Найвищий у Вінниці. Який рівень радіації в області станом на 11 вересня

Найвищий у Вінниці. Який рівень радіації в області станом на 11 вересня
фото ілюстративне
  • Спеціалісти виміряли радіаційний фон на метеостанціях Вінницької області. Оприлюднили результати станом на 11 вересня.

Показники опублікував Вінницький обласний центр з гідрометеорології.

— За минулу добу радіаційний фон на метеостанціях Вінницької області не перевищував норму (25 мкР/год), — йдеться у повідомленні.

Станом на 9.00 11 вересня радіаційний гамма-фон становить:

Відео дня
  • Вінниця (вул.Івана Богуна,127) — 15 мкР/год,
  • Білопілля — 12 мкР/год,
  • Хмільник — 13 мкР/год,
  • Липовець — 10 мкР/год,
  • Жмеринка — 14 мкР/год,
  • Гайсин — 12 мкР/год,
  • Могилів-Подільський — 1- мкР/год.

Допустиме значення рівня радіаційного фону згідно Норм радіаційної безпеки України: 30 мкР/год.

Ситуація на Вінниччині стабільна

«У Вінницькій області з початку воєнних дій жодного разу не було зафіксовано перевищення радіаційного фону, — розповіла завідувачка відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб» Оксана Скоробогач. — Щоденний моніторинг в місті та районах області свідчить — показники  відповідають багаторічному фоновому рівню, що характерний для нашої місцевості».

Поточна радіаційна ситуація в Україні доступна на онлайн-мапі за цим посиланням: https://www.saveecobot.com/radiation-maps

Також моніторинг стану радіаційного фону проводиться фахівцями Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб щоденно у всіх районах області. У період з 15 по 22 серпня спеціалісти здійснили 297 вимірів радіаційного фону в населених пунктах області.

Показник становить від 0,11 мкЗв/год до 0,20 мкЗв/год, що не перевищує багаторічний фоновий рівень. Загрози життю та здоров'ю населення немає. 

Місто огортала імла

До речі нещодавно вінничани могли помічати, що якщо дивитися вдалечінь, складається враження, що деякі об’єкти ніби оповиті туманом. Та коли до них наближаєшся, то біля них вже нічого немає. Натомість сам «туман» знову перемішається і нависає десь далеко попереду. Так виглядає імла — помутніле, через наявність частинок пилу або диму, повітря. Саме таке скаламучення повітря й спостерігається декілька днів у Вінниці та деяких інших регіонах країни, зокрема на Черкащині та Київщині. 

Чому воно з’явилося? Чи становить небезпеку? Коли зникне?  Про це у матеріалі:

Занепокоєння через окупацію Запорізької АЕС

Росіяни спочатку осіли у Чорнобильській зоні, а потім окупували Запорізьку АЕС.

Як повідомляє Енергоатом, 27 серпня російські військові вчергове обстрілювали майданчик ЗАЕС. Були зупинки в роботі та знеструмлення. До мережі два енергоблоки вдалося приєднати 26 серпня.

— Зауважень до роботи обладнання та систем безпеки наразі немає, — цитуємо повідомлення. — Водночас через присутність на станції російських військових, їхньої зброї, техніки та вибухівки є серйозні ризики для безпечної роботи ЗАЕС. Внаслідок періодичних обстрілів пошкоджень зазнала інфраструктура станції, існують ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин, високою є і пожежна небезпека. Український персонал станції продовжує працювати і докладати всіх зусиль для забезпечення ядерної та радіаційної безпеки, а також ліквідації наслідків пошкоджень.

Вранці 11 вересня Енергоатом повідомив, що Запорізька АЕС повністю зупинена.

— Сьогодні, 11 вересня 2022 року, вночі, о 03:41 енергоблок №6 ЗАЕС відключили від енергомережі. Йде підготовка до його розхолодження та переведення у холодний стан, — цитуємо повідомлення. — Для недопущення аварійної ситуації на станції необхідно припинити рашистські обстріли ліній зв‘язку ЗАЕС з енергосистемою та створити навколо неї демілітаризовану зону. Після цього лінії зв‘язку можна буде відремонтувати, забезпечити включення і подальшу безпечну роботу ЗАЕС.

 

Читайте також:

Як вимушеним переселенцям отримати медичну допомогу на Вінниччині?

З понеділка антибіотики тільки за рецептом: все, що потрібно знати пацієнту

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Сергей Шумский

    Ну Вінниця стоіт на граніте і що нормальні показники.
  • Галина Гранат

    ❤️🙏🙏🙏❤️
  • Vova Rudenko

    Дятли
  • Поліна Цуркан

    Для чого задарма писати фігню в заголовку ? Недостатньо стресів ще треба додати провокацію? Хай Бог дасть розуму тим хто складає статті такі!

keyboard_arrow_up