Найбільший прапор в області підняли на Замковій горі. Дивіться у фоторепортажі, як це було

Найбільший прапор в області підняли на Замковій горі. Дивіться у фоторепортажі, як це було
  • Десятки вінничан у вишиванках, військові, депутати та пряма трансляція з географічного центру країни — так у Вінниці підіймали величезний синьо-жовтий стяг на День прапора. 
  • Замайорів він на 50-метровому флагштоці на найвищій точці міста — Замковій горі. Дивіться у нашому фоторепортажі, як пройшла церемонія підняття. 

Вже о 08.20 на Замковій горі було людно. Люди зібралися тут, щоб побачити, як над містом замайорить величний український стяг. Розміри прапора 10 на 15 метрів.

А флагшток на якому підіймали прапор вражає своїми розмірами, його висота 50 метрів. Він зі сталі та складається з п'яти частин. Всередині нього є електричний двигун, який допомагає підіймати стяг. Як кажуть у міськраді, стяготримач має 7 тонн ваги. Він майже вдвічі вищий за вінницьку вежу, яка має висоту 28 метрів. 

Відео дня

Близько 08.40 розпочалася урочиста церемонія до Дня прапора. Врочистості розпочав народний ансамбль танцю «Барвінок».

Хлопці-козаки з барабанами заграли та затанцювали для усіх присутніх народний танець.

А продовжили захід прямою трансляцією з «UA Перший», послухали промову президента та перейшли до найважливішої частини заходу. 

Рівно о 09.00, як і у більшості міст та сіл нашої країни, підняли прапор України. 

Робили це, звісно, під гімн та захоплені погляди вінничан. На жаль, вітру не було, тож одразу розгледіти розміри прапора та його красу не вдалося. Але за декілька хвилин здійнявся незначний вітер і стяг замайорів. На завершення заходу міський камерний хор імені Віталія Газінського виконав «Молитву за Україну».

Після завершення урочистої частини, вінничани ще кілька десятків хвилин фотографувалися та в соцмережах вже можна побачити дописи містян зі святкування Дня прапора.

Не лише прапор встановили, а й облаштували територію

На Замковій горі флагшток встановили попередньо провівши археологічні розкопки. Адже урочище Замкова гора це пам’ятка археології. Фахівці дослідили культурний шар, щоб не пошкодити його. 

— Перед тим, як залили фундамент, у нас тут був великий розкоп. Ми докопались до материкової глини, були виявлені ряд поховань, деякі матеріали, які пов'язані з цими археологічними пам'ятками, — коментувала нашому журналісту у липні завідувачка сектором археології обласного краєзнавчого музею Ольга Грабовська. — Усе це було зафіксовано, поховання були зняті та вивчені антропологами і зрештою перезахоронені. Тобто, під флагштоком не залишилось жодних археологічних цінностей.

Зараз на території Замкової гори облаштували благоустрій. Біля флагштока уклали сіру плитку з узором, навколо зробили газони, а по боках біля конструкції встановлені прожектори. Від мосту викладені доріжки до вершини, а збоку облаштовані паркомісця. Останні є для людей з інвалідністю. Згодом ми детальніше розкажемо вам, як облаштували Замкову гору. 

У скільки обійшлося встановлення флагштока і підняття прапора?

Увесь проект з флагштоком і благоустроєм на Замковій горі обійшовся платникам податків у 6 мільйонів 968 тисяч гривень. Підрядником є вінницька фірма «Агропродсоюз», серед найвідоміших проектів якої це огорожа навколо Центрального парку та реконструкція Арки зі шпилем.

Подібні флагштоки встановили у всіх обласних центрах України. На це було розпорядження президента України Володимира Зеленського. Однак прапор у нас встановили за кошти міського бюджету. 

Читайте також: 

Важливе за тиждень. ТОП новин на 20minut.ua від 15 до 23 серпня, які ви могли пропустити

Тест: 10 старих вінницьких слів, які змусять вас подумати

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (23)
  • Толик Забаштанский

    Молодці Гарний приклад.патріотично.кацапвм гарячу кочергу нижче пояса.
  • Читач73

    cудя по улыпочкам ментив ,празнык  удався.  и кышеня  набыта
  • Vh Cuy

    Необходимо ещё самый большой тризуб из сала с чесноком соорудить.. Недоработали этот вопрос...
  • Олег Островский

    от "наивысшей точки" вверх ещё пол города ехать

    Пушкин Александр reply Олег Островский

    Это не наивысшая точка. Это центр зарождения города Винница.

keyboard_arrow_up