврховий будинок на 600 квадратів, - каже Ольга Череватова.

Знайти підтримку не вдалося. Держава не може надавати допомогу приватній структурі. Так пояснювали їй у владних кабінетах. Тому й вирішили припинити роботу.

Змінила рішення, бо у двері постукав «чарівник»

Ольга Череватова вдячна кожному, хто відгукнувся на ситуацію, хто підтримав її морально і матеріально. Таких було дуже багато. Її телефон не замовкав. Так само «розривався» від дзвінків телефон «Гарячої лінії» Центру.

-Я навіть уявити не могла, що наш «Дім Мами» став частиною життя для сотень людей, які дали мені надію і додали сил та бажання не здаватися,  - каже пані Ольга.

Протягом чотирьох днів на рахунок Благодійного фонду «Кризовий центр «Дім Мами» вінничани переказали 40 тисяч гривень».

 Співрозмовниця уточнює, що найбільше її переконали у необхідності не чіпляти замок на двері принаймні три аргументи.

-Написали більшість матерів, які у свій час перебували у нас і повідомили, що готові кожен місяць перераховувати хто 100, хто 200 гривень, - розповідає Ольга. – У мене сльози з’явилися на очах. Знаю, що всі вони самі потребують допомоги. Незважаючи на це, будуть відривати від себе кошти заради інших.

Ще один «чарівник», так називає цього чоловіка пані Ольга, підтримав морально і матеріально. До глибини душі вразила його доля. Сергій Гордієнко колишній вихованець дитбудинку. Знає, як в інтернаті крізь сон кликати маму, якої нема поруч. Ставши дорослим, постійно підтримує дитячі будинки. Зазираючи в очі  вихованців, мимоволі згадує себе на місці хлопчиків і дівчаток. Так само ріс без мами, без її обіймів, ласки.

Тепер мають город і... курчат

Гордієнко зателефонував з самого ранку наступного дня після повідомлення про припинення роботи Центру. Потім упродовж п’яти днів поспіль приходив разом з робітниками і виконував ремонтні роботи. Гарно оздобили балкон, виконали інші ремонтні роботи.

Гордієнко домовився, щоб Центру передали сусідній город на 20 соток. На ньому мами з дітками  зможуть вирощувати овочі, городину.

Сюрпризом став ще один подарунок від пана Гордієнка – придбав маленьких курчат, аби надалі діти мали свіжі яйця.

-Оля, будемо працювати далі, правда? – це вже слова рідного чоловіка пані Ольги, що стали ще одним аргументом змінити рішення.

Чому приїжджали чиновники?

Упродовж трьох років існування кризового центру «Дім Мами» його власниця добивалася хоча б мізерної підтримки з боку влади. Каже, що разу їй відповідали одне й те саме: держава не може фінансувати приватну структуру, бо це заборонено законом. На цьому розмови закінчувалися.

Були випадки. Коли до їхнього закладу навідувалися з перевірками різні служби – від пожежників до тих, які повинні перейматися малолітніми дітьми.

Був випадок, коли погрожували закриттям Центру, дорікали, що він діє незаконно, а його власниця буде нести відповідальність.Викликали поліцію до закладу.  

Після таких випадків марно було сподіватися на яку-небудь допомогу від влади.  Ольга Череватова припинила оббивати пороги кабінетів чиновників. Тепер вони самі прийшли до неї. Чому? Просять… не закривати Центр.

-Були представники Вінницької райдержадміністрації, з відділу у справах дітей, - говорить Череватова. – Чого приходили? Просили не закривати заклад. Мовляв, за роки існування про нього уже стало відомо не тільки в області, а й в державі. Буде негативний резонанс, якщо почепимо замок. Висловили пропозицію у разі потреби надавати допомогу психолога, юриста.

Після цього Череватова вирішила відновити спілкування з посадовцями.  Минулий понеділок у неї почався з відвідання ОТГ у Лука-Мелешківська, на території якої знаходиться «Дім Мами». Важливо вирішити питання про сам будинок. Він у власності сім’янин Череватових. Купували його за власні кошти спеціально для кризового Центру. Як змінити форму власності, що давала б можливість на отримання коштів від державних структур? Вирішення питання ускладнює місце знаходження Центру – він розташований на території  рекреаційної зони.

