На Замості приберуть погруддя «комуністу» Петру Запорожцю

На Замості приберуть погруддя «комуністу» Петру Запорожцю
  • На засіданні виконкому, 16 травня, вирішили прибрати пам’ятник Петру Запорожцю, який стоїть на Замостянській.
  • Активісти «Едельвейсу» вимагають ще й перейменувати вулицю, яка присвячена «відомому психічно хворому комуністу»

У мерії вирішили демонтувати погруддя Петру Запорожцю, яке стоїть біля «Прозорого офісу», на Замостянській,7.

«1. Демонтувати пам’ятник П.Запорожцю по вулиці Замостянській у Вінниці.

2. Доручити департаменту комунального господарства та благоустрою виступити виконавцем робіт з демонтажу вищевказаного об’єкта.

Відео дня

3. Контроль за виконанням рішення покласти на заступників міського голови Сергія Матусяка, Миколу Форманюка», — йдеться в рішенні виконкому міськради.

Про строки демонтажу та що буде на місці пам’ятника — наразі немає інформації.

Раніше, 1 травня, націоналісти з ГО «Едельвейс» поставили міськраді ультиматум: прибирайте пам’ятник, а інакше його приберуть патріоти.

Крім того, люди вимагають, аби разом з пам’ятником прибрали ім’я Петра Запорожця і з назви вулиці, що на Замості:
«Згідно з законом про декомунізацію у столиці України, вулиця Петра Запорожця перейменована. Ми закликаємо перейменувати і цю вулицю у нашому місті. Більше того в нас є пропозиція як її назвати: в багатьох містах України вже є вулиці з цією назвою, то чому ж в нашому місті немає вулиці Героям АТО?», — йдеться в дописі на фейсбук-сторінці ГО «Едельвейс».

ДОВІДКА. Петро Кузьмич Запорожець (5 (17) січня 1873, Біла Церква — 19 лютого (4 березня) 1905, Вінниця) — діяч російського революційного руху.

Народився в Білій Церкві. 1886—1891 — навчався у Київському реальному училищі. З 1891 року був студентом Петербурзького технологічного інституту, де вступив до марксистського гуртка і в 1895 році під керівництвом Леніна брав участь у організації Петербурзького «Союзу боротьби за визволення робітничого класу» та був учасником центрального гуртка цього союзу. Вів соціал-демократичну пропаганду серед робітників у районах Нарвської та Московської застав.

У грудні 1895 року революціонера було арештовано та засуджено на п'ять років заслання. Перебуваючи в тюрмі, психічно захворів.

З 1897 року перебував у київській Кирилівській психіатричній лікарні. Згодом — помер у лікарні у Вінниці. В 1970-х роках прах Петра Запорожця був урочисто перенесений в Сквер Слави (нині Європейська площа) Вінниці. Джерело: українська Вікіпедія

Нагадаємо, раніше у мерії вирішили прибрати комуністичні символи з назв 14 вулиць і провулків: назви вулиць не змінили, а присвятили іншим.

Фото: фб-сторінка ГО «Едельвейс»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (25)
  • Тутейшій

    А що, у Винниці вже нема Правого Сектору, "Свободи"? Нема на таких саме заходах розпіареної С14? Де вони були, не знали, що посеред чималенької площі стоїть пам´ятник недокомунізований? Не вірю. Знали, всі знали, якщо у Вінниці живуть. Тільки треба отим малолітнім ніби націоналістам чимось і себе прославити. Ну не вміють вони інакше... Та й ії старші колеги напевне подумали "Чого той монумент зносити? Це ж Запорожець - може козак був?"
    А питання, хто заплатив - правильне питання. Ніхто з вищезгаданих організацій безкоштовно нічого не робить! Ні гральні автомати не трощить, ні банки не обклеює, ні міськи пам´ятники не декомунізує.Побачимо, що на місці знесеного Запорожця постане...
  • Вениамин Казимирович

    Памятникам мокшанским да и местным большевикам не место в городе
  • Тинц

    Слава Україні! Героям слава! Ворогам амінь!

    Вася reply Тинц

    Ти б відповів - хто взагалі цей Запорожець (Шимко). не знаєш
    Та скільки заробив за нього?

    Тинц reply Вася

    Вася, зав'язуй з наркотою. Твоя писанина суцільне марення.

    Вася reply Тинц

    Як так і думав, що не знаєш.. А лізеш заради грошей?
  • Любомир Кашпрук

    Хай всі хрущовки і Сталінки приберуть ,умніки млять ,ну і Жигулі перепалити треба ,бо ж комунмашина))

    Орест Лютий reply Любомир Кашпрук

    Хто на тих жигулях зараз їздить, поважаючі себе українці розсікають траси на електромобілях тесла...Вважав, що у Вінниці давно всіх комуняків повалили і на тобі виявляється ще ні.

    Вася reply Орест Лютий

    Ото ж воно й бігає в пошуках залишків..
    Як говорили у казці (а вони ж мозгом - діти), як буде прекрашено остання пам'тка СССРУ - життя наладиться. Запануємо у нашій сторонці!

    Вася reply Любомир Кашпрук

    А ще мости спалити - щоб америка допомогла
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:13 Шукають молодого хлопця, якого підозрюють у крадіжці photo_camera 12:14 На фронті вчора відбулося 61 бойове зіткнення. «Найгарячіше» на Новопавлівському напрямку photo_camera 11:06 Без води та світла. Де у Вінниці 19 березня відключають послуги photo_camera 10:04 У Вінниці засніжило: містян просять пересісти на громадський транспорт photo_camera Від читача 10:22 Закреслюють кандидатуру Путіна": у чаті "виборчкому" Керчі звітують про масове псування бюлетенів. Фото 09:57 Вінницька громада проводжає у вічність Захисника Михайла Шастуна photo_camera 09:27 На хабарі у 300 000 гривень попався директор енергопідприємства play_circle_filled photo_camera 09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up