Навчання МНСників: як на “Водоканалі” ліквідували фейковий витік хлору

Навчання МНСників: як на “Водоканалі” ліквідували фейковий витік хлору

Близько 10:00 ранку сьомого липня працівники аварійно-рятувальних служб заполонили територію “Водоканалу” - ліквідувати умовний витік хлору. Навчання проходили видовищно: не обійшлося без завивання  сирени, ефектних хмар диму та двох “врятованих”.

 

На годиннику  - дев’ята ранку. Під навісом, огородженим аварійною стрічкою, тісняться  керівництво головного управління із надзвичайних ситуацій області, журналісти, та донецькі надзвичайники, що заглянули у гості. За стрічку після команди “Увага!” заходити не можна, попереджає один із рятувальників.

Трішки далі, метрів за 50 від “острівка безпеки” - вхід до складу хлору, біля якого стоять пожежники у гумових комбінезонах. На питання, яка їх роль у навчаннях, жартують:

Previous Next

Відео дня

 - Нас виносять вперед ногами. Ми серйозно, - кажуть Євген та Володимир, пожежні рятувальники ДПРЧ № 2 та № 3, котрим сьогодні відведена роль потерпілих.А Ігор, оператор хлорної установки, додає:

 - Імітується ситуація розгерметизації контейнеру із хлором і витік хлору. Будемо ліквідувати.

Через хвилин 20 починає гудіти сирена. Це знак, що навчання почалися, і пора ставати по безпечний бік сигнальної стрічки - інакше існує ризик бути збитим якимсь БТРом чи пожежною машиною. Тим часом Руслан Шевчук, начальник Головного управління ДСНС Вінницької області, починає розповідати про “легенду” навчань у мікрофон:

 - Внаслідок дії високого температурного режиму навколишнього середовища, у результаті розширення речовини та підвищення внутрішнього тиску відбулась розгерметизація ємності із рідким хлором. На момент розгерметизації поряд знаходився робочий персонал.

Отже, умовно пошкоджений контейнер вагою у тонну. У результаті утворилась первинна хмара хлору, яка розповсюджується у напрямку вулиць Сергія Зулінського та Київської. У зону можливого хімічного забруднення потрапляють житлові будинки та підприємства. Населення загальною чисельністю понад 1000 осіб.  - Поверніться, будь-ласка ліворуч,-  звертається Руслан Шевчук до публіки. - Ми спостерігаємо як до місця аварії прибуває відділення радіаційної та хімічної розвідки на броньованому автомобілі, - зауважує він.Тут лунає два вибухи - це старлей Василь Зубко кинув перед входом до складу димові шашки для наочності. Усе затягнуло димом, із якого у дусі кращих голівудських бойовиків з’являються силуети рятувальників. Під виття сирени вони з’їжджаються до складу, де ніби-то відбувся витік хлору.Серед них -  група радіаційного та хімічного захисту на пересувній рад-хімлабороторії. Основе її завдання - визначення уточнення зони хімічного забруднення, а ще - концентрації небезпечної хімічної речовини. Інформація про концентрацію хлору у повітрі  передається до штабу ГУ ДСНС у області, як розповідає Руслан Шевчук. Ліворуч від “місця витіку” прибувають підрозділи оперативно-рятувальної служби Вінниці. Вони встановлюють техніку з навітреної сторони.

 - Ми спостерігаємо за діями представників служб захисту міста: швидкої медичної допомоги, санітарно-епідеміологічної служби, яка проводить визначення та уточнення концентрації хлору у повітрі за межами зони забруднення, - каже керівник надзвичайників області.  Тим часом “потерпілих” - Володимира та Євгена - знаходять під час огляду місця аварії. Їх на носилках виносять із зони екологічного забруднення до лікарів швидкої медичної допомоги. А пожежники тут же направляють розпилені струмені води на уявні хмари хлору. Національна поліція у цей час проводить заходи щодо оповіщення населення, що потрапляє в зону хімічного забруднення, через гучномовець.

 - Увага, громадяни! Говорить черговий… На підприємстві “Вінницяводоканал” сталася аварія… Закрити вікна, двері, вимкніть усі електроприлади та газ, - чується зі сторони Toyota Prius.

Після ліквідації наслідків витіку надзвичайники переміщують пошкоджений контейнер із хлором у аварійний футляр. Аварія ліквідована, у час МНСники вклалися, а хмари хлору над "Водоканалом" - розвіяні.  

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:37 На фронті відбулося понад 130 бойових зіткнень, найбільше — на Авдіївському напрямку 09:20 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:31 Сьогодні вітаємо Богдана та Артема. Історія та прикмети 29 квітня 21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 22 по 29 квітня, які ви могли пропустити photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 19:50 Сестри Тельнюк приїдуть у Сугаки. Коли і кого запрошують на зустріч з ними? 19:44 Магнітні бурі в травні-2024: коли очікувати на погіршення самопочуття 19:10 «Потрібна підтримка!» Зірка «Перелесника» з Вінниці братиме участь у новому проєкті 18:38 «Вінницький» ліфт встaновлять в одній із бaгaтоповерхівок містa 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:42 На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб 17:07 П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників 15:43 На фронті загинув Микола Калачик з Тульчинської громади 15:20 Втрачена історія: закинуті садиби та палаци Вінниччини 14:25 Під час пожежі на Вінниччині травмувався власник будинку photo_camera 13:07 Вербна неділя: традиції та заборони, куди поставити освячену вербу 11:50 Вінницька торгово-промислова палата працюватиме в оновленій будівлі Пошти photo_camera 10:38 Вночі сили ППО збили над Вінниччиною ворожий безпілотник
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up