Навіщо вінничанам виключати світло у “Годину Землі”?

Навіщо вінничанам виключати світло у “Годину Землі”?
Щороку, у останню суботу березня, в багатьох країнах світу на одну годину виключають світло, щоб піклуватися про планету. У Вінниці “Година Землі” відбудеться 19 березня. Але чи є сенс в цьому?

Цю акцію започаткував Всесвітний фонд природи (WWF) ще в 2007 році, у австралійському Сіднеї. В рамках акції люди вимикають світло на одну годину, що на думку організаторів є символом занепокоєння за майбутнє Землі і екологію нашої планети.

Екологія та електрика. Навіщо виключати світло на годину?

Голова Вінницького обласного осередку Всеукраїнської екологічної ліги Олександр Мудрак запевняє, що така кампанія є гарною ініціативою та людям потрібно більше звертати уваги на енергозберігаючі технології:

Відео дня

- За рахунок того, що всі люди вимикають світло на одну годину, іде величезна економія, якщо розглядати це у світовому масштабі, - каже Олександр Мудрак. - Оскільки, економія енергії пов’язана з екологією, то це буде добре і для навколишнього середовища. Бо якщо годину не будуть виробляти енергію такі об’єкти як наприклад, Ладижинська ТЕС, то зменшиться об’єм викидів вуглекислого газу та інших забруднюючих речовин в атмосферу.

Промо-ролік "Година Земля 2016". WWF Україна закликають вимкнути світло 19 березня, о 20:30 на 60 хвилин.

Незважаючи на користь у глобальному сенсі, є побоювання, що масове вимкнення та увімкнення світла може нашкодити електромережі. Чи може так статись? На це питання нам відповіли у КП “Міськсвітло”:

- Ні, навіть якщо по всьому місту разом виключать світло, а потім через годину включать, каскадного відключення мережі не буде, - розповідає начальник дільниці Правобережного району Юрій Дан. - Захист на електростанціях витримає таке навантаження.

Де виключать світло у Вінниці?

Так, у цьому році на одну годину (з 20.30 до 21.30) вимкнуть підсвітку пам’ятників архітектури. Серед них Вежа, майдан Незалежності, площа Шевченка, Арка та алея біля входу в Центральний парк Горького. Вимкнуть підсвітку на Центральному мосту, біля пам’ятника ім. Пирогова та алеї вздовж вул. Пирогова. Не будуть підсвічувати 60 хвилин Свято-Преображенський кафедральний Собор, Вінницьку ОДА та обласний Держархів. Усі бажаючі вінничани, власники бізнесу та підприємства також можуть долучитися до заходу, вимкнувши світло у своїх оселях та закладах на 60 хвилин.

Довідка. Як все починалось?

Ця ініціатива з’явилась у світі з акції в австралійському Сіднеї, ще в 2007 році, коли 2,2 мільйона домівок та організацій вимкнули світло на одну годину. Вже через рік ця подія стала світовою екологічною ініціативою, до якої долучилися більше 100 мільйонів людей у 35 країнах світу.

У 2009 році в акції взяли участь 4088 міста 88 країн по всьому світу. Сотні знакових пам'яток світу, серед яких Великі Єгипетські піраміди, Лондонський Біг Бен, статуя Христа-Спасителя в Ріо-де-Жанейро поринули у темряву на годину.

У 2015-ому взяли участь більше 7000 міст у 172 країнах!

Україна приєдналася до всесвітньої кампанії вперше у 2009 році, тоді до Години Землі долучилися 16 міст та містечок. Серед них і Вінниця. Тоді виключили лише підсвітку на Вежі і на Європейській площі. Окрім цього, усі охочі городяни вимикають на одну годину електроенергію у своїх домівках.

Як воно було в 2015 році, дивіться у відео:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Анонім

    А псевдо-экологам в голову не приходила мысль, что подобные мероприятия негативно воздействуют на оборудование энергосетей?

    Анонім reply Анонім

    неа что такое АЧР они не рубят в принципе ... )
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:06 Оля Полякова долучилася до благодійного вечора, де зібрати сім мільйонів на потреби ЗСУ 16:10 Вакцина проти COVID від AstraZeneca може викликати тромби 15:10 Можливі зміни: дати останніх дзвоників та екзаменів у 2024 році 14:30 «Найголовніше, за що ми молимося — за нашу Перемогу». У храмах Вінниці відзначають Великдень play_circle_filled photo_camera Від читача 15:59 Командир батальйону полку ССО «Рейнджер» розповів про службу у спецпідрозділі 14:25 Українські майстри розписали 800 писанок і встановили рекорд photo_camera 13:13 Нові сектори з пенсійних питань для МВС у трьох областях: де їх знайти 12:34 Суд виніс вирок драгдилеру, який постачав наркотики до колонії 12:05 Вінниця чудотворна: розповідаємо про місця сили, де трапляються дива 11:17 Скасування ‎статусу обмежено придатний. Що потрібно знати призовникам 10:25 «Пироговський пікнік» у Вінниці буде з благодійністю, майстер-класами, фудкортом (ПРОГРАМА) photo_camera 10:11 Вигідно відкласти пенсію. Як українське законодавство стимулює працювати довше? 09:48 рф завдала 5 ракетних, 69 авіаударів і 74 обстріли з систем залпового вогню. Є жертви серед цивільних 09:34 Першокласники 15-го вінницького ліцею завітали до рятувальників photo_camera 09:07 Діти-переселенці отримали тисячу ортопедичних рюкзаків з канцтоварами 08:03 Сьогодні — Великдень. Історія, традиції та прикмети 5 травня 21:01 На Вінниччині випустили марку на честь 32-річчя прикордонного загону photo_camera 20:05 Вічна пам'ять Героям: 13 захисників з Вінниччини відзначили посмертно photo_camera 19:23 БК «Вінниця» виграв Першу лігу, а Юрія Шкондю визнали найкращим гравцем чемпіонату photo_camera 19:17 Великдень онлайн: де дивитися богослужіння ПЦУ та УГКЦ play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up