Не словом, а ділом: влаштували акцію і очистили Південний Буг на 114 мішків сміття

Не словом, а ділом: влаштували акцію і очистили Південний Буг на 114 мішків сміття
  • Хлопчики, дівчатка, а також їхні батьки взяли участь в акції з прибирання Південного Бугу та прибережної зони.
  • За кілька годин вінничани зібрали сотні кілограмів сміття і зупинятися на цьому не планують.

Наповнюватися людьми, пляж біля автосалону на Коріатовичів, почав приблизно о 15:00. Тут зібралася молодь, більш старші люди, батьки із дітьми, спортсмени та всі ті, хто хоче, щоб водна частина нашого міста була трішечки чистішою.

Загалом, було кілька десятків активних вінничан зі своїми плавзасобами.

– Формат акції такий, щоб зібралися різні люди, які хочуть щось змінити. Ми би хотіли показати, що чисто не там, де метуть, а там, де не смітять, і показати поточний стан справ. – розповідає співорганізатор акції «Чисті річки. Вінниця» Костянтин Прилепський.

Костянтин Прилепський, співорганізатор акції

Ідею такої акції вінничани запозичили у харків’ян, які реалізували подібне першими в країні. Після консультацій та отримання порад від колег, вінничани організували подію у Фейсбуці і запросили всіх охочих до неї долучатися.

У переважній більшості відгукнулися спортсмени-водники і туристи-водники. Але були й такі, хто не має відношення до водного дозвілля, але бажає допомогти.

Анна і Короліна, студентки

– Я взагалі не займаюся водним спортом. Просто веду активний спосіб життя. Вчора ввечері мені написала подруга і запропонувала приєднатися до акції. У мене не було ніяких невідкладних справ, тому я одразу погодилася, – розповідає Анна. – Це ж зовсім не важко, але користь точно є. По-перше, від цього себе морально почуваєш краще. По-друге, Вінниця наше рідне місто. І Буг у нас один.

– Я фотограф і найближчим часом планую зробити серію робіт присвячену жителям річок. Зокрема, в ній йтиметься про проблеми забруднення українських річок. Для мене це близька проблема, тому як можу, так і долучаюся, щоб хоч щось виправити, – говорить Кароліна.

За десять хвилин дівчата зібрали два великих мішки сміття. Здебільшого серед знайденого пластикові пляшки, обгортки та упаковки від їжі.

Серед знахідок траплялися й устілки, шматки пластику незрозумілого походження, штани, скло, валіза, черевики і навіть частина унітазу.

Юлія та її син Льоша

Схожа ситуація і у Юлії, яка прийшла допомогати зі своїми дітьми: донькою Лесею та синочком Льошею. За п’ятнадцять хвилин, спільними зусиллями, родина назбирала великий пакет сміття.

– Завжди хочеться, щоб навколо було чисто. Але так думають далеко не всі, – розповідає Юлія. – Ми плаваємо на SUP-серфі, але не дуже хочеться цим займатися серед пляшок, які вкривають поверхню води. А дітей взяла, щоб вони бачили, як може бути і не ставили питань, а чому не можна викидати щось собі під ноги?

Льоша зі своєю сестричкою Лесею

Поки одні рятували від мотлоху берег, інші борознили просторами Південного Бугу на катамаранах, SUP-серфах та човнах і діставали з поверхні сотні кілограмів колись викинутого у воду сміття.

Вихованці дитячого туристичного турклубу з Вінницьких Хуторів

– Можливо більш доросле покоління вже не перевчиш, як можна, а як не можна робити. А от у дітей ще все попереду, – вважає президент турклубу «Меркурій» Лариса Пащенко. – Дитина, яка хоч раз прийде і прибере за кимось, у подальшому три рази подумає, чи варто викидати пляшку в непризначеному для того місці. Вона просто не зможе так вчинити.

Президент турклубу «Меркурій» Лариса Пащенко

Під час акції було зібрано 114 мішків з сотнями кілограмів сміття. Але це крихітна частина від того, що вкриває поверхню, дно і берега Південного Бугу.

Люди, які взяли участь в акції та її результати. Фото зі сторінки заходу у Фейсбуці

Тому організатори просять усіх небайдужих долучатися до наступних акцій, мета яких – зробити Вінницю трішки чистішою.













 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (15)
  • Ilona Zvarich

    Раді були підтримати цю корисну ідею! Ще є багато роботи!
  • Тихон Хреников

    Тема  акції  не  розкрита!  В  ній  приймали  участь  представники  правоохоронних  органів?
  • Валентина Стащенко

    Спасибо!
  • Татьяна Перкун

    Дякую що є небайдужі люди 🙏🙏🙏
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:06 Без води та світла. Де у Вінниці 19 березня відключають послуги photo_camera 10:04 У Вінниці засніжило: містян просять пересісти на громадський транспорт photo_camera 09:57 Вінницька громада проводжає у вічність Захисника Михайла Шастуна photo_camera 09:27 На хабарі у 300 000 гривень попався директор енергопідприємства play_circle_filled photo_camera Від читача 10:22 Закреслюють кандидатуру Путіна": у чаті "виборчкому" Керчі звітують про масове псування бюлетенів. Фото 09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up