-Із заступником голови громади поїхали в район, де спілкувалися із ще одним заступником – голови Вінницької райдержадміністрації, - розповідає Ольга Череватова. – Він запросив до розмови архітектора, фахівця із земельних питань. Це вже плюс, що чиновники готові хоча б обговорювати питання допомоги нашому Центру.

"Мамо, давай візьмемо цього хлопчика, він залишився один на світі"

В Ольги Череватової троє власних діток. Хоча вона була єдиною у батьків. У 10-річному віці лікувалася на Старому місті у лікарні. У пам'ять врізалася кімната, про яку говорили майже всі пацієнти. У ній залишали діток, від яких відмовлялися матері. Одного разу побачила, як туди принесли маленького хлопчика. Після того Оля не давала спокою мамі. Просила усиновити малюка, обіцяла доглядати його. Казала, мамо він же залишився один-однісінький на світі.

У той час у них хворіла бабуся. Мамі було не до покинутого хлопчика. Так Оля зона залишилася без братика. Після народження їхнього з чоловіком первістка умовила чоловіка взяти на виховання дитину з будинку маляти «Гніздечко». Їм не дозволило це зробити керівництво закладу.

Багато часу Ольга мріяла про створення будинку для мам з дітками.

-Мені навіть слухати страшно про те, що дитину відбирають від мами і передають у дитячий будинок. – Хочеться, аби діти постійно були з мамою. Навіть тоді, коли вони опинилися без даху над головою, чи змушені тікати з дому від батька, який б’є маму й дитину, або пиячить. Ми рятуємо таких матерів і їхніх дітей.

Будинок знайшли за оголошенням

Будинок для кризового Центру «Дім Мами» Череватови знайшли за оголошеннями. Споруду на чотири поверхи купували недобудованою. Довели до ладу. Раніше використовували два перші поверхи. Тепер відремонтували й третій. Він у гарному місці – навкруг багато зелені, озеро, щоправда, занедбане, його треба розчистити. Недалеко від Вінниці рукою подати.

Проживати матері зі своїми дітьми можуть до півтора року. Проживання безкоштовне. Так само, як харчування, забезпечення одягом, взуттям, засобами гігієни, користування кухнею, ванною, пральними машинами. У матерів є можливість збирати кошти, які вони отримують на дітей, аби потім за них придбати в селі будинок або на інші потреби.

Допомогли 110 дітям

За час існування кризового центру «Дім Мами» у ньому знайшли прилисток 110 дітей. Нині тут перебуває 22 дитини і їхніх 15 матерів.

Центр знаходиться  за адресою: село Лука-Мелешківська Вінницького району, вул.Верхня Нагірна 38. Телефон гарячої лінії: (093)-00-66-822
Кошти для надання матеріальної допомоги можна переказувати на картку: ПриватБанк 5168 7427 0187 5860 Череватова Ольга-засновник центру "Дім Мама"
Або: Міжнародний благодійний фонд центру "Дім Мама" :
Банк отримувача АТ "Райффайзен Банк АВАЛЬ" м. Вінниця.
МФО:322904
Отримувач: БО"МБФ" Дім Мама'' "
Код ЄДРПО-40479749
Розрахунковий рахунок: 2605330863

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Nadia Kukhar

    Оля вы избранная!!!Вы очень сильная!!!Желаю вам всего наилучшего!
  • Инна Слободянюк

    Олю! Ви дуже велику справу робите! Нехай Вам Бог буде в поміч!
  • Надежда Зилинская

    Божої допомоги вам.

    Ольга Череватова reply Надежда Зилинская

    Надежда Зилинская спасибі велике❤️
  • Вікторія Паляниця

    Хай Бог не покидає вас
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:10 Масштабне підпільне виробництво алкоголю: оголосили підозру 17-тьом ділкам photo_camera 17:05 Колись він був дерев’яним і платним. Історія центрального вінницького мосту photo_camera 16:27 У «Пироговці» за добу провели три трансплантації нирок та операцію на серці photo_camera 16:21 Суїцидальні думки у дітей: як їх розпізнати та обговорити з дитиною Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 15:56 Головнокомандувач ЗСУ особисто вручив орден військовому з Вінниці photo_camera 15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